Modernizm w gdyńskim apartamencie projektu formativ

Prezentowana realizacja projektu pracowni formativ znajduje się w Gdyni w okolicy, która skupia w sobie wszystko co jest dla tego miasta najbardziej charakterystyczne: port, morze, modernistyczna zabudowa. Jest dosłownie pośrodku pomiędzy przemysłowym portem, a rekreacyjną plażą i bulwarem nadmorskim. A wszystko to w otoczeniu modernistycznego ścisłego centrum tego młodego miasta.

Mieszkanie pary architektów

Dla Kasi i Michała, pary architektów właśnie z Gdyni, charakterystyka otoczenia stała się wręcz obowiązkową inspiracją do stworzenia wnętrza, które idealnie nawiąże do wszystkich cech miasta, które tak dobrze znają. Motywujący byli również inwestorzy, dla których mieszkanie to, miało być nowym etapem w życiu po przeprowadzeniu się z głębi kraju. Dodatkowym życzeniem było maksymalne wykorzystanie całej przestrzeni niewielkiego mieszkania. Efektem tych założeń powstało wnętrze  utrzymane w ciepłym klimacie, w które wplecione zostały przemysłowe akcenty. Wszystko połączone w zrównoważoną spokojną całość, która kryje w sobie niespodziewaną ilość miejsc na przechowywanie.

Pokój z szarą ścianą w gdyńskim mieszkaniu projektu pracowni formativ

Projekt pracowni formativ

Generalny klimat, wynikający z zastosowanych materiałów i kolorów, to powojenny modernizm. Tworzy go głownie salon z charakterystyczną kanapą i kącikiem z fotelem i podręcznym barkiem. Podkreśleniem tego charakteru są lampy, krzesła jadalniane oraz wystrój WC z kamienną umywalką. Wszystko to otoczone i udekorowane zostało odpowiednią dla klimatu tapicerką w postaci puf, zasłon, rolet rzymskich i poduszek. Wpisane w te przytulne i ciepłe elementy wnętrza, drzwi do holu wejściowego o konstrukcji stalowo-szklanej i betonowa ściana w surowym klimacie, przypominają nam o stoczniowo-portowej okolicy.

Salon w gdyńskim mieszkaniu projektu pracowni formativ

Wszystkie meble wbudowane w mieszkaniu zostały specjalnie zaprojektowane w taki sposób, aby niezauważalne wtapiały się w ściany, a jednocześnie było ich dużo i były pojemne. Pokój dziecka, mimo iż ze względu na swoją funkcję, jest nieco nowocześniejszy w klimacie, poprzez zastosowanie odpowiednich kolorów i tapicerki idealnie łączy się z resztą mieszkania.

Gdyńscy architekci wnętrzem tym dali przykład jak w niewielkiej przestrzeni zmieścić funkcje niewielkiego domu, a jednocześnie stworzyć idealną harmonię  pomiędzy wnętrzem, a otaczającą je okolicą i jego historią.

Niebieska sofa w salonie z szarą ścianą w gdyńskim mieszkaniu projektu pracowni formativ

Pracownia formativ

Pracownia istnieje od 2004 roku. Tworzą wnętrza, które będą bliskie ich klientom. Uważają, że mieszkanie musi być dopasowane do stylu życia i osobowości i spełniać nawet najbardziej wyśrubowane wymagania.

Wyspa w kuchni w gdyńskim mieszkaniu projektu pracowni formativ Jadalnia połączona z kuchnią w gdyńskim mieszkaniu projektu pracowni formativ Łazienka w gdyńskim mieszkaniu projektu pracowni formativ Sypialnia z szarą ścianą w gdyńskim mieszkaniu projektu pracowni formativ Dekoracja na ścianie w gdyńskim mieszkaniu projektu pracowni formativ Umywalka w łazience w gdyńskim mieszkaniu projektu pracowni formativ Poduszki na łóżku Mały pokój z oknem w mieszkaniu

 

 

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter