Lobby w High5ive w Krakowie

Idea przyświecająca projektowi lobby ostatniego budynku High5ive zakładała stworzenie przestrzeni powitalnej, wyrafinowanej i konsekwentnej, ale jednocześnie ciepłej i zapraszającej. Powstało miejsce stanowiące z jednej strony odpowiednią oprawę dla budynku tej rangi, podkreślające prestiż oraz lokalizację a z drugiej przestrzeń stanowiąca o ludzkim charakterze miejsca, zachęcająca do dłuższego pobytu, gdzie możliwe staje się spotkanie, praca czy wypoczynek.

Surowe materiały

Surowe materiały przeplatają się tutaj z detalem. Prostota została uzupełniona o wysmakowane akcenty. W projekcie zaproponowano paletę kilku kluczowych materiałów, co do których istnieje pewność, że będą pełniły swoją rolę w długim okresie czasu. Dotyczy to parametrów użytkowych oraz pewnej ponadczasowości w odbiorze, odpornej na przemijające mody.

Lobby w High5ive w Krakowie
Lobby w High5ive w Krakowie

Posadzki to przede wszystkim gres w dwóch tonacjach – szarej, betonowej oraz ciepłej, drewnianej. Główny ciąg komunikacyjny, wprowadzający do wnętrza budynku został wykonany w skali szarości. Pozostałe miejsca, stanowiące „pomieszczenia” wewnątrz przestrzeni zostały wydzielone poprzez zastosowanie ciepłego materiału. 

Beton we wnętrzu

Ściany to głównie beton, w przeważającej części surowy, wylewany na miejscu. Dla tych fragmentów powstał projekt rozkroju szalunków, dzięki któremu podział wynikający z technologii budowy został wyeksponowany jako element tworzący wnętrze.

Lobby w High5ive w Krakowie
Lobby w H5 w Krakowie

Na wprost wejścia oraz w holu windowym zaproponowano prefabrykowane płyty betonowe w dwóch odcieniach, białym i czarnym. Akcenty te podkreślają rangę miejsca, a także poprzez kontrast jeszcze bardziej wydobywają charakter żelbetu w pozostałych miejscach.

Główny punkt koncepcji

Głównym punktem koncepcji jest sufit, który prowadzi użytkownika bezpośrednio od wejścia do budynku, gdzie został wykonany na wysokości około 7 metrów, poprzez przejście pionową ścianą a dalej już w części niższej w kierunku recepcji i holu windowego. Został skonstruowany z bafli z czerwonego dębu, mocowanych poprzez stalowy ruszt i system wieszaków do właściwej konstrukcji.

Lobby w High5ive w Krakowie
Lobby w High5ive w Krakowie

Dopełnieniem są tutaj drewniane regały, które oprócz wydzielenia przestrzeni mają również wartość użytkową, znajduje się w nich miejsce na książki czy mniejszą roślinność. Pozostałe elementy wyposażenia to przede wszystkim wysokiej jakości meble wykonane przez polskich dostawców, w tym recepcja z białego tworzywa, duży drewniany stół, czarna „wyspa kuchenna” czy meble czerpiące bezpośrednio ze spuścizny polskiego designu połowy XX wieku. Całość uzupełniono wielkolistną roślinnością.


Zobacz również: Nowe wnętrza poznańskiego biura Allegro | Biuro Wedla po remoncie

Lobby w High5ive w Krakowie
Lobby w High5ive w Krakowie
Lobby w High5ive w Krakowie
Lobby w High5ive w Krakowie
Lobby w High5ive w Krakowie
Udostępnij ten artykuł
Napisane przez

Redaktor w PLN Design

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowo i kliknij enter