Mieszkanie na Helu od Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe

Lokalizacja zobowiązuje – projekt mieszkania nad brzegiem Bałtyku od początku nawiązywać miał do krajobrazu Półwyspu Helskiego. We wnętrzach zagościły zatem błękity, beże i naturalne materiały. Mieszkanie na Helu utrzymane zostało w jasnej tonacji, choć – zgodnie z życzeniem klientów – nie zdominowała go biel.

Mieszkanie na Helu

Do mieszkania prowadzi korytarz, w którym króluje dębowy fornir i szara cegła. Wykonane na zamówienie drzwi i zabudowa stolarska pokrywają niemal całe ściany, skrywając niezbędną przestrzeń przechowywania oraz elementy gospodarcze, takie jak pralka i suszarka. Duża i pojemna szafa okazała się ponadto doskonałym schowkiem na rakiety, które w domu miłośników badmintona mają szczególne znaczenie.

Mieszkanie na Helu projektu Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe i stół w salonie z czterema różowymi krzesłami

Obraz wykonany przez Martę Wiślińską-Sobczyńską

Dąb i cegła płynnie przechodzą do kolejnych pomieszczeń: w salonie komponują się z tapicerowanymi meblami utrzymanymi w pastelowej gamie. Wyjątkiem i zarazem akcentem kolorystycznym jest fotel wypoczynkowy w kolorze dojrzałej śliwki. Tuż obok zawisł obraz przywołujący na myśl morskie pejzaże, wykonany na specjalne zamówienie przez gdańską artystkę Martę Wiślińską-Sobczyńską. Drewniana zabudowa za telewizorem nie tylko skrywa niezbędne podłączenia, ale dodatkowo, za sprawą bocznych profili ledowych, subtelnie doświetla wnętrze. Wymiana tradycyjnych drzwi balkonowych na przeszklenia sięgające podłogi przeobraziła niskie pomieszczenie w przestronny i nasłoneczniony salon. Widoczny przez okna balkon dodatkowo powiększa pokój, stając się jego naturalnym przedłużeniem.

Mieszkanie na Helu projektu Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe i obraz na ścianie w salonie

Kuchnia w budynku z lat 70

Kuchnia o stosunkowo niewielkiej powierzchni wymagała całkowitego przeorganizowania układu funkcjonalnego. Budynek pochodzący z lat 70. realizuje standardy odbiegające od współczesnych, przez co wdrożenie projektu wiązało się z wymianą istniejącego okna na model o podwyższonej framudze. Modyfikacja pozwoliła zwiększyć ilość blatów w kuchni i poprowadzić je wzdłuż trzech ścian, zyskując tym samym miejsce na ekspres do kawy i szybkie śniadanie. Bazowa gama kolorystyczna i prosta, nowoczesna forma mebli stanowią tło dla płytek ze wzorem lastryko pokrywających podłogę oraz drewnianej mozaiki ściennej, którym wtórują hokery z tapicerowaniem w soczystym, pomarańczowym kolorze. Spośród całej zabudowy stolarskiej wyróżniają się szuflady wyposażone w ręcznie produkowane gałki.

Mieszkanie na Helu projektu Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe i kuchnia w bieli

Łóżko w sypialni

Niewątpliwie najciekawszym elementem wyposażenia sypialni jest wykonane na zamówienie tapicerowanie, którego geometryczne podziały nadają nowoczesny sznyt całemu wnętrzu. Ponadto tkaninowe wyłożenie, wraz z mięsistymi zasłonami i zabudową stolarską, skutecznie wyciszyły sypialnię, umożliwiając mieszkańcom prawdziwy wypoczynek. Łóżko z litego drewna zostało wykonane przez polską markę specjalizującą się w produkcji elementów wyposażenia sypialni.

Mieszkanie na Helu projektu Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe i łóżko w sypialni z pięknym zagłówkiem

Pokój młodzieżowy i łazienka

Pokoje młodzieżowe pozostawiły przestrzeń dla rozwijających się osobowości dorastających mieszkańców. Wolnostojące wyposażenie towarzyszące bazowej zabudowie stolarskiej daje możliwość dostosowania się do zmieniających się potrzeb i upodobań, co jest jednym z podstawowych oczekiwań związanych z projektem pokoju dziecka – nawet nastoletniego.

Pokój dziecięcy z beżową cegłą w mieszkaniu na Helu projektu Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe

W łazience pierwsze skrzypce grają płytki ze wzorem lastryko, których kolorystykę subtelnie dopełnia pastelowy niebieski pokrywający ściany i szafkę wykonaną przez stolarza. Kolor grzejnika celowo został dopasowany do farby ściennej, w efekcie czego uzyskaliśmy spójną całość. Czarne akcenty sprawiły, że łazienka nabrała indywidualnego charakteru. Ostatecznym dopełnieniem pieczołowicie zaprojektowanej kompozycji jest wykonane na zamówienie lustro o organicznym, nieregularnym kształcie.

Okrągłe lustro w łazience w mieszkaniu na Helu projektu Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe

Toaleta utrzymana jest w tej samej palecie kolorystycznej, w której zaprojektowana została łazienka. Ponownie lastryko pojawia się więc w duecie z niebieskim kolorem. Dostosowanie kolorystyki zabudowy stolarskiej do pomalowanych ścian pozwoliło ukryć przestrzeń przechowywania i powiększyć optycznie pomieszczenie.

Lustro w toalecie w mieszkaniu na Helu projektu Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe

Pracownia Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe

Wnętrza, które projektuje pracownia Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe są odzwierciedleniem osobowości i potrzeb ich klientów. Ich celem jest tworzenie wyjątkowej atmosfery każdego mieszkania, domu, przestrzeni publicznej. Najważniejsze jest dla nich jest zrozumienie potrzeb klientów, dlatego zanim przystąpią do projektowania starają się poznać styl życia, oczekiwania oraz ich samych. W pracowni tworzą niepowtarzalne, ponadczasowe wnętrza. Każda z zaprojektowanych przez nich przestrzeni jest dopracowana pod względem funkcjonalnym i estetycznym.

 

Spodobało Ci się mieszkanie na Helu projektu pracowni Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe? Zobacz inny ich projekt, czyli mieszkanie dla rodziny z dwójką dzieci.

Zdjęcia: Kroniki Studio

Projekt: Anna Lemanczyk (Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe)Mieszkanie na Helu projektu Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe i duży salon z drewnianą podłogą

Mieszkanie na Helu projektu Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe i fioletowy fotel w salonie Mieszkanie na Helu projektu Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe i drewno w przedpokoju Mieszkanie na Helu projektu Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe i drewniana zabudowa w przedpokoju Mieszkanie na Helu projektu Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe i jasna kuchnia Mieszkanie na Helu projektu Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe i szuflady w szafce Mieszkanie na Helu projektu Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe i drewniana dekoracja na ścianie Mieszkanie na Helu projektu Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe i okno w sypialni Mieszkanie na Helu projektu Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe i meble z białymi frontami Pokój młodzieżowy w mieszkaniu na Helu projektu Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe Tapeta w pokoju dziecięcym w mieszkaniu na Helu projektu Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe Lustro w łazience w mieszkaniu na Helu projektu Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe Lastryko w łazience w mieszkaniu na Helu projektu Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe

 

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter