Niezwykły projekt podłogi

Punktem wyjścia do zaprojektowania wnętrza przez Marker Studio było ustalenie targetu. Mieszkanie bowiem jest mieszkaniem inwestycyjnym położonym przy korycie Warty na otwartym osiedlu. Mieszkanie nie miało wydzielonej sypialni, za to była osobna kuchnia, łącznie ok. 45m2. Postanowiłam zmienić układ funkcjonalny polepszając nie tylko funkcjonalność, ale także estetykę wnętrza. Kuchnia została otwarta na salon, a sypialnia jest zacisznym półotwartym pomieszczeniem. Wszytko w charakterze skandynawskim. Niezbędne szafy i zabudowy „zniknęły” na tle jasnych ścian. Centralnym punktem mieszkania jest czarna ściana kuchni, która przenika do łazienki. Pomimo ciemnego koloru kuchnia wydaje się większa za sprawą drobnego kolorystycznego oszustwa. Problem z jadalnią, na którą nie było miejsca został rozwiązany przez przedłużenie kuchni, projektując coś w rodzaju przedłużonego półwyspu. Całe wnętrze ocieplają dodatki w stylu skandynawskim oraz turkusowa sofa, która od razu zaprasza na wejściu. W sypialni została zaprojektowana funkcjonalna szafa z miejscem z mini biblioteczkę. Sypialnia utrzymuje jasną kolorystykę mieszkania.

We wnętrzu swoje miejsce znalazła także podłoga zaprojektowana w konkursie „Kreacje z Natury 2.0” organizowanego przez Barlinek Institute of Design. Dwie figury geometryczne wzajemnie się przenikają, tworząc ciekawe wzory. Kolorystyka podłogi została utrzymana w charakterze mieszkania- dąb z ciekawym rysunkiem usłojenia. Podłoga ta daje niesamowite możliwości w projektowaniu. Na potrzeby konkursu zostały także opracowane inne wzory regularne i nieregularne, jakie można z niej układać. Drewno poprzez swoją prawdziwość daje różnorodne, a tym samym niepowtarzalne wzory na powierzchni. Podłoga jest tak mocnym akcentem, że wnętrzu nie potrzeba więcej.