Największe błędy przy projektowaniu kuchni – jak ich uniknąć?

Nowoczesna biała kuchnia z heksagonalnymi kafelkami i marmurowym blatem.

Kuchnia to serce domu – przynajmniej tak się powszechnie mówi. Ale co, jeśli to serce nie funkcjonuje, jak należy? Żeby gotowanie nie zamieniło się w udrękę, a przechowywanie produktów w ciągłe poszukiwania, warto już na etapie projektowania zwrócić uwagę na kilka kluczowych aspektów. Nieprzemyślane decyzje mogą bowiem sprawić, że zamiast z przyjemnością, będziemy wchodzić do kuchni z niechęcią. Jakich błędów unikać? Przedstawiamy sześć najczęstszych pułapek, w które łatwo wpaść podczas projektowania kuchni.

1. Źle dobrana wysokość blatu roboczego

Zacznijmy od podstaw – wysokości blatu. No bo niby drobiazg, ale potrafi wywrócić kuchenną ergonomię do góry nogami! Zbyt niski blat to najkrótsza droga do bólu pleców. Kiedy musimy się mocno pochylać podczas krojenia warzyw czy mieszania sosu, nasze kręgosłupy wręcz krzyczą z rozpaczy. Wielogodzinne gotowanie w takiej pozycji? To jak podpisanie cyrografu na wizytę u fizjoterapeuty.

Kuchnia w stylu skandynawskim z dodatkiem czerwieni.
Błędy w projektowaniu kuchni – niewłaściwie wykorzystana przestrzeń? Foto Becca Tapert – Unsplash

Z drugiej strony, zbyt wysoki blat wcale nie jest lepszym rozwiązaniem. Wyobraźcie sobie, że zmywacie naczynia, a woda ścieka wam po rękach, bo są uniesione pod nienaturalnym kątem. Albo krojenie cebuli, gdy noża używacie bardziej jak wspinacze używają czekana, niż jak normalni ludzie w kuchni.

Ważne, aby pamiętać, że standardowa wysokość 85-90 cm to tylko… standard. A ludzie standardowi nie są! Osoba mierząca 155 cm będzie pracować w zupełnie innych warunkach niż ktoś o wzroście 195 cm. Wysokość blatu powinna być więc dopasowana indywidualnie – tak, aby łokcie przy pracy tworzyły wygodny kąt prosty. Tym bardziej, jeśli w kuchni gotuje więcej niż jedna osoba o różnym wzroście, warto rozważyć blaty na różnych wysokościach w różnych strefach.

2. Zbyt mała odległość między kluczowymi sprzętami

Wyobraźcie sobie, że wyjmujecie warzywa z lodówki, aby je umyć. Ale między lodówką a zlewem nie ma żadnego blatu. Co robicie? Kładziecie je na podłodze? Na krześle? A może w salonie? Absurd? Wcale nie! Takie sytuacje zdarzają się w wielu kuchniach, gdzie kluczowe punkty – lodówka, zlew i płyta grzewcza – ustawione są zbyt blisko siebie.

Nowoczesna kuchnia w szarości z designerskim dywanikiem.
W planowaniu kuchni, jak we wszystkim, najlepiej jest znaleźć złoty środek. Często przy planowaniu kuchni zapominamy, że jest to pomieszczenie, w głównej mierze użytkowe. Foto Beazy – Unsplash

Odległość między tymi elementami to nie tylko kwestia wygody, ale przede wszystkim funkcjonalności. Potrzebujemy przestrzeni, aby odłożyć produkty wyjęte z lodówki, zanim trafią do zlewu. Potrzebujemy miejsca na odstawienie garnka z płyty, gdy danie jest już gotowe. Jeśli tej przestrzeni brakuje, zmuszeni jesteśmy do wykonywania dodatkowych kroków – a to już prosta droga do frustracji.

Oczywiście, jeśli gotujemy tylko od czasu do czasu, może nam to aż tak nie przeszkadzać. Ale jeśli kuchnia to nasze królestwo, w którym spędzamy długie godziny przygotowując posiłki, te dodatkowe kroki szybko się sumują. Przed nami tysiące niepotrzebnych kilometrów pokonanych w tę i z powrotem przez kuchnię – tylko dlatego, że nie zostawiliśmy sobie odpowiedniej przestrzeni roboczej między sprzętami.

3. Brak wystarczającej liczby szuflad

Szuflady to prawdziwy game-changer w każdej kuchni! Ich brak to jak próba oglądania filmu bez okularów, gdy ma się -5 dioptrii – wszystko jest niewyraźne, trudne i frustrujące. Szuflady, szczególnie te umieszczone pod blatem roboczym, to najwygodniejsza forma przechowywania w kuchni.

Pomyślcie tylko – potrzebujecie łyżki, która jest w szafce pod blatem, gdzieś z tyłu. W przypadku tradycyjnej szafki z półkami musicie się schylić, wygrzebać inne akcesoria, które stoją z przodu, a potem na ślepo macać w głębi, mając nadzieję, że natrafiacie na poszukiwany przedmiot. A szuflada? Wysuwacie ją jednym ruchem i macie pełen ogląd zawartości.

Kwiaty w nowoczesnej kuchni z jasnymi półkami i sprzętem.
Nieodpowiednio ustawione sprzęty kuchenne, niewłaściwie rozmieszczone oświetlenie czy brak miejsca na przechowywanie – to podstawowe błędy, które zaburzają funkcjonalność kuchni – foto Callum Hill – Unsplash

To samo dotyczy przechowywania garnków, patelni czy nawet zapasów żywności. Systemy typu cargo, czyli wysuwane szafki, to wręcz zbawienie dla waszych pleców i cierpliwości. Zamiast kucać i przeszukiwać ciemne zakamarki szafek, wyciągacie całą zawartość przed siebie i w komfortowej pozycji wybieracie to, czego potrzebujecie.

Zbyt mała liczba szuflad to jeden z tych błędów, które odbijają się czkawką przy każdym gotowaniu. Dlatego naprawdę warto zaplanować ich jak najwięcej, szczególnie w dolnych partiach zabudowy kuchennej.

Nowoczesna kuchnia z drewnianymi półkami i eleganckimi dodatkami.
Aby uniknąć problemów, należy dostosować rozmieszczenie gniazdek do układu kuchni – foto Dane Deaner – Unsplash

4. Umieszczenie płyty lub zlewu tuż przy ścianie czy słupku

Ten błąd to prawdziwa zmora funkcjonalności. Wyobraźcie sobie, że próbujecie umyć dużą patelnię w zlewie, który jest dosłownie przyklejony do ściany lub lodówki. Albo smażycie coś na płycie, która przylega do wysokiej zabudowy. Brak przestrzeni po bokach tych kluczowych elementów to prawdziwy kuchenny koszmar!

Para przygotowująca smakołyki w nowoczesnej kuchni.
Rozmiar powierzchni roboczej ma kluczowe znaczenie nie tylko dla wygody gotowania, ale też przestrzeni przechowywania akcesoriów kuchennych – foto Hannah Busing – Unsplash

Czasami taki układ jest wynikiem oszczędności miejsca lub nieprzemyślanego projektu. Ale skutki są zawsze takie same – niewygoda i frustracja. Zlew czy płyta potrzebują przestrzeni „oddechowej” – miejsca, gdzie możemy odłożyć przygotowane produkty, postawić mokre naczynia czy po prostu mieć pole manewru podczas pracy.

Oczywiście, w mniejszych kuchniach czasem jesteśmy zmuszeni do kompromisów. Ale nawet wtedy warto walczyć o choćby minimalny blat po obu stronach zlewu czy płyty. To jedna z tych zasad ergonomii, które naprawdę wpływają na komfort codziennego gotowania.

5. Niedostateczne oświetlenie blatu roboczego

„Po co pani światło nad blatem, przecież nie będzie pan po nocy myć naczyń” – takie „mądrości” czasem można usłyszeć od wykonawców. Ale rzeczywistość? Często myjemy naczynia wieczorem, kroimy warzywa po zmroku i gotujemy, gdy za oknem już dawno zapadła ciemność.

Brak odpowiedniego oświetlenia blatu roboczego to jak próba czytania książki w półmroku – niby się da, ale po co się męczyć? Dobrze doświetlony blat to podstawa bezpiecznej i komfortowej pracy w kuchni. Chodzi zarówno o blat pod szafkami wiszącymi, jak i ten „wolnostojący”, na przykład na wyspie kuchennej.

Kreatywna kuchnia z drewnianymi detalami i eleganckimi dodatkami.
Szafki wiszące również wymagają przemyślanego rozmieszczenia! Urządzając kuchnię bardzo ważne jest rozmieszczenie sprzętów – foto Good Soul Shop – Unsplash

Wyobraźcie sobie, że kroicie warzywa przy słabym świetle. Albo nie możecie odróżnić przypraw. Albo – co gorsza – nie widzicie dokładnie, czy mięso jest już odpowiednio wysmażone. Takie sytuacje nie tylko są niewygodne, ale mogą być nawet niebezpieczne.

Dlatego światło nad każdą przestrzenią roboczą to nie luksus, ale konieczność. I nie chodzi tylko o główne oświetlenie sufitowe, ale o dedykowane lampy, które bezpośrednio oświetlają powierzchnię blatu.

Nowoczesna kuchnia z drewnianymi frontami i dużymi oknami.
Projekt kuchni i słabe oświetlenie? W małych kuchniach jest to bardzo ważne – foto Jason Briscoe – Unsplash

6. Zbyt duża lodówka w stosunku do przestrzeni

Wielka, amerykańska lodówka typu side-by-side z dystrybutorem lodu i podwójnymi drzwiami. Brzmi jak marzenie? Może i tak, ale nie w każdej kuchni! Zbyt duża lodówka w małej przestrzeni to jak słoń w składzie porcelany – niby się zmieścił, ale poruszać się już nie może.

Nowoczesna kuchnia z zielonymi szafkami i stylowym sprzętem.
Częstym błędem w aranżacji kuchni jest zbyt mała ilość miejsca do przechowywania – foto Kam Idris – Unsplash

Problem z wielkimi lodówkami polega na tym, że potrzebują one sporo miejsca nie tylko na swoje gabaryty, ale również przestrzeni wokół, aby wygodnie otwierać drzwi. W kuchni o powierzchni 6 czy 8 metrów kwadratowych taki kolos może zablokować dostęp do innych szafek, wystawać poza linię zabudowy lub po prostu przytłoczyć całe wnętrze.

Co więcej, gdy drzwi takiej lodówki są otwarte, często blokują przejście lub dostęp do innych części kuchni. To szczególnie uciążliwe w wąskich pomieszczeniach, gdzie i tak mamy ograniczoną przestrzeń do poruszania się.

Dlatego wybierając lodówkę, warto kierować się nie tylko jej pojemnością i funkcjami, ale przede wszystkim proporcjami w stosunku do całej kuchni. Czasem lepiej wybrać mniejszy, ale bardziej ergonomiczny model, niż wciskać na siłę wymarzony kolos, który będzie utrudniał codzienne funkcjonowanie.

Podsumowanie

Projektowanie kuchni to nie tylko kwestia estetyki, ale przede wszystkim funkcjonalności. Błędy, które przedstawiliśmy, mogą wydawać się drobne, ale w praktyce potrafią znacząco wpłynąć na komfort codziennego użytkowania. Warto o nich pamiętać, planując nową kuchnię lub remontując obecną.

Jasna kuchnia z drewnianym blatem i nowoczesnym wyposażeniem.
Zasada trójkąta roboczego, która obejmuje lodówkę, zlewozmywak i płytę grzewczą, pomaga zoptymalizować ruch użytkownika i skrócić czas przygotowywania posiłków – foto Mikael Cho – Unsplash

Oczywiście, czasem jesteśmy ograniczeni przestrzenią czy budżetem i musimy iść na kompromisy. Ale znając potencjalne pułapki, możemy świadomie wybierać, na co jesteśmy gotowi przymknąć oko, a co jest dla nas absolutnie kluczowe.

Pamiętajmy, że kuchnia to przestrzeń, w której spędzamy naprawdę dużo czasu – gotujemy, sprzątamy, często też jemy i spotykamy się z bliskimi. Warto zadbać o to, by była ona nie tylko ładna, ale przede wszystkim praktyczna i dostosowana do naszych potrzeb. Bo nawet najpiękniejsza kuchnia nie będzie sprawiała radości, jeśli codzienne korzystanie z niej będzie udręką. A jeśli szukasz kogoś, kto zaprojektuje dla Ciebie wymarzoną przestrzeń – znajdziesz go w naszej wyszukiwarce!

Zobacz również:

Nowoczesna kuchnia z miedzianymi patelniami i rośliną na blacie.
Najczęściej popełniane błędy w projektowaniu kuchni – poznaj je – foto Nico – Unsplash
Nowoczesna biała kuchnia z heksagonalnymi kafelkami i marmurowym blatem.
Najlepszym sposobem na stworzenie funkcjonalnej kuchni jest staranna analiza własnych potrzeb! Foto roam in color – Unsplash
Nowoczesna kuchnia z eleganckim blatem i kolorowymi kwiatami.
Kuchnia jest miejscem, gdzie występuje duża wilgotność, temperatura i duża aktywność, dlatego ważne jest, aby do projektu kuchni wybierać odpowiednie, trwałe i łatwe do utrzymania w czystości materiały – foto Sergei Sushchik – Unsplash