Klimatyczne wnętrza wrocławskiej rezydencji od EV Architects

Ciepła biel połączona z kolorami ziemi i przeplatana szarościami oraz wysokiej klasy wyposażenie, którego znaczna część wykonana została „na wymiar”. Zapraszamy Cię na spacer po imponującej części dziennej i klimatycznych enklawach wrocławskiej rezydencji.

Modernistyczna bryła

Modernistyczna bryła i pięćset metrów powierzchni. Rozległa przestrzeń, komfort i elegancja tego miejsca z powodzeniem pozwalają nazwać je rezydencją. W duchu modernizmu wnętrze zaprojektowała architektka Ewelina Jankowska, prowadząca pracownię EV Architects. Starannie rozplanowała poszczególne funkcje i strefy.

Wnętrze wrocławskiej rezydencji, które zaprojektowała architektka Ewelina Jankowska
Wnętrze zachwycające stonowaną elegancją

Dlatego dom jest wsparciem dla codziennych obowiązków, daje komfort i zachwyca stonowaną elegancją. Zgodnie z modernistycznym kanonem aranżacja bazuje na neutralnych kolorach i materiałach jak drewno, kamień, szkło i stal. Duża część wyposażenia wykonana została „na wymiar” przez markę ZAJC i jest zintegrowana z bryłą.

Kuchnia na wymiar

Największym pomieszczeniem, zajmującym samo centrum domu jest kuchnia z jadalnią na dziesięć osób. Dlatego dostarczony przez markę ZAJC model kuchni Z1 ma reprezentacyjny charakter, podkreślony przez ciemną kolorystykę i luksusowe wykończenie. Wyspa oddzielająca strefę kuchni od jadalni łączy kilka funkcji. Jest miejscem do gotowania z wygodną, dużą płytą gazową, zamontowaną na równo z blatem. A wysunięty od strony salonu blat pełni rolę barku, przy którym można przysiąść na wysokich stołkach.

Wnętrze wrocławskiej rezydencji, które zaprojektowała architektka Ewelina Jankowska
Kuchnia na wymiar we wrocławskiej rezydencji

W meblu została również wygospodarowana przestrzeń na niewielką winiarkę.  Natomiast za wysoką zabudową znajduje się „kuchnia brudna” ze strefą zmywania, spiżarnią i ekspresem do kawy. Prowadzą do niej drzwi wykończone – podobnie jak meble kuchenne – matowym lakierem w kolorze antracytowym. Natomiast blaty i element zamontowany na ścianie między szafkami wykonane są ze szczotkowanego granitu virginia mist.

Wnętrza wrocławskiej rezydencji

Ze wspólną kuchnią i jadalnią bezpośrednio sąsiaduje salon. Przytulny, klubowy charakter wprowadzają tu wykonane przez ZAJC okładziny ścienne i drzwi fornirowane drewnem eukaliptusowym w naturalnym kolorze. Na jednej ze ścian zawieszona została szafka RTV również dostarczona przez ZAJC. Atmosferę podkreślają również skórzana sofa oraz liniowe oświetlenie zamontowane w suficie. Salon to nie jedyne miejsce relaksu. W piwnicy zaaranżowana została strefa chillout z siłownią, sauną, pokojem wypoczynkowym i telewizyjnym. W pełnym wygód domu nie mogło zabraknąć również piwniczki z winem, gabinetu, sypialni połączonej z łazienką i garderobą czy pralni.

Wnętrze wrocławskiej rezydencji, które zaprojektowała architektka Ewelina Jankowska
Wnętrze projektu EV Architects

Naszym priorytetem było zachować dużą otwartą przestrzeń domu z enklawami do odpoczynku i relaksu. Stąd wiele otwartych pomieszczeń i możliwość elastycznego kształtowania wnętrza przy pomocy drzwi przesuwnych. Ogród i taras również połączone są z domem poprzez ogromne elektrycznie rozsuwane okno panoramiczne – komentuje architektka Ewelina Jankowska, prowadząca pracownię EV Architects. 

Minimum środków, ale za to doskonale rozplanowana przestrzeń i wysokiej klasy wyposażenie. Ten dom jest maszyną do życia, poza stylami i czasem. Wygodną i kojącą.


Bryła: Wrzeszcz Architekci | wrzeszczarchitekci.pl
Wnętrza: EV Architects | ev-architects.pl
Zdjęcia: Tom Kurek | tomkurekthephotographer.com

Zobacz również: Projekt przebudowy wnętrz domu na warszawskim Wilanowie | Wnętrza 340-metrowego domu pod Kielcami

Kuchnia z jadalnią na dziesięć osób
Wnętrze wrocławskiej rezydencji, które zaprojektowała architektka Ewelina Jankowska
Klimatyczne wnętrza wrocławskiej rezydencji projektu EV Architects - foto Tom Kurek
Klimatyczne wnętrza wrocławskiej rezydencji projektu EV Architects - foto Tom Kurek
Klimatyczne wnętrza wrocławskiej rezydencji projektu EV Architects - foto Tom Kurek
Klimatyczne wnętrza wrocławskiej rezydencji projektu EV Architects - foto Tom Kurek
Udostępnij ten artykuł
Napisane przez

Redaktor w PLN Design

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowo i kliknij enter