Mieszkanie na osiedlu Marcelin w Poznaniu od pracowni VISO

Należące do Olgi mieszkanie na osiedlu Marcelin w Poznaniu to definicja terminu „eleganckie boho”, na którym wyjątkowo zależało właścicielce. Realizując dla niej aranżację wybranych przestrzeni, VISO Pracownia Projektowa połączyła klasyczne barwy z mocą rustykalnych materiałów, tworząc wnętrza nowoczesne i przytulne jednocześnie. Marceliński projekt jest także doskonałym przykładem umiejętnie wprowadzonego złota, które stało się integralną częścią wystroju, bez przytłaczania go swoją obecnością.

Ciepła i efektowna część dzienna

W kuchni, czyli sercu każdego domu, zdecydowano się na połączenie neutralnego drewna z bielą oraz wykonanymi ze spieku kwarcowego marmurowymi elementami. Centralne miejsce w pomieszczeniu zajęła imponująca wyspa, wyposażona w sześć wyjątkowo pojemnych szuflad, dzięki którym stała się ona dodatkowym miejscem do przechowywania.

Salon w beżach w projekcie pracowni VISO
Przestronny salon w jasnych kolorach

Funkcję komfortowego baru śniadaniowego pełnią przykuwające uwagę hokery wykonane z rattanu – ich prosta, ażurowa forma i ciepły kolor idealnie wpisują się w styl boho. Zestawienie hokerów z obudowującym wyspę marmurem oraz złotem kuchennej baterii, uchwytów szafek czy lamp dodało stonowanemu wnętrzu elegancji i wyrafinowania.

Istotną funkcją wyspy jest oddzielenie przestrzeni kuchennej od kolorystycznie korespondującego z nią salonu. Harmonię w obu otwartych na siebie pomieszczeniach zapewniają perfekcyjnie dobrane barwy i nawiązujące do siebie faktury użytych materiały. W salonie królują beże i szarości, urozmaicane tekstyliami zachowanymi w bieli, brązie oraz czerni.

Drewno we wnętrzu

Nie zrezygnowano także z obecności drewna. Pojawiło się ono w postaci prostego stołu jadalnianego i kilku krzeseł oraz frontów szafek górnej części przechodzącej na ścianę zabudowy pod telewizor. Subtelny wzór jodełki stał się intrygującym elementem dekoracyjnym, sprytnie przenoszącym do salonu motywy zastosowane w kuchni, łącząc fronty białe z drewnianymi.

Drewniane lamele w przedpokoju w projekcie pracowni VISO
Drewniane lamele w przedpokoju

Za spójność części dziennej odpowiada także korytarz, gdzie drewno znaleźć można nie tylko na drzwiach i podłodze – jedna ze ścian została w całości udekorowana drewnianymi lamelami, którym funkcjonalności nadały umieszczone pomiędzy nimi czarne wieszaki. Współgrającym czarnym elementem stał się stolik o niemal graficznej formie. Nie pominięto również złota, z którego wykonano ramę sporego, okrągłego lustra naściennego.

Oba te elementy wspaniale wyeksponowane zostały przez surowość znajdującej się za nimi szarej ściany. Przemyślana w ten sposób harmonia pomieszczeni zapewniła domownikom mieszkania na Osiedlu Marcelin możliwość jego swobodnego przearanżowania w przyszłości poprzez zmianę dodatków.

Mariaż designu i ergonomiczności

W mieszkaniu Olgi znajdują się dwie łazienki, a projektanci z pracowni VISO Pracownia Projektowa odpowiadają za aranżację obu tych pomieszczeń. Ta o mniejszej powierzchni została docelowo przeznaczona do użytku przez męską część rodziny – męża i synów właścicielki – dlatego też zdecydowano się na jego wyjątkowo „surową” w porównaniu do reszty mieszkania odsłonę.

Wystrój opiera się na ciemnoszarych płytkach oraz jasnym drewnie. W mniejszej łazience kolor złoty ograniczony został do niedużych detali dekoracyjnych, jednak dozę elegancji zapewniła klasyczna czerń szafki pod umywalką, uchwytów zabudowy, opraw oświetleniowych, a także grzejnika i armatury. Co ciekawe, element łączący salon z kuchnią udało przenieść się także do łazienki – na ścianie z umywalką i lustrem umieszczono szare płytki z motywem drobnej, przypominającej drewno jodełki.

Okrągłe lustro na ścianie w łazience
Okrągłe lustro w łazience

Jedną z najważniejszych cech pomieszczenia pozostaje jednak jego funkcjonalność. Projektantom udało się połączyć najwyższej klasy design z praktycznym pomieszczeniem gospodarczym, w znacznej mierze dzięki dwóm sięgającym sufitu szafom. W jednej z nich bezproblemowo mieszczą się wszystkie środki czystości, a także świeże ręczniki i miejsce na przechowanie oczekującej na pranie odzieży. Natomiast druga z szaf stała się lokum dla pralki oraz automatycznej suszarki.

Mieszkanie na Osiedlu Marcelin: ponadczasowy szyk

W drugiej łazience — stworzonej z myślą o pani domu — zastosowane zostało rozwiązanie zgoła odmienne. Złoto powróciło w całej swojej krasie, a czerń wykorzystano niemal wyłącznie w dodatkach. W całym pomieszczeniu pojawiły się dwa rodzaje płytek, ale główną rolę odgrywają te wykonane z gresu, imitujące szlachetny biały marmur, nawiązujący do tego, który wcześniej pojawił się w kuchni.

Czarny grzejnik w jasnej łazience w projekcie pracowni VISO
Jasna łazienka pani domu

Zestawiono je z chłodniejszymi i bardziej surowymi szarymi płytami wyglądem przypominającymi beton. To właśnie nimi wykończona jest również podłoga i zabudowa stelaża podtynkowego. Łazienka Olgi pozostała w całkowitej jedności z poprzednimi pomieszczeniami — użyto w niej płyty drewnopodobnej w ciepłym kolorze, dekorując nią fronty wykonanej na wymiar wiszącej szafki, umiejscowionej pod dwiema owalnymi umywalki ze złotymi bateriami. Armatura tej barwy ozdobiła także wolnostojącą wannę, która swoją formą przypomina misy wykorzystanych umywalek, tym samym nadając wnętrzu miękkości.

Ważnym elementem, a jednocześnie świetnie zrealizowanym zabiegiem optycznie powiększającym łazienkę, są wysokie lustra umieszczone na przeciwległych ścianach.

Dwie białe umywalki w łazience w projekcie pracowni VISO
Duże lustro w łazience

Pracownia Projektowa VISO z wyśmienitym rezultatem zrealizowała marzenie Olgi o mieszkaniu w stylu „eleganckiego boho”, decydując się na wprowadzenie wielu delikatnych elementów drewnianych, zachowując zrównoważoną paletę barw, dbając tym samym o to, aby nie stała się ona mdła i pozbawiona efektowności. Kontrasty delikatnych, szlachetnych tkanin i tworzyw z wyrazistością betonu oraz marmuru sprawiły, że mieszkanie na Osiedlu Marcelin w Poznaniu na wiele lat urzekać będzie swoim wystrojem.


Projekt: VISO Pracownia Projektowa | viso-pracownia.pl
Zdjęcia: Jaga Kraupe | kraupe.myportfolio.com
Meble na wymiar: Mform Maciej Krüger

Zobacz również: Przytulne mieszkanie w Poznaniu | Elegancja z akcentem surowości

Mieszkanie-na-Mieszkanie na osiedlu Marcelin w Poznaniu od pracowni VISO - foto Jaga Kraupe-Marcelin-w-Poznaniu-od-pracowni-VISO-foto-Jaga-Kraupe-plndesign-2
Niewielka wyspa w kuchni w projekcie mieszkania na osiedlu Marcelin
Biel i drewno w kuchni z wyspą projektu pracowni VISO
Drewniany stół w salonie w mieszkaniu na osiedlu Marcelin
Zabudowany piekarnik i mikrofala
Kuchnia w drewnie i bieli w projekcie Aleksandry Wiśniowskiej-Lesiak
Okrągłe lustro w przedpokoju
Jasna łazienka z elementami drewna
Łazienka w szarościach
Szarość i drewno w projekcie łazienki w mieszkaniu na osiedlu Marcelin
Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter