Metamorfoza Uniwersytetu Śląskiego.

Wydział Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego doczekał się rewitalizacji! Dzięki współpracy biur architektonicznych z Polski i zagranicy, studenci uczelni zyskają dodatkowe miejsce do pracy i nauki.

Tereny Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego odzyskały dawny blask, dzięki współpracy warszawskiej pracowni  –  Grupa 5 Architekci, firmę BAAS Arquitectura z Barcelony oraz lokalne biuro projektowe – Biuro Projektowe Małłeccy. Zespół projektowy wygrał konkurs na rewitalizację wydziału, którego główną ideą było bezproblemowe zintegrowanie nowego obiektu z istniejącym, historycznym krajobrazem. Budynek uzupełnia istniejący blok i wzbogaca o całkowicie nowe powierzchnie użytkowe. Jego elewację od strony ulicy otacza zachowany fragment dawnej fabryki żarówek, wszystko po to, aby zwiększyć poczucie połączenia z przeszłością.

 „Największym wyzwaniem było połączenie zaniedbanej, historycznej architektury i zaproszenie jej do współtworzenia nowej przestrzeni. Czy to przez włączenie do nowego budynku, czy otwarcie widoku na patio.” zdradza zespół projektowy

Przeszklone wejście wykute w głównej kondygnacji, zapewnia bezpośrednią drogę z ulicy na dziedziniec. Ta zewnętrzna przestrzeń pomaga złączyć nową konstrukcję, z jej historycznym sąsiadem, fabryką żarówek. Schody wznoszą się na całą wysokość budynku, scalając każdy bryły w jeden, współgrający organizm. Zastosowana w projekcie zasada utrzymania przestrzeni cyrkulacyjnej, łączy wszystkie piętra wydziału i stanowi miejsce spotkań dla studentów. Na schody poprowadzi nas oszklony hol wejściowy, który połączono z biblioteką mieszczącą się w przebudowanym, zabytkowym budynku i pełni funkcję centrum głównego wydziału.

„Puste bloki pozwalają światłu dziennemu przenikać do budynku, przez przeszklone powierzchnie za nimi, w nocy zaś rozświetla drogi łączące kondygnacje.”

Budynek nowej siedziby Wydziału Radia i Telewizji im. Krzysztofa Kieślowskiego Uniwersytetu Śląskiego zdobył główną nagrodę przyznaną jednogłośnie przez jury w XI edycji plebiscytu Bryła Roku. Obiekt został doceniony również w głosowaniu internautów, w którym uzyskał 2422 głosy, zajmując tym samym II miejsce. Grono ekspertów doceniło wyrazisty i niebanalny charakter obiektu wpisującego się w architektoniczne dziedzictwo regionu. Budynek został wkomponowany w gęstą zabudowę ulicy św. Pawła w Katowicach. Jego znakami rozpoznawczymi są zarówno ażurowa, ceglana fasada, zintegrowana z historycznym reliktem w postaci starego budynku dawnej fabryki żarówek, jak i otwarty, jasny dziedziniec.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter