MIGRE – kojąca przestrzeń wrocławskiego Centrum Leczenia Migreny

Wnętrza wrocławskiego Centrum Leczenia Migreny MIGRE zaprojektowane przez hanczarstudio to przestrzeń kojąca, przyjazna dla pacjentów, pozbawiona bodźców nasilających złe samopoczucie podczas ataków migrenowego bólu. To właśnie potrzeby pacjentów, a nie modne trendy miały decydujący wpływ na finalny wygląd tego miejsca.

MIGRE – wrocławskie Centrum Leczenia Migreny

Migrena to schorzenie neurologiczne charakteryzujące się silnym, pulsującym, jednostronnym bólem głowy, któremu towarzyszą nudności, światłowstręt, fonofobia. Przyczyny jej występowania nadal nie są do końca znane. Prawdopodobnie są one kombinacją predyspozycji genetycznych, różnych czynników środowiskowych oraz zwiększonej wrażliwości mózgu na bodźce. Szacuje się, że nawet 90% cierpiących na migreny to kobiety.

MIGRE - kojąca dla pacjentów przestrzeń wrocławskiego Centrum Leczenia Migreny - projekt hanczarstudio - foto Zasoby Studio
MIGRE – wrocławskie Centrum Leczenia Migreny

„Specyfika migreny i potrzeb grupy docelowej chorujących na nią osób jest na tyle niszowa, w porównaniu, chociażby z doświadczeniami zakupowymi, że tym razem za główne źródło informacji w fazie researchu przed rozpoczęciem właściwego projektu posłużyły nam nie ankiety czy badania, ale informacje pozyskane od inwestora – eksperta w leczeniu tego schorzenia. To on zwrócił nam uwagę na to, czego należy wystrzegać się w projekcie wnętrza, jakie elementy sprzyjają dobremu samopoczuciu pacjentów, a jakie mogą na nie wpłynąć negatywnie i zaostrzyć objawy choroby” – mówi Szymon Hanczar.

Mniej światła!

Osoby z aktywnym, silnym bólem migrenowym cierpią na światłowstręt. W warunkach domowych przeżywają ataki wręcz w półmroku, co czasem bywa uciążliwe dla domowników. Stąd w MIGRE projektanci postanowili unikać widocznych źródeł światła i zastosować maksymalnie dużo tych dających światło pośrednie, rozproszone, miękkie. Ponadto światło musiało mieć mniejsze natężenie – poniekąd w sprzeczności z normami, ale traktując jako priorytet komfort pacjentów.

MIGRE - kojąca dla pacjentów przestrzeń wrocławskiego Centrum Leczenia Migreny - projekt hanczarstudio - foto Zasoby Studio
MIGRE – wrocławskie Centrum Leczenia Migreny

Normy zostają spełnione przy włączeniu wszystkich górnych źródeł światła, ale w codziennej praktyce działalności centrum nie są one wykorzystywane. W projekcie pojawiły się nawet absolutnie niewskazane w otoczeniu chorujących na migrenę halogeny – jako doświetlenie regału z ekspozycją – ale i on ma swoje alternatywne źródło oświetlenia miękkiego w postaci światła odbitego. Wreszcie ostatni element oświetleniowego systemu to żaluzje pionowe, regulujące dostęp światła słonecznego do wnętrza.

Kojąca przestrzeń

Tak zaprojektowane oświetlenie pozwoliło uniknąć cieni, wyrysowanych przez światło, mocnych, ostrych krawędzi. We wnętrzu brakuje także wyrazistych barw i kontrastowych kolorów – to również wyjście naprzeciw osobom chorującym na migrenę. Dominują tu ciepła złamana biel, piaskowe beże i jasne, rozbielone brązy, jasne drewno. Bardzo ograniczona paleta kolorystyczna oraz harmonia pionowych rytmów okładzin ściennych wprowadzają wizualny spokój.

MIGRE - kojąca dla pacjentów przestrzeń wrocławskiego Centrum Leczenia Migreny - projekt hanczarstudio - foto Zasoby Studio
MIGRE – wrocławskie Centrum Leczenia Migreny

„Chcieliśmy stworzyć przestrzeń kojącą, wizualizującą przyjemność w kontrze wobec samego schorzenia, rodzącą skojarzenia z salonem kosmetycznym, spa, gabinetem masażu, a nie placówką medyczną” – opisuje Szymon Hanczar. Z myślą o tych nawiązaniach, a także o głównie kobiecej klienteli centrum, powstał też subtelny logotyp z roślinnym motywem, inspirowanym liściem miłorzębu japońskiego, zaprojektowany przez Wojtka J. Piotrowskiego. “Genezą logo była synteza połączenia mózgu z rdzeniem kręgowym” – zaznacza autor.

MIGRE - kojąca dla pacjentów przestrzeń wrocławskiego Centrum Leczenia Migreny - projekt hanczarstudio - foto Zasoby Studio
MIGRE – wrocławskie Centrum Leczenia Migreny

Trzecim obszarem troski o komfort pacjentów była akustyka wnętrza. Budynek usytuowany jest w cichej okolicy, nie ma w pobliżu intensywnie użytkowanych dróg. Dzięki temu można było uniknąć stosowania radykalnych wygłuszeń, a skupić się na wnętrzu. Cały sufit jest wykończony panelami akustycznymi, gwarantującymi brak pogłosu i wytłumianie dźwięków. Okładziny ścienne też wspomagają efekt wygłuszenia, podobnie jak żaluzje pionowe i rośliny doniczkowe. Te wszystkie elementy sumarycznie zapewniają oczekiwany komfort akustyczny.

Praktyczne i higieniczne

O ile skojarzeń z placówką medyczną można było uniknąć w warstwie wizualnej, o tyle zastosowane materiały i rozwiązania musiały sprostać obowiązującym wymaganiom. Przede wszystkim postawiono na powierzchnie zmywalne. Na podłodze wykorzystana jest wykładzina PCV, dająca efekt jednolitej powierzchni, pozbawionej fug. Ławy w poczekalni w domyśle również są elementami zmywalnymi (twardymi) z demontowalnymi elementami tapicerowanymi. W związku z tym, że projekt powstawał w pierwszych tygodniach pandemii, w opracowaniu są również nadstawki na ladę minimalizujące roznoszenie wirusów drogą kropelkową.

MIGRE - kojąca dla pacjentów przestrzeń wrocławskiego Centrum Leczenia Migreny - projekt hanczarstudio - foto Zasoby Studio
MIGRE – wrocławskie Centrum Leczenia Migreny

Praktycznie całe wyposażenie centrum poza kozetkami, biurkami i fotelami biurowymi (tu z troską o wygodę personelu wykorzystano ergonomiczne fotele HAG) zostało zaprojektowane przez hanczarstudio i wykonane na zamówienie. Szczególnie efektowne są okładziny ścienne w poczekalni, które niejako płynnie przechodzą w recepcję oraz regał na jej zapleczu, definiując ich kształt i detal. Projektowane indywidualnie meble pozwoliły też optymalnie zagospodarować przestrzeń przychodni – na metrażu niewiele ponad 110 m2 znajduje się 5 gabinetów, hall z poczekalnią, dwie toalety i zaplecze socjalne.

MIGRE - kojąca dla pacjentów przestrzeń wrocławskiego Centrum Leczenia Migreny - projekt hanczarstudio - foto Zasoby Studio
MIGRE – wrocławskie Centrum Leczenia Migreny

„Zawsze staramy się tworzyć wnętrza ponadczasowe, unikać tzw. „modnych” elementów, które osadzały by daną realizację w czasie, a wraz z jego upływem, sprawiały, że staje się coraz bardziej nieaktualna i przestarzała. W MIGRE konieczność skupienia się na specyficznych potrzebach pacjentów pozwoliła nam uciec z kręgu wpływów aktualnych estetycznych trendów. Kolory, materiały, kształty, oświetlenie podporządkowaliśmy temu, aby odwiedzający centrum czuli się tam komfortowo i było to bardzo satysfakcjonujące projektowe doświadczenie” – podsumowuje Szymon Hanczar.


Projekt: hanczarstudio | hanczar.com
Zdjęcia: Zasoby Studio | zasoby.studio

Zobacz również: Przemiana poddasza na Ursynowie: 90-metrowe mieszkanie zmieniło się w gabinety psychoterapeutyczne | NU Dental Clinic – nowoczesna klinika stomatologiczna we Wrocławiu

MIGRE - kojąca dla pacjentów przestrzeń wrocławskiego Centrum Leczenia Migreny - projekt hanczarstudio - foto Zasoby Studio
MIGRE - kojąca dla pacjentów przestrzeń wrocławskiego Centrum Leczenia Migreny - projekt hanczarstudio - foto Zasoby Studio
Udostępnij ten artykuł
Napisane przez

Redaktor w PLN Design

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowo i kliknij enter