La Firme i przemiana opuszczonej stodoły w przepiękny dom

Projektant z Montrealu Louis Beliveau ze studia La Firme przeprowadził remont zniszczonej stodoły w kanadyjskim Quebec, zamieniając ją w przepiękny dom letniskowy dla dwóch osób.

La Firme i stodoła w Quebec

Louis Beliveau z La Firme współpracował z architektem Michelem Lemieux przy projekcie, który polegał na demontażu starej stodoły i przeniesieniu jej do nowej lokalizacji na terenie wiejskiego domu w Mansonville w Quebec.Starą stodołę zmontowano ponownie w formie nowoczesnego budynku, który w swojej konstrukcji czerpie garściami z pierwotnej konstrukcji.

Każdy ocalały kawałek oryginalnej konstrukcji został ponumerowany i starannie przechowywany, aby fundamenty mogły zostać dobrze zrekonstruowane.

Stodoła projektu Beliveau i Lemieux

Beliveau i Lemieux wzbogacili stodołę drewnem z lokalnego świerka. To rozwiązanie zastosowano zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz budynku. Zamontowano również kilka nowych okien oraz metalowy dach. Celem projektu było zachowanie rustykalnego charakteru bez uszczerbku dla nowoczesnego komfortu. Przeprojektowana przestrzeń nawiązuje do istniejącej drewnianej konstrukcji.

W śnieżnobiałych, wypełnionych naturalnym światłem pomieszczeniach znajdziemy dębowe podłogi, bielone ściany z drewna oraz odsłonięte drewniane belki i słupy. Dom jest położony na zboczu wzgórza i dostępny z kładki, prowadzącej do głównej części domu na środkowym piętrze. Piwnica i pierwsze piętro są uzupełnieniem dla trzypiętrowej posesji.

Kuchnia i jadalnia w stodole projektu La Firme

Wejście prowadzi do jadalni o podwójnej wysokości ze szklaną ścianą o wysokości 10 stóp. Dopełnieniem wnętrza są czarne krzesła Wishbone od Hansa Wegnera, które otaczają stół. Projektanci zaznaczają, że duże okna zapewniają spektakularny widok na góry Sutton i dziewiczy krajobraz rolniczy. Po jednej stronie jadalni jest kuchnia z jasnozielonymi szafkami i białymi blatami. Wisiorki Louis Poulsen podkreślają przestrzeń, a pięć stołków barowych Ikea Nilsolle pomalowanych zostało na niebiesko farbą Farrow & Ball’s Hague Blue.

Salon znajduje się po przeciwnej stronie i wyposażony został w dwie szare kanapy, jasnoszary stolik do kawy oraz ciemną ścianę na tle kominka. Za głównym piętrem znajduje się przestronna część rozrywkowa – sala telewizyjna, stół bilardowy i siłownia.Stalowe schody z pomalowanymi proszkowo białymi schodami prowadzą do czterech sypialni i trzech łazienek w kształcie litery U. Dzięki takiej konstrukcji mamy z góry widok na stół jadalny znajdujący się piętro niżej.

„Stodoła” jest domem o powierzchni 418 m2. Wyposażona została w pomieszczenie gospodarcze i techniczne, przedsionek oraz garaż w piwnicy. Do nieruchomości przynależy także patio, odkryty basen i ogród a w oddali rozciągają się góry Sutton.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter