Mieszkanie z wieżyczką

Mieszkanie z wieżyczką

Punktem wyjścia dla Mili Młodzi Ludzie było zaprojektowanie mieszkania z sąsiadujących ze sobą kawalerek, którego układ zachowa możliwość ponownego podziału w przyszłości. Projektanci postanowili zrezygnować z części przestrzeni komunikacyjnej (dużego, w porównaniu do metrażu mieszkania, holu) na rzecz powiększenia łazienki. To pozwoliło na zaplanowanie nie tylko przestrzennego prysznica, ale także wolnostojącej wanny. Charakterystycznym elementem tej przestrzeni jest wieżyczka, której drewniane elementy konstrukcyjne stanowią mocny akcent we wnętrzu. Potraktowano je jako atut projektowanego mieszkania i rezygnując z obudowywania ich płytami gipsowokartonowymi, zyskano w efekcie sporo naturalnego drewna w łazience.

Duże wyzwanie stanowiła także kuchnia, którą inwestorzy chcieli umieścić w przestrzeni wieżyczki, planując w niej wiele szafek narożnych, ustawionych w kształcie litery “C”. Takie rozwiązanie byłoby bardzo niefunkcjonalne. Postanowiono więc rozłożyć kuchnię na dwa ciągi, co odzwierciedlało symetrię znajdujących się obok słupów konstrukcyjnych.

Kolejnym wyróżnikiem jest możliwość wyjścia na taras znajdujący się na dachu. Wstawienie regularnych schodów, spowodowałoby odebranie cennej przestrzeni z salonu, a wręcz zmusiło użytkowników do wczołgiwania się po nich na taras. Dlatego też zaprojektowano schody kacze, których stopnie mają wygodną głębokość, a ich lekka konstrukcja idealnie wpisuje się w kompozycję wnętrza.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter