Metamorfoza w CANAL+ Polska – nowe biuro jako inspirujące miejsce pracy

Spółka CANAL+ Polska zdecydowała się na generalną przemianę swojego biura na warszawskim Mokotowie. Nowe funkcjonalne przestrzenie działają już na trzech piętrach, a kolejne są w trakcie realizacji. Rolę generalnego wykonawcy powierzono spółce Reesco (Grupa Reesco), która wyspecjalizowała się w najbardziej wymagających realizacjach typu fit out dla biur. Autorem dokumentacji projektowej i nowej koncepcji biura jest pracownia architektoniczna InDesing Zbigniew Kostrzewa. Mimo dużego zakresu przebudowy, odbywa się ona w czynnym biurze – bez konieczności przerywania jego funkcjonowania.

Metamorfoza biura CANAL+ Polska – praca na żywym organizmie 

Siedziba spółki CANAL+ Polska znajduje się przy al. Generała Sikorskiego 9 w Warszawie. Zakres prac budowlanych na 3. i 4. piętrze biura objął ponad 1200-metrów kwadratowych powierzchni. Za główny cel postawiono zwiększenie funkcjonalności oraz poprawę ergonomiczności przestrzeni, a kwestią priorytetową był przede wszystkim komfort pracowników. Zarówno tych, którzy obecnie mogą korzystać z nowoczesnego wnętrza, jak i tych, którzy swoje obowiązki zawodowe wykonywali w trakcie prowadzonego remontu.

Metamorfoza w CANAL+ Polska - nowe biuro jako inspirujące miejsce pracy - projekt InDesing Zbigniew Kostrzewa

Pracując w spółce Reesco niemal od początku jej istnienia, miałem możliwość wieloletniej obserwacji nie tylko branży od tzw. środka, lecz także właścicieli, zarządców, czy najemców obiektów biurowych. Wśród ich największych obaw, co jest oczywiste, pojawiają się koszty związane z przebudową. Jednakże inną, równie ważną kwestią, o czym się niestety niewiele się mówi, jest problem, jak przeprowadzić modernizację biura przy konieczności zachowania jego czynności, tak, aby zachować komfort pracy jego użytkowników – mówi Michał Kiersnowski, Dyrektor Sprzedaży Departamentu Biurowego w Grupie Reesco. Nie inaczej było również w przypadku przebudowy głównej siedziby CANAL+ – dodaje. 

Praca na czynnym biurze wiąże się z dużym dyskomfortem, zarówno po stronie właściciela, czy też jego pracowników, jak i po stronie podwykonawców, dlatego powodzenie projektu w dużej mierze zależy od porozumienia wszystkich zaangażowanych podmiotów.

Metamorfoza w CANAL+ Polska - nowe biuro jako inspirujące miejsce pracy - projekt InDesing Zbigniew Kostrzewa

Już na samym początku procesu zdawaliśmy sobie sprawę, że będziemy musieli działać razem, i właśnie ta koncepcja współpracy okazała się kluczowa. Wspólnie ustalaliśmy harmonogramy, plany spotkań oraz koordynowaliśmy bieżące działania, niekiedy wręcz z dokładnością, co do godziny. To pozwoliło nam precyzyjnie zarządzać terminami dostaw i pracą poszczególnych wykonawców – komentuje Piotr Skrobot, Project Manager w Grupie Reesco. 

Biuro na plus

W ramach gruntownej modernizacji biura CANAL+ zespół Reesco wykonał szereg znaczących zmian. Niemal wszystkie ściany w biurze zostały wyburzone i odbudowane od nowa, z wyjątkiem istotnych elementów strukturalnych, takich jak windy i ściany zewnętrzne. Wymieniono również fancoile (klimakonwektory), co zaowocowało poprawą wydajności systemu klimatyzacji i ogrzewania.

Metamorfoza w CANAL+ Polska - nowe biuro jako inspirujące miejsce pracy - projekt InDesing Zbigniew Kostrzewa

Dawny układ gabinetowy ustąpił miejsca ultranowoczesnej przestrzeni biurowej. 3. i 4. piętro jest połączone przytulnym open spacem, natomiast powierzchnia przeznaczona do pracy została zaprojektowana w takich sposób, aby jej użytkownicy mieli jak najlepszy dostęp do światła naturalnego. Dlatego pomieszczenia biurowe zostały umiejscowione wokół ścian okiennych. Powstało także wiele sal konferencyjnych inspirowanych programami i serialami oferowanymi przez CANAL+, dzięki czemu obecni w nich goście i pracownicy mogą poczuć się jak bohaterowie znanych i lubianych historii, np. w sali „Kruk” czy sali „Król”.

Metamorfoza w CANAL+ Polska - nowe biuro jako inspirujące miejsce pracy - projekt InDesing Zbigniew Kostrzewa

Dodatkowo w biurze pojawiły się mniejsze pomieszczenia wykończone gąbką wyciszającą, której całościowy wzór tworzy napis CANAL+. Elementem wyróżniającym się jest sufit Hunter Douglas, wykonany ze specjalnego drewna, wybranego na życzenie klienta. Oprócz tego można tu znaleźć dużo betonu architektonicznego, który nadaje wnętrzu loftowego klimatu. Niewątpliwie jest to projekt, który wprowadza nową jakość i inspiruje innowacyjnym podejściem do realizacji usługi fit out.


Projekt: InDesing Zbigniew Kostrzewa | indesign-eu.com

Zobacz również: 180-metrowa perła architektoniczna – biuro, które łączy stuletnią historię z teraźniejszością | Warszawska siedziba marki Lipton – świadomy i empatyczny projekt miejsca pracy

Metamorfoza w CANAL+ Polska - nowe biuro jako inspirujące miejsce pracy - projekt InDesing Zbigniew Kostrzewa
Metamorfoza w CANAL+ Polska - nowe biuro jako inspirujące miejsce pracy - projekt InDesing Zbigniew Kostrzewa
Metamorfoza w CANAL+ Polska - nowe biuro jako inspirujące miejsce pracy - projekt InDesing Zbigniew Kostrzewa
Metamorfoza w CANAL+ Polska - nowe biuro jako inspirujące miejsce pracy - projekt InDesing Zbigniew Kostrzewa
Metamorfoza w CANAL+ Polska - nowe biuro jako inspirujące miejsce pracy - projekt InDesing Zbigniew Kostrzewa
Metamorfoza w CANAL+ Polska - nowe biuro jako inspirujące miejsce pracy - projekt InDesing Zbigniew Kostrzewa
Udostępnij ten artykuł
Napisane przez

Redaktor w PLN Design

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowo i kliknij enter