Mercure Katowice Centrum – ekologiczne wnętrza projektu Tremend

Mercure Katowice Centrum to kolejny zielony punkt na mapie miasta. Usytuowany tuż przy dworcu PKP hotel, stał się żywą wizytówką Katowic. Proekologiczne rozwiązania w połączeniu z komfortem wnętrz to zasługa warszawskiej pracowni architektonicznej Tremend. Co stoi za sukcesem projektu w kolejnej udanej realizacji?

Mercure Katowice Centrum

Naturalna, zielona fasada budynku to zarówno wizytówka hotelu, jak i zapowiedź proponowanych proekologicznych rozwiązań projektowych na zewnątrz i wewnątrz budynku. Hotel Mercure Katowice Centrum jest inwestycją przygotowaną według koncepcji green & clean, spełniającą najwyższe wymogi zrównoważonego budownictwa. Stanowi też swego rodzaju symbol zmiany kierunku działalności miasta z przemysłowego na ekologiczny. Projekt budynku wykonała pracownia AiR Jurkowscy Architekci, a oficjalne otwarcie hotelu nastąpiło w październiku 2021 roku.

Zielona elewacja w hotelu Mercure Katowice Centrum

Proekologia. Odważnie, świadomie i odpowiedzialnie

Zastosowanie zaawansowanego systemu monitoringu zarządzania wodą i energią to dowód na przemyślany w każdym detalu projekt w duchu zrównoważonego budownictwa. Pozyskiwanie energii z wentylatorów wyciągowych kuchni oraz ergometrów w siłowni to odważny krok w kierunku świadomego i odpowiedzialnego projektowania. Windy wyposażone w system odzyskiwania energii i stacje ładowania pojazdów usytuowane w garażu podziemnym i przed hotelem tworzą atmosferę komfortu ekologicznego zarówno po stronie projektantów i inwestorów, jak i gości.

Recepcja w Mercure Katowice Centrum

Czterogwiazdkowy hotel sieci Accor oferuje zatem szeroko pojętą wygodę zakwaterowania. Jego 268 pokoi rozmieszczonych na 8 piętrach wyposażono w meble wykonane z materiałów pochodzących z recyklingu. Front baru w lobby uzyskano na bazie zużytych szklanych butelek. Wykorzystanie elementów pofabrycznych to także podkreślenie dawnego przemysłowego charakteru miasta.

Poszanowanie otoczenia

Odpowiedzialność w projektowaniu to również wnikliwa obserwacja zastanego otoczenia i wypracowanie możliwości korespondencji z nim. Roślinny rysunek naścienny znajdujący się w lobby hotelu przy głównych windach jest nawiązaniem do olbrzymiego muralu na ścianie siedziby Urzędu Miasta sąsiadującego z hotelem. Budynek Mercure Katowice Centrum zasłonił malowidło, jednak inwestor UBM Development AG postanowił to „zrekompensować” i niejako przenieść obraz do wnętrza hotelu. Poprosił o to jego autorkę, streetartową artystkę Monę Tusz, która nie odwzorowała całkowicie muralu, a jedynie nawiązała do jego florystycznego klimatu.

Mercure Katowice Centrum - ekologiczne wnętrza projektu Tremend

Architekci Tremend nawiązali również do innych elementów przechodzącego na zieloną stronę mocy miasta. Wnętrza wypełnione naturalną roślinnością to element dekoracyjny, ale też ukłon w stronę zielonych dachów Międzynarodowego Centrum Kongresowego (MCK) i okolicy zrewitalizowanego Spodka, a także nowych terenów zielonych powstających w mieście.

Cegła pochodząca z rozbiórki i wykorzystana ponownie na ścianach hotelu Mercure Katowice to nawiązanie do elementów tutejszej architektury jak chociażby do okazałego gmachu siedziby Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia, dawnych kopalń oraz zabytkowego Osiedla Nikiszowiec. Porośnięte dziś bluszczem fasady tego ceglanego osiedla górniczego z początku XX wieku, były dla architektów Tremend inspiracją do wykorzystania tej pnącej rośliny również we wnętrzach ekologicznego hotelu Mercure Katowice Centrum.

Część restauracyjna w hotelu Mercure Katowice Centrum

Dbałość o szczegół i zabawa formą

Zaprojektowanie przestrzeni wnętrz w duchu poszanowania natury wymagało zastosowania materiałów w jasnych kolorach drewna i ziemi. Ciepła kolorystyka zanurzona w żywej zieleni stworzyła przestrzenie przytulne i kojące zmysły zmęczonych podróżnych. Minimalistyczne i wygodne meble nie przytłaczają swoim ciężarem. Wzrok przykuwa drewniana ława, w okolicy baru, której oparcie z cienkich lameli, niczym gałęzie, pnie się ku górze. Wnętrza, jak wspomniano, wzbogacono bujną roślinnością zaaranżowaną zgodnie z filozofią biophilic design. Projektowanie biofilne jest bowiem odpowiedzią na potrzebę zachowania więzi z przyrodą, szczególnie w zurbanizowanym otoczeniu.

Zielona ściana w pokoju hotelowym Mercure Katowice Centrum

Szeroka oferta Mercure Katowice Centrum to propozycja zarówno dla gości podróżujących w celach biznesowych, jak i turystycznych. Część sypialniana sąsiaduje z przestrzenią konferencyjną o powierzchni 97 m kw. oraz z centrum fitness, siłownią i gabinetem masażu. Wraz z hotelem zbudowano przylegający do niego budynek biurowy o powierzchni niemalże 2,8 tys. m kw.


Projekt: Tremend Architects | tremend.pl

Zobacz również: The Queens Hotel w Leeds | Bachledka Ski&Sun

Mercure Katowice Centrum - ekologiczne wnętrza projektu Tremend
Mercure Katowice Centrum - ekologiczne wnętrza projektu Tremend
Tapeta z motywem liści w Mercure Katowice Centrum
Mercure Katowice Centrum - restauracja w hotelu
Wnętrza pokoju hotelowego w Mercure Katowice Centrum
Pokój hotelowy w hotelu Mercure Katowice Centrum
Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter