Metamorfoza elewacji siedziby Akan w Gnieźnie – dialog z miejską tkanką

Mieszanka stylów, dziwne kolory i chaos logotypów – tak wyglądają zabudowania handlowe w wielu polskich miastach. Podobny obraz zastały Aleksandra Niedużak i Iga Sawicka – założycielki pracowni architektonicznej SAAN, zaproszone do współpracy przy remoncie budynku należącego do marki Akan, która specjalizuje się w stolarce budowlanej. Wykonany przez nie projekt elewacji siedziby Akan w Gnieźnie to przykład ponadczasowej architektury, prowadzącej dialog z zielonym otoczeniem i pamięcią tkanki miasta.

Jak zaprojektować zabudowania handlowe w duchu szacunku do historycznej i współczesnej tkanki miasta?

Projekt elewacji siedziby Akan w Gnieźnie był dla architektek ważny z dwóch powodów. Po pierwsze dlatego, że ze względu na swoją specjalizację marka współpracuje z projektantami i projektantkami z całego kraju. Dodatkowo dla jednej z założycielek pracowni SAAN Gniezno jest miastem rodzinnym – stąd szczególny sentyment. Iga Sawicka i Aleksandra Niedużak podkreślają, że ich wspólną misją jest tworzenie pięknego i funkcjonalnego świata. Obie te jakości odnajdziemy w opisywanym projekcie.

Budynek, w którym mieści się główna siedziba Akan, należy do układu urbanistycznego zabudowań kolejowych. Położony jest tuż obok zielonego parku, w bliskim sąsiedztwie istotnych punktów, takich jak dworzec, czy urząd miejski. Do głównych założeń należało wpisanie budynku we współczesną panoramę tej części miasta, przy jednoczesnym poszanowaniu industrialnej przeszłości. Kluczowy etap stanowiło wizualne uporządkowanie przestrzeni – ujednolicenie chaotycznych logotypów i zmiana gamy kolorystycznej.

Projekt elewacji siedziby Akan w Gnieźnie – wybrane materiały i kolory

Intensywną zieleń pokrywającą elewację zastąpił elegancki duet jasnej szarości i charakternej czerni. W ten sposób budynek zyskał klasę i elegancję, a tym samym upodobnił się do reprezentacyjnych zabudowań okolicy, wśród których wyróżnia się odnowiony dworzec kolejowy. Nad wejściem pojawiła się odświeżona wersja logotypu marki Akan, a pozostałe nazwy udało się wyeksponować w uporządkowany sposób na jednolitym czarnym tle.

Paletę kolorów i faktur zastosowanych na elewacji wzbogaciły elementy drewnopodobne. Wybór tego surowca nie był przypadkowy. Po pierwsze odnosi się on do szerokiej gamy drewnianych i drewnopodobnych wyrobów oferowanych przez Akan. Dodatkowo za sprawą naturalnej tekstury i koloru doskonale dialoguje z otaczającym budynek parkiem, a ponadto wprowadza do projektu nutę ciepła, która przełamuje industrialną surowość.

Architektura jako wizytówka marki – trwałość i klasa

Decyzje dotyczące użytych materiałów zostały również częściowo podyktowane aspektami utrzymaniowymi – związanymi z bliskim sąsiedztwem torów kolejowych i drogi. Dla udanego projektu kluczowe były trwałość i wysoka jakość. W osiągnięciu upragnionych efektów istotną rolę odegrało także zaangażowanie inwestora, który dopilnował najdrobniejszych szczegółów, takich jak utwardzenia i zagospodarowanie zieleni wokół budynku.

Metamorfoza elewacji siedziby Akan w Gnieźnie - dialog z miejską tkanką - projekt SAAN

Projekt elewacji siedziby Akan w Gnieźnie wiązał się z wieloaspektowymi wyzwaniami – począwszy od pomysłu na konsekwentną i spójną z pejzażem miasta estetykę, aż po praktyczne kwestie dotyczące trwałości użytych rozwiązań. Finalnie miasto zyskało harmonijną i piękną architekturę o modernistycznym charakterze. Dzięki przemyślanym decyzjom architektek z pracowni SAAN budynek stanowi wizytówkę nie tylko marki Akan, ale także całej okolicy.


Projekt: SAAN | saanarchitekci.pl

Zobacz również: Dom jednorodzinny w Blankach – dziedzictwo polskich wsi | Dom Słowiański – życie w bliskim otoczeniu przyrody

Metamorfoza elewacji siedziby Akan w Gnieźnie - dialog z miejską tkanką - projekt SAAN
Metamorfoza elewacji siedziby Akan w Gnieźnie - dialog z miejską tkanką - projekt SAAN
Metamorfoza elewacji siedziby Akan w Gnieźnie - dialog z miejską tkanką - projekt SAAN
Udostępnij ten artykuł
Napisane przez

Redaktor w PLN Design

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Janek
Janek
1 miesiąc temu

Szkoda że tylko z wierzchu taki ładny

Wojtek
Wojtek
22 dni temu
Reply to  Janek

A kto powiedział, że tylko na zewnątrz? Wnętrze salonu, doskonale wpisuje się w działalność firmy

421931339_399868052402001_2617033892860844359_n
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowo i kliknij enter