Nowa siedziba firmy Pivexin Technology projektu Mus Architects

Celem projektu było wielobranżowe opracowanie tworzące całościową wizję nowej siedziby firmy Pivexin Technology. Projektowana przestrzeń składa się z budynku biurowego wraz z zapleczem socjalnym, hali magazynowej oraz zagospodarowania terenu wokół budynków. Włącznie z dojazdem, parkingiem i zielenią ozdobną – za projekt odpowiada pracownia architektoniczna Mus Architcts.

Kompozycja architektoniczna

Budynek biurowy i hala magazynowa to przestrzenie o różnej funkcji. Jednak w działalności firmy Pivexin Technology będą się uzupełniały i wymagają wzajemnego połączenia.

Dążyliśmy, do scalania struktury obu budynków tak, aby stworzyć spójny „organizm”, funkcjonalny kombajn składający się z niezależnych elementów, które jednak ponad wszystko tworzą całość – mówi Adam Zwierzynski z MUS ARCHITECTS.

W ten sposób powstała prostopadłościenna bryła łącząca w swoich ramach różnorodny program funkcjonalny. Skóra zewnętrzna całego obiektu jest czarna, ale w drodze modyfikacji została zróżnicowana pomiędzy dwoma funkcjonalnymi blokami – biurowym i przemysłowym. Elewacja biurowca jest w znacznym stopniu przeszklona, bardziej otwarta i trójwymiarowa. Wyposażona w pionowe pilastry i poziome gzymsy akcentujące reprezentacyjną i frontową część kubatury. Elewacja hali magazynowej jest prosta i skromna – dopasowana do przemysłowego charakteru tej części bryły budynku. Aluminium i stal w kolorze czarnym, funkcja biurowa i przemysłowa połączone w jednej bryle stanowią dominantę w krajobrazie. Budynek Pivexin Technology jest zauważalny z ruchliwej ulicy Gliwickiej – Jest charakterystycznym znakiem w przestrzeni.

Kompozycja – wnętrze

Nowa siedziba firmy Pivexin Technology została zaprojektowana funkcjonalnie i nowocześnie. Język artykulacji estetycznej jest zwarty i minimalistyczny. Czytelny układ przestrzeni został dopasowany do potrzeb zleceniodawcy zapewniając komfortowe i funkcjonalne warunki pracy. We wnętrzu obiektu dominuje biel, którą uzupełniają drewniane okładziny oraz dodatki w kolorze czarnym. Podkreślają one poszczególne elementy kompozycji i struktury projektu. Całość kompozycji dopełniają wyposażenie meblowe, również dopasowane do konkretnych funkcji pomieszczeń i założeń kompozycyjnych, jakie przyświecały podczas projektowania. Wnętrze charakteryzuje klarowny minimalizm. Przejrzystość uzyskana poprzez zastosowanie szklanych przegród pionowych zapewnia ciągłość estetyczną przestrzeni. Widoczność oraz swobodny przepływ światła zewnętrznego dostarczanego do wnętrza zarówno poprzez duże przeszklenia elewacyjne jak i osadzony w centralnej części dachu biurowca świetlik dachowy.

W pomieszczeniach biurowych zdecydowaliśmy się na integrację żywej roślinności z miejscami pracy. Blaty robocze w miejscach pracy biurowej stanowią wyspy zieleni ozdobnej. Zieleń została zaimplementowana w centrum „wyspy biurowej” wydzielając poszczególne stanowiska pracy. Dzięki takiemu podejściu do projektowania stanowiska pracy biurowej w samym jego sercu wprowadziliśmy element kontaktu z naturą – dodaje.

Żywa zieleń intensywna bądź ekstensywna pojawia się również w innych miejscach biura. Przede wszystkim w lobby oraz w strefie wypoczynkowej na piętrze gdzie wygodne kanapy i fotele ustawiono na tle żywej „zielonej ściany”. Biuro jest demokratyczne, nowoczesne, współczesne… przepełnione światłem. Pozwala się skupić na pracy, ale nie zapomina o ludzkiej symbiozie człowieka z natura i potrzebie kontaktów między kolegami / współpracownikami.

Zdjęcia: Tomasz Zakrzewski

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter