Metamorfoza wnętrza projektu Hanna Pietras Architects

Początkowo 130 – metrowe wnętrze w kamienicy miało stanowić prywatne mieszkanie założycielki pracowni Hanna Pietras Architecs. W trakcie remontu zdecydowano o innym przeznaczeniu wnętrza, dzięki czemu powstało biuro i showroom dla klientów pracowni. Jaką metamorfozę przeszło mieszkanie z okresu międzywojennego oraz czy zachowało ducha historii, o tym dowiecie się z naszego artykułu!

Hanna Pietras Architects i biuro z planami na przyszłość

Prezentowane wnętrze mieści się w łódzkiej dzielnicy Polesie, w kamienicy z lat 30-tych. Powierzchnia 130 m² została przeznaczona na biuro architektoniczne z odległą perspektywą przemiany w mieszkanie dla właścicielki biura.

Połączenie „starego z nowym”

Założycielce biura Hanna Pietras Architecs zależało, aby mieszkanie z okresu międzywojennego wciąż posiadało klimat dawnych lat, jednocześnie wykorzystując nowe i świeże elementy współczesnego designu. Ten wspomniany powiew świeżości prezentują meble biurowe, zabudowa kuchenna, wyposażenie łazienki oraz lustrzana tafla zlokalizowana w holu wejściowym.

Wnętrze miało być jasne, czyste i eleganckie z zachowaniem szacunku dla historii, stąd panujący w nim styl eklektyczny, stanowiący naturalne połączenie cech z różnych epok. Inspiracją w projekcie był modernizm i styl art deco, który widoczny jest zarówno w meblach, dodatkach, jak i wykończeniu wnętrza.

Metamorfoza wnętrza projektu Hanna Pietras Architects

Funkcjonalność przede wszystkim

Biuro architektoniczne, a w przyszłości mieszkanie miało być przede wszystkim funkcjonalne. W tym aspekcie początkowo pojawiły się trudności związane z zaplanowaniem rozmieszczenia konkretnych pomieszczeń.

Metamorfoza wnętrza projektu Hanna Pietras Architects

Tak duże wnętrze wymagało dwóch łazienek. Zamysł ten udało się zrealizować i powstała jedna łazienka z niewielkim prysznicem oraz druga wyposażona w wannę. Duży metraż nie sprzyjał także rozplanowaniu idealnego miejsca na pralkę i suszarkę, które finalnie zlokalizowano w „pomieszczeniu na szczotki” zaraz obok garderoby przy wejściu.

Metamorfoza wnętrza projektu Hanna Pietras Architects

We wnętrzu zastosowano wiele ciekawych rozwiązań, z których architekci są szczególnie zadowoleni. Przykładem może być ściana na metalowej konstrukcji z lustrami, która jednocześnie stanowi przejście do pomieszczenia garderoby, wyspa kuchenna na metalowych nogach czy odnowienie oryginalnych drzwi, klamek i zaworów od grzejników bez konieczności ich wymiany na nowe.

Projekt zrealizowano przy ścisłej współpracy Magdaleny Szczepaniak.

Metamorfoza wnętrza projektu Hanna Pietras Architects

Pracownia Hanna Pietras Architects

Pracownia i showroom Hanna Pietras Architects znajduje się w Łodzi. Pracownie tworzą ludzie różnych osobowości i talentów, którzy podróżują, eksplorują i zbierają doświadczenie z całego świata. Dzięki temu projekty pracowni to coś więcej niż wyuczone schematy i gotowe rozwiązania. Jako jedno z nielicznych biur w Polsce umożliwiają klientom wirtualny spacer po inwestycjach dzięki technologii VR.

Metamorfoza wnętrza projektu Hanna Pietras ArchitectsMetamorfoza wnętrza projektu Hanna Pietras ArchitectsMetamorfoza wnętrza projektu Hanna Pietras ArchitectsMetamorfoza wnętrza projektu Hanna Pietras ArchitectsMetamorfoza wnętrza projektu Hanna Pietras ArchitectsMetamorfoza wnętrza projektu Hanna Pietras ArchitectsMetamorfoza wnętrza projektu Hanna Pietras ArchitectsMetamorfoza wnętrza projektu Hanna Pietras Architects

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter