Minimalizm i prostota rozwiązań w studiu tatuażu

Studio tatuażu „Nie po drodze” to niewielka przestrzeń w sercu krakowskiego Podgórza. Celem projektu za którym stoi Joanna Kubieniec, był przede wszystkim podział niewielkiego lokalu na wszystkie niezbędne funkcje: poczekalnie z recepcją, stanowiska pracy oraz zaplecze. Właścicielom lokalu zależało jednocześnie na stworzeniu przestrzeni bez typowych granic i barier. Nie chcieli odcinać się i zasłaniać od przechodniów. Wręcz przeciwnie, chcieli otworzyć swój lokal na otoczenie. W tym celu, jako główny materiał wybrano transparentny poliwęglan komorowy, zamocowany w stalowe ramy i profile. Poliwęglan pozwolił na jednoczesne podzielenie przestrzeni, przy zachowaniu jej otwartości. Dzięki tym zabiegom i odpowiedniej aranżacji, udało się rozplanować wszystkie niezbędne funkcje na niewielkiej powierzchni.

Istotne było również podkreślenie charakteru miejsca jakim jest studio tatuażu. Czystość i sterylność uzyskano przez minimalizm i prostotę rozwiązań. Jednocześnie użyte materiały w swej fakturze i kolorystyce idealnie pasują do miejsca jakim jest studio tatuażu. Swą surowością i prostotą wpisują się w klimat tego miejsca. Nie ma tu niepotrzebnych elementów, dekoracji, gadżetów. Cały projekt podporządkowany jest działalności, która ma tu miejsce. W przyszłości ścianę nad stanowiskami mają tylko uzupełnić zdjęcia i rysunki zrealizowanych tatuaży.