Marco Acerbis Studio i projekt restauracji Bolle

Restauracj─Ö Bolle, zaprojektowana przez Marco Acerbis Studio, charakteryzuje dziesi─Öciometrowa elewacja,┬á kt├│ra wznosi si─Ö wzd┼éu┼╝ drogi.┬á Jej styl i proporcje przypominaj─ů przemys┼éowy magazyn.

Restauracja Bolle projektu Marco Acerbis Studio

Architekci z pracowni Marco Acerbis Studio, wykorzystuj─ůc prefabrykowany beton, ca┼ékowicie zmienili bry┼é─Ö budynku. Podzielili j─ů wizualnie oraz konstrukcyjnie, oddzielaj─ůc restauracj─Ö i salon wystawowy. Elewacja pokryta jest r─Öcznie wykonan─ů, srebrn─ů pow┼éok─ů, kt├│ra silnie kojarzy si─Ö z aluminium – materia┼éem wykorzystywanym przez rodzin─Ö Agnelli zamawiaj─ůc─ů projekt. Rodzina Agnelli jest w┼éoskim producentem aluminiowych naczy┼ä kuchennych.

Pod┼Ťwietlona elewacja restauracji Bolle projektu Marco Acerbis Studio

Salon wystawowy i magazyn wizualnie stanowi─ů jedn─ů ca┼éo┼Ť─ç, jednak s─ů od siebie oddzielone. Cz─Ö┼Ť─ç magazynowa wykonana zosta┼éa z betonu prefabrykowanego, natomiast salon z betonu spr─Ö┼╝onego. Beton spr─Ö┼╝ony stosuje si─Ö zwykle w du┼╝ych konstrukcjach. W tym przypadku jego u┼╝ycie pozwoli┼éo oprze─ç ca┼é─ů p┼éyt─Ö pierwszego pi─Ötra tylko na dw├│ch kolumnach. Dzi─Öki temu pomieszczenie zyska┼éo du┼╝o przestrzeni i jasno┼Ťci. Wszystkie systemy budynku zosta┼éy umieszczone na dachu i wewn─ůtrz sufitu podwieszanego. To w┼éa┼Ťnie w nim znajduj─ů si─Ö ┼Ťwietliki, dzi─Öki czemu okna w elewacji rozci─ůgaj─ů si─Ö na ca┼é─ů wysoko┼Ť─ç budynku.

Marco Acerbis Studio i projekt restauracji Bolle dla Agnelli Cooking Tools - wn─Ötrza restauracji

Surowe wn─Ötrza zaprojektowane przez Marco Acerbis Studio

Wn─Ötrze kojarzy si─Ö z „m─Ösk─ů” i surow─ů estetyk─ů. Po lewej stronie znajduje si─Ö salon wystawowy. Oddzielony jest od atrium systemem rega┼é├│w z drewnianymi p├│┼ékami oraz dwoma filarami, kt├│re podtrzymuj─ů pod┼éog─Ö sali restauracyjnej powy┼╝ej. Ca┼éa kolekcja naczy┼ä Agnelli prezentowana jest na szafkach zbudowanych z gi─Ötego aluminium, wykonanych wed┼éug projektu Marco Acerbis Studio. Dwupoziomow─ů przestrze┼ä przy wej┼Ťciu o┼Ťwietla naturalne ┼Ťwiat┼éo z sufitowych ┼Ťwietlik├│w.

Cz─Ö┼Ť─ç sklepowa w restauracji Bolle projektu Marco Acerbis Studio

Na drugim planie znajdziemy recepcj─Ö z biurkiem wykonanym ze szlifowanego ┼╝elaza. Z tego samego materia┼éu wykonane s─ů balustrady schod├│w prowadz─ůcych na pierwsze pi─Ötro. Klatka schodowa ustawiona jest w kierunku przeciwnym do wej┼Ťcia. Ten ciekawy, celowy zabieg stworzy┼é optyczn─ů przerw─Ö w wystroju, buduj─ůc napi─Öcie przed wej┼Ťciem wy┼╝ej.

Czarne schody w restauracji Bolle projektu Marco Acerbis Studio

Przestrzeń restauracyjna

W poczekalni przed restauracj─ů mo┼╝na odpocz─ů─ç na fotelach oferuj─ůcych widok na zewn─ůtrz. W samej sali restauracyjnej znajduj─ů si─Ö stoliki z 60 nakryciami. Rozdzielaj─ů je trzymetrowe, okr─ůg┼ée, obrotowe przegrody wykonane ze stiuku weneckiego i p┼éyty karton-gipsowej osadzonych w metalowej ramie. Wygl─ůdem nawi─ůzuj─ů one do widzianych na zewn─Ötrznej fasadzie okr─ůg┼éych element├│w i pozwalaj─ů reorganizowa─ç wn─Ötrze sali. Przegrody, sto┼éy restauracyjne o ┼Ťrednicy 120 cm oraz stoliki zosta┼éy wykonane wed┼éug projektu Marco Acerbis Studio. Wszystkie przegrody wyposa┼╝one s─ů w lampy o sterowanym strumieniu ┼Ťwiat┼éa.

Cz─Ö┼Ť─ç restauracyjna w restauracji Bolle projektu Marco Acerbis Studio

Sufit w ciemnym kolorze pokryty jest d┼║wi─Ökoch┼éonnymi panelami Rockfon. Podobnie wyko┼äczone s─ů ┼Ťciany. Paski diod LED umieszczone na nich na wysoko┼Ťci sto┼é├│w oddzielaj─ů cz─Ö┼Ť─ç jasn─ů od ciemniejszej. Podobne, jasne pokrycie znajduje si─Ö na pod┼éogach. Wystr├│j wn─Ötrza ma na celu odizolowanie go┼Ťci, stworzenie atmosfery minimalizmu i wyodr─Öbnienie za pomoc─ů strumieni punktowego ┼Ťwiat┼éa da┼ä szefa kuchni.

Wnętrze restauracji Bolle projektu Marco Acerbis Studio Wielki hol w restauracji Bolle projektu Marco Acerbis Studio Stoliki w restauracji Bolle Czarna dekoracja w restauracji Bolle projektu Marco Acerbis Studio Szara łazienka w restauracji Bolle projektu Marco Acerbis Studio

Udostępnij ten artykuł

Zapisz si─Ö do newslettera

wyra┼╝am zgod─Ö na przetwarzanie podanych powy┼╝ej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyra┼╝am zgod─Ö na otrzymywanie informacji handlowych od klient├│w PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter