Nadbrzeżny „The Dock”

Firma Michael Green Architecture z siedzibą w Vancouver zbudowała hangar do przechowywania łodzi i żaglówek. Specjalny system obserwacyjny monitoruje aktywność morską, dzięki półprzezroczystej konstrukcji i nowoczesnej stacji badawczej. Niskobudżetowy budynek Dock został zaprojektowany dla Royal Vancouver Yacht Club przez lokalne studio architektury.

Prywatny obiekt rekreacyjny to dwa połączone bloki, koncepcją architektów było utworzenie nieregularnego, prostokątnego kształtu z dachami nachylonymi w przeciwnych kierunkach. Materiały użyte do budowy hangaru nawiązują do powszechnie spotykanych w żeglarskim designie. Obiekty wyłożono białymi, stalowymi panelami zachowując spójną, jednolitą estetykę. Półprzezroczysta, ultranowoczesna sciana wykonana z poliwęglanu rozświetla pomieszczenia za dnia i nocy. Modernistyczny styl, prosta i lekka konstrukcja sprawia, że Dock przyciąga uwagę każdego oglądającego.

“Niemal połowę budżetu projektowego przeznaczono na fundamenty, co postawiło zespół przed wyzwaniem, jakim jest spełnienie potrzeb funkcjonalnych projektu, przy dostarczeniu kanadyjskiej społeczności czegoś znaczącego i niezwykle trwałego” – powiedziała Michael Green z Michael Green Architecture.

Budynek Dock znajduje się na Jericho Plaza w Vancouver, okolicy znanej z urokliwych domów rodzinnych i piaszczystej plaży z widokiem na góry. Ponieważ budynek usytuowano blisko nabrzeża, zapewnienie mocnego fundamentu konstrukcyjnego było dużym wyzwaniem dla architektów z Michael Green Architecture. Powierzchnie wewnętrzne to w większości sklejka, która jest popularnym materiałem stosowanym w loftach żaglowych, ze względu na swoją wytrzymałość, łatwość w utrzymaniu i możliwości wymiany na nowy element. Podłogi wykonane z betonu zapewniają konstrukcji trwałość, niezwykle cenioną ze względu na wilgoć i duzy ruch panujący w hangarze.

“Praktyczne potrzeby operacyjne projektu, bardzo skromny budżet i niebywały urok lokalizacji wymagały prostego, klasycznego rozwiązania. Royal Vancouver Yacht Club to bez wątpienia najnowocześniejszy obiekt na Jericho Plaza” – dodał Michael Green.

Szatnia zdobiona czarnymi akcentami kontrastuje z ogólną, narzuconą przez projektantów lekkością projektową. Dodatkowe pomieszczenia służą jako miejsca do nauki i organizacji warsztatów. Drewniany ekran nad biurkami ukrywa systemy mechaniczne. W hangarze usytuowano również małe sypialnie i prysznice.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter