Metamorfoza mieszkania w bloku z wielkiej płyty

Metamorfoza mieszkania w bloku z wielkiej płyty

Pracownia concept7studio podjęła się zaprojektowania remontowanego mieszkania w bloku z wielkiej płyty. Największym wyzwaniem projektowym był stary, niefunkcjonalny podział pomieszczeń, pełno labiryntów i zakamarków. Projektanci postawili na otwarcie przestrzeni wyburzając tym samym ścianę dzielącą salon z kuchnią. Zagracone dotychczas wnętrze, zyskało lekkość i przestrzeń oraz stół, którego rolę do tej pory spełniał stolik kawowy.

Inwestorka poprosiła o jasne wnętrze  z wygodnym narożnikiem, który w dzień spełnia rolę kanapy, a nocą służy do spania. Ważną kwestią są też pojemne szafki, które stanowią zintegrowaną całość z szafką RTV, nie utrudniając przy tym rozkładania narożnika.

Kolorystykę wnętrza oparto na klasyce bieli w połączeniu z delikatnym drewnem, przełamując całość fakturami: cegły, tynku betonowego w przedpokoju oraz patchworkowych płytek w kuchni. Zastosowane spore lustro optycznie powiększyło przestrzeń.

W łazience klasyczną kabinę zastąpiono szybą walk-in, a zamiast brodzika posadzkę wyłożono płytkami z odpływem liniowym. To rozwiązanie optycznie powiększyło pomieszczenie. Armatura, umywalka, lustro i lampy konsekwentnie mają okrągłą formę.

Zdjęcia: Łukasz Woźniak

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter