Loft House w Canberze projektu Rob Henry Architects

Pracownia Rob Henry Architects podjęła się rewitalizacji oryginalnego domu położonego w zacisznej części australijskiej Canbery. Przed Tobą projekt Loft House.

Projekt Loft House

Budynek Loft House położony jest wśród pełnej drzew ulic północnej części Canbery i jest rozwinięciem Riley Newsum – słynnych domów z prefabrykatów zaprojektowanych w latach 50.. Wnętrza są wysokie, przestronne, jasne i pełne wyeksponowanych krokwi. Po prostu stworzone w duchu artystycznego rzemiosła.

Kuchnia w domu projektu Rob Henry Architects

Podłogę zrobiono z polerowanego drewna z odzysku, które korespondują z białą sklejką rozświetlającą wnętrze. Otwarte przestrzenie pomieszczeń płynnie łączą się z zewnętrznymi oranżeriami. Ściany zbudowane z białej cegły licówki dodają lekkości, jednocześnie zapewniając solidną izolację termiczną. Dodatkowa izolacja o wysokiej gęstości zapewnia ciepło w zimie, natomiast liczne świetliki pozwalają zachować odpowiednią wentylację pomieszczeń w czasie cieplejszych pór roku. Dbałość o detale i ciekawe pomysły sprawiły, że dom nabrał nowego, odważnego charakteru zapewniając wygodne życie zamieszkującej go rodzinie.

Geneza powstania domów Riley Newsum

W latach 1951-1952 w Canberze powstało tylko 40 domów prywatnych. W tym samym okresie głównym dostawcą dla budownictwa mieszkaniowego był rząd Australii, oddając do użytku 635 mieszkań. Wybudowanie własnego domu prywatnie wymagało wtedy przedstawienia rządowi dobrze umotywowanej prośby o pozwolenie, a następnie zdobycie na własną rękę materiałów, których po wojnie oczywiście brakowało na rynku. Do 1954 roku na trzypokojowy dom z cegły trzeba było czekać cztery lata.

Loft House w Canberze projektu Rob Henry Architects

Poważny niedobór zarówno domów, jak i siły roboczej spowodował, że rząd zaczął szukać alternatywnych rozwiązań. Jednym z nich było zastąpienie dotychczasowych domów importowanymi domami prefabrykowanymi, zbudowanymi z drewna. Było to dobre rozwiązanie, jednak wymagało modyfikacji, ponieważ oryginalnie domy były projektowane dla odmiennego, angielskiego klimatu. Pierwszy z nowych domów, zwanych Riley Newsum, został zbudowany w Duntroon, kolejne 600 miało powstać w Canberze, a 150 następnych w Woomera.

Główne problemy rewitalizacji

Dom z prefabrykatów systemu Riley Newsum miał już swoje lata. W wyniku wcześniejszych, nieprofesjonalnych modyfikacji ucierpiał zarówno jego wygląd, jak i przestrzeń wewnętrzna. Przestarzałe wnętrza było ciasne, nieproporcjonalne i ciemne. Sama bryła domu nie pasowała do otoczenia.

Założenia przeróbki

Klientom zależało na gruntownym odnowieniu domu. Chcieli uzyskać dodatkową przestrzeń do nauki i czytania, poszerzyć strefę mieszkalną i połączyć ją z prywatnym ogrodem na tyłach budynku. Projekt powinien współgrać z istniejącym domkiem z płyty kartonowo-gipsowej, przestrzeń powinna być otwarta i stonowana, a użyte materiały w miarę możliwości powinny być naturalne.

Hol we wnętrzach domu projektu Rob Henry Architects

Realizacja

Wnętrze Loft House to nowoczesna interpretacja wnętrz domów w stylu Hamptons, w których mieszkali klienci podczas swojego pobytu w USA. Na tyłach istniejącego budynku powstała nowa, zlokalizowana na wyższym poziomie przybudówka, przez którą przebiega główny ciąg komunikacyjny. Po wejściu do nowego skrzydła ukazuje się widok na nową, otwartą przestrzeń. Naturalne światło wpada przez okna dachowe z widocznego powyżej poddasza, rozświetlając pomieszczenie.

Część jadalna znajduje się w strefie dziennej i jest oddzielona od reszty pomieszczenia drewnianą podłogą. Po minięciu jadalni przestrzeń ponownie się powiększa, prowadząc do dwupoziomowej części dziennej pomieszczenia. Dominuje w niej komin z cegły i odsłonięte drewniane belki.

Antresola w przestronnym salonie w domu projektu Rob Henry Architects

Kuchnia znajduje się z boku obniżonego poddasza. Z ręcznie obrabianego drewna stworzono w niej półki na książki, szafki i wygodne siedzenia. Wyżej rozmieszczono zespół świetlików dachowych i wiszące pomiędzy krokwiami lampy Ross Gardam, które zapewniają doskonałe oświetlenie pomieszczenia.
W części mieszkalnej uwagę zwraca unoszące się w powietrzu poddasze, do którego można dostać się schodami ukrytymi za spiżarnią. Zaprojektowano je tak, aby zapewnić mieszkańcom maksimum prywatności, stworzyć intymne miejsce do czytania i słuchania muzyki. Przez okno z tego miejsca można podziwiać pobliską Black Mountain.

Paleta materiałów we wnętrzach jest ograniczona, a przez to spójna i dopasowana. Składają się na nią malowane na biało powierzchnie, podłogi i wykończenia stolarskie z eukaliptusa pochodzącego z recyclingu oraz elementy konstrukcyjne z drewna sosnowego. Jasne odcienie elementów drewnianych doskonale komponują się na tle białych powierzchni.

Przestronny salon w projekcie Loft House

Wnętrza Loft House zostały starannie wykonane z prostych materiałów. Jakość detali i prostota projektu sprawiły, że całość prezentuje się doskonale, tworząc domową atmosferę we wnętrzu przytulnym i nowoczesnym zarazem.


Projekt: Rob Henry Architects | hrobhenryarchitects.com.au
Zdjęcia: LightStudies Photography

Zobacz również: Wonderland Park Residence | 150-metrowy dom projektantki z Shoko design

Loft House w Canberze projektu Rob Henry Architects
Loft House w Canberze projektu Rob Henry Architects
Loft House w Canberze projektu Rob Henry Architects
Loft House w Canberze projektu Rob Henry Architects
Taras w domu w Canberze
Łazienka projektu Rob Henry Architects
Dekoracje w Loft House
Dom projektu pracowni Rob Henry Architects
Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter