Kuba & Pilar architekti i rodzinny dom w dolinie rzeki

Marzysz o domu nad rzeką? Zobacz piękny projekt architektów z pracowni Kuba & Pilar architekti! Stworzyli oni budynek, który jest niewielki, ale spełnił wszystkie oczekiwania inwestorów, a dodatkowo oferuje piękny widok!

Dom projektu Kuba & Pilar architekti

Działka położona jest w między domami jednorodzinnymi, które leżą nad brzegiem rzeki Dyje. Stromy teren działki posiada oryginalne ukształtowanie tarasu z kamiennymi ścianami. Na drugim brzegu rzeki znajduje się wzgórze, na którym znajdują się: zamek Znojmo, rotunda św. Katarzyny i kościół św. Mikołaja. Okoliczne zabudowania są dość zróżnicowane. Są to głównie domy lub bloki mieszkalne o jednej, lub dwóch kondygnacjach. W projekcie architektów z pracowni Kuba & Pilar architekti dużą rolę odegrało ukształtowanie terenu.

Kuba & Pilar architekti i rodzinny dom w dolinie rzeki - foto BoysPlayNice

„Elementami determinującymi projekt domu są kształt, charakterystyka i położenie działki. Jej szerokość, duże nachylenie i orientacja północna warunkują główne cechy budynku. Dom zaprojektowaliśmy na wąskim, prostokątnym planie. Uwzględnia on przebieg ulicy od strony północnej, jak również odległość od sąsiednich budynków” – mówi architekt z pracowni Kuba & Pilar architekti.

Kuba & Pilar architekti i rodzinny dom w dolinie rzeki - foto BoysPlayNice

Zielony dach

Dom ma trzy kondygnacje od strony nadbrzeża i jedną kondygnację od strony skarpy. Północna część domu, zwrócona w stronę nadbrzeża, jest nachylona, tworząc dach skośny, zgodny z kształtem sąsiednich dachów. Od strony przeciwnej, od strony spadku, dach jest płaski. Dach jest całkowicie zielony, optycznie przechodzący we wznoszący się nad domem ogród. W zielonym dachu znajdują się dwa asymetrycznie rozmieszczone okna pokoi dziecięcych i przestrzeni mieszkalnej.

Kuba & Pilar architekti i rodzinny dom w dolinie rzeki - foto BoysPlayNice

Wschodnia ściana domu jest przedłużona i cofnięta. Dzięki temu możliwe jest oświetlenie sypialni i korytarza na drugim piętrze. Główna część mieszkalna znajduje się na ostatnim piętrze, a od strony południowej połączona jest z zewnętrznym tarasem i ogrodem. Przestrzeń dzienna korzysta z braku ścianek działowych, co daje dwie korzyści. Po pierwsze, światło słoneczne wypełnia pomieszczenie od strony południowej, z ogrodu przez szklaną ścianę w części jadalnej. Po drugie, od strony północnej, oferuje imponujący widok na okolicę. To właśnie piękne widoki na dolinę rzeki Dyji i przeciwległe skaliste zbocza z ważnymi zabytkami historycznymi miejscowości są głównymi atutami tego miejsca.

Wnętrze domu projektu Kuba & Pilar architekti

Wejście do budynku znajduje się od strony rzeki. Zewnętrzne schody prowadzą mieszkańców na tarasy i do ogrodów nad domem. Na parterze znajduje się parking dla jednego samochodu w garażu, a także pomieszczenie przeznaczone na pompę ciepła i system wentylacji. Obok wejścia znajduje się gabinet z dużym oknem, przez które wpadają do środka promienie słoneczne.

Kuba & Pilar architekti i rodzinny dom w dolinie rzeki - foto BoysPlayNice

Na pierwszym piętrze znajduje się główna sypialnia z prywatną łazienką, pokój gościnny, dwa pokoje dziecięce, duża łazienka i pokój do pracy. Obok wejścia znajduje się gabinet z dużym oknem otwartym na światło słoneczne z nabrzeża. Na pierwszym piętrze znajduje się główna sypialnia z prywatną łazienką, pokój gościnny, dwa pokoje dziecięce, duża łazienka i pokój do pracy. Kuchnia dzieli część dzienną na część północną z sofami i kominkiem oraz część południową ze stołem jadalnym i wyjściem na taras zewnętrzny.

Konstrukcja nośna wykonana jest z żelbetu i stali. Na elewacji zastosowano czarne aluminiowe blachy okładzinowe. Wszystkie okna posiadają aluminiowe ramy, a ściana boczna wewnętrznej klatki schodowej wykonana jest z profilowanego szkła mlecznego. Na dachu zielonym zastosowano kilka warstw folii drenażowych, filtracyjnych i ochronnych. Dom jest ogrzewany pompą geotermalną i posiada wentylację cieplną z rekuperacją.

Kuba & Pilar architekti i rodzinny dom w dolinie rzeki - foto BoysPlayNice

Pracownia Kuba & Pilar architekti

Kuba & Pilar architekti to pracownia architektoniczna założona przez Ladislava Kubę i Tomáša Pilařa w 1996 roku. Należy do najbardziej rozpoznawalnych pracowni w Czechach. Ich projekty były wielokrotnie nagradzane w konkursie Grand Prix of Architects – najbardziej prestiżowej krajowej nagrody dla architektów.

Zdjęcia: BoysPlayNice

Kuba & Pilar architekti i rodzinny dom w dolinie rzeki - foto BoysPlayNice Kuba & Pilar architekti i rodzinny dom w dolinie rzeki - foto BoysPlayNice Kuba & Pilar architekti i rodzinny dom w dolinie rzeki - foto BoysPlayNice Kuba & Pilar architekti i rodzinny dom w dolinie rzeki - foto BoysPlayNice Kuba & Pilar architekti i rodzinny dom w dolinie rzeki - foto BoysPlayNice Kuba & Pilar architekti i rodzinny dom w dolinie rzeki - foto BoysPlayNice Kuba & Pilar architekti i rodzinny dom w dolinie rzeki - foto BoysPlayNice Kuba & Pilar architekti i rodzinny dom w dolinie rzeki - foto BoysPlayNice Kuba & Pilar architekti i rodzinny dom w dolinie rzeki - foto BoysPlayNice Kuba & Pilar architekti i rodzinny dom w dolinie rzeki - foto BoysPlayNice Kuba & Pilar architekti i rodzinny dom w dolinie rzeki - foto BoysPlayNice Kuba & Pilar architekti i rodzinny dom w dolinie rzeki - foto BoysPlayNice Kuba & Pilar architekti i rodzinny dom w dolinie rzeki - foto BoysPlayNice Kuba & Pilar architekti i rodzinny dom w dolinie rzeki - foto BoysPlayNice Kuba & Pilar architekti i rodzinny dom w dolinie rzeki - foto BoysPlayNice Kuba & Pilar architekti i rodzinny dom w dolinie rzeki - foto BoysPlayNice Kuba & Pilar architekti i rodzinny dom w dolinie rzeki - foto BoysPlayNice Kuba & Pilar architekti i rodzinny dom w dolinie rzeki - foto BoysPlayNice Kuba & Pilar architekti i rodzinny dom w dolinie rzeki - foto BoysPlayNice

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter