Mieszkanie z klimatem ulubionej kawiarni

Na Placu Unii w Warszawie w zespole budynków zaprojektowanych przez Bohdana Pniewskiego, powstało 70 metrowe mieszkanie. Miejsce, w którym Magda i Michał spędzają …najmniej czasu w ciągu dnia. Magda, przez większą część dnia prawniczka, po godzinach zajmuje się dziennikarstwem. Z kolei Michał jako stylista, większość dnia spędza na sesjach zdjęciowych.

Oboje współtworzą magazyn SEZON MAG. Na bylejakość nie mają czasu, dlatego ważne dla nich było, aby dom był miejscem, które pozwoli im w pełni wykorzystać chwile w nim spędzane. Mieszkanie od progu pozwala poczuć się, jak po wejściu do ulubionej kawiarni. Z drugiej strony jego wyposażenie ograniczone jest tylko do takich rzeczy, które dla właścicieli mają osobiste znaczenie.

Choć pierwotny plan zakładał ograniczenie kuchni do minimum, udało się zaplanować przestronną i funkcjonalną strefę kuchenną. Od początku było ważne, aby kuchnia nie stała się częścią roboczą, co udało się to osiągnąć, dzięki granatowym frontom FRØPT, połączonym z mosiężnymi uchwytami Plankton i marmurowymi blatami. Dzięki temu zabudowa kuchenna stanowi integralną część salonu. W mieszkaniu nie ma zbędnych przedmiotów, za to te, które się w nim znalazły mają szczególne znaczenie dla jego mieszkańców. Są wśród nich między innymi odrestaurowany stół i kredens, należące wcześniej do babci Magdy. Kredens został podzielony na dwie części, z których jedna pełni funkcję komody pod telewizor, druga etażerki na zastawę stołową. Aby pomieścić i wyeksponować wciąż rosnącą kolekcję albumów i magazynów, pod oknem powstała specjalna zabudowa na szerokość całego pokoju.

Stonowane, piaskowe kolory sypialni przywołują wspomnienia Magdy z okresu studiów w Paryżu. Toaletka trafiła do sypialni podczas zmiany wystroju zaprzyjaźnionego salonu fryzjerskiego, a za przesuwnymi stalowymi drzwiami znajduje się przejście do garderoby.

Łazienka służy głównie relaksowi i rytuałom pielęgnacyjnym. Umywalka została osadzona w szafce z długim marmurowym blatem. W zabudowie pod umywalką ukryta jest również pralka. W projekcie szafki wykorzystany został wzór frontów w modelu Classic i kolorze Greige. Podłoga i wanna wyłożone zostały marmurową mozaiką. Z kolei niewielka toaleta utrzymana jest w ciemnych kolorach, a jasne płytki łączą stylistycznie oba pomieszczenia.

Projekt: Magda Milejska.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter