Mieszkanie, które odzwierciedla duszę właściciela

THE SPACE w swoich projektach stawia na autentyczność. Przy najnowszym projekcie dostali wolną rękę od Inwestora, ale postanowili stworzyć wnętrze, które odzwierciedli osobowość właściciela. Nie bez znaczenia jest również lokalizacja – artystyczny Żoliborz. Minimalistyczny styl skandynawski nie współgrałby z otoczeniem. Mieszkanie prosiło się o kolor. Udało się zaprojektować powierzchnie 40m², gdzie mimo ograniczonego budżetu – jakość materiałów jest na wysokim poziomie.

We wnętrzu dominuje biel i czerń, ale widoczny jest kolorowy akcent jak np. żółty fotel w salonie, czy zielone lampy nad stołem w kuchni. Inwestorowi zależało, żeby wystrój wnętrza, jego design nie przyćmił funkcjonalności tej przestrzeni. Istotne było m.in. przechowywanie, dlatego przy drzwiach wejściowych mamy dużą szafę, a w kuchni szafki aż do sufitu. Ta niewielka przestrzeń jest w stanie sporo pomieścić, co więcej znalazło się również miejsce na niewielki stół z krzesłami. Architekci postanowili oddzielić przestrzeń salonu, kuchni i korytarza wejściowego podłogą. W kuchni i przedpokoju znajdziemy wzorzyste płytki podłogowe, a w salonie drewnianą podłogę.

Eksplozja koloru, jaką widzimy w salonie, wynika z osobowości właściciela. Architektom zależało, żeby wnętrze nie było nudne stąd kolorowe kubiki na ścianach i przede wszystkim motyw roślinny. To wszystko sprawiło, że mieszkanie nie wydaje się nudne, katalogowe. Podobnie jak sypialnia. Tam również dominuje zabudowa, ale z kolorowymi półkami na książki. Na ścianie za łóżkiem jest tapeta, która została również zaprojektowana przez THE SPACE.

„W projekcie tego mieszkania chcieliśmy przemycić charakter jego właściciela. I, mimo że od początku wiedzieliśmy, że jest przeznaczone na wynajem to kierowaliśmy się myślą stworzenia nieszablonowej aranżacji. Kolor obecny jest praktycznie w każdym pomieszczeniu. Również łazience, która jest bardziej stonowana, ale widzimy tam granatowe płytki. Jak się okazuje mieszkanie, w którym jest kolor i nie jest minimalistyczne, zostało wynajęte jeszcze przed skończeniem projektu. Wynajmujący widział je tylko na wizualizacjach” mówi architekt Dorota Maksymowicz, właścicielka interdyscyplinarnego biura projektowego THE SPACE.

Mieszkanie na warszawskim, artystycznym Żoliborzu to kolejna realizacja THE SPACE dla klienta prywatnego. To mieszkanie idealnie odzwierciedla wytyczne Inwestora, ale też współgra z jego osobowością. Dzięki wzajemnemu zaufaniu udało się połączyć funkcjonalność z jego wyglądem.

Foto: Piotr Czaja

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter