Nowoczesna oaza wśród drzew: rodzinny dom z widokiem na las

Miejsce na wymarzony dom wybrali pod miastem. Miał być wśród drzew i zdała od zgiełku, stanowiąc oazę dla czteroosobowej rodziny. Nowoczesna bryła z dużymi przeszkleniami zaprasza otaczający ją las do środka, pozwalając wnętrzom czerpać inspiracje z natury. Nowoczesne, a zarazem ciepłe przestrzenie zaprojektowali architekci z pracowni Miśkiewicz Design.

Właściciele przyszli na spotkanie z gotowymi inspiracjami, mieli swoje założenia, których trzymali się do końca, jak ciemna kuchnia, brak zasłon i firan, ale w dużej mierze zaufali projektantce, co pozwoliło na osiągnięcie wymarzonego efektu.

Część dzienna

Na parterze znajduje się salon połączony z jadalnią i kuchnią, łazienka oraz gabinet. Biało-czarna szachownica na podłodze zaprasza do środka. Za szklanymi drzwiami z czarnymi szprosami rozpościera się urok domu. Część dzienna jest wysoka aż na dwie kondygnacje, a dzięki olbrzymim przeszkleniom wypełnia ją dzienne światło i otaczająca przyroda. Ta ostatnia była również inspiracją dla koloru sof w części wypoczynkowej.

Nowoczesna oaza wśród drzew: rodzinna rezydencja z widokiem na las - projekt Miśkiewicz Design - foto Łukasz Zandecki
Przestronny salon z zieloną sofą

Ciemna, zgaszona zieleń nawiązuje do lasu za oknem, wprowadzając do domu przytulność i miękkość dzięki welurowej tapicerce. Zaprojektowany wysoki regał na książki jest jednocześnie ozdobą, jak i praktycznym miejscem do przechowywania dokumentów za zamkniętymi drzwiczkami. Połączona z nim ażurowa „ścianka” z lameli oddziela część wypoczynkową od schodów i wejścia. Uwagę przykuwają delikatne niczym nogi pająka, lampy zawieszone nad sofami. Ich drucikowa konstrukcja idealnie komponuje się z widokiem za oknem.

Kuchnia z wyspą i jadalnia

Pasją właścicieli jest gotowanie, nic więc dziwnego, że jednym z ich priorytetów projektowych była duża kuchnia z wyspą. Miała być w ciemnym kolorze i elegancka. Architektki postawiły na fronty szafek kuchennych w odcieniu drewna, nawiązując tym samym do barwy podłogi. W połączeniu z czarnymi kamiennymi blatami tworzą elegancką kuchenną przestrzeń o salonowym charakterze. Przy wyspie właściciele spotykają się na porannej kawie, jedzą szybkie śniadania, a wieczorem zasiadają do kolacji. Gdy przyjmują gości, wyspa staje się szwedzkim stołem wypełnionym smakowitymi przekąskami. Ważnym elementem wyposażenia była też duża lodówka i chłodziarka na wina.

Nowoczesna oaza wśród drzew: rodzinna rezydencja z widokiem na las - projekt Miśkiewicz Design - foto Łukasz Zandecki
Ciemna kuchnia z wyspą

Przy tarasowych drzwiach rozgościł się jadalniany stół. Jego ciekawa konstrukcja może pomieścić aż osiem osób na wygodnych, tapicerowanych siedziskach. Nad stołem lewitują, niczym bańki mydlane, szklane klosze lamp. Dzięki swej transparentności nie zasłaniają leśnych widoków za oknami.

Prywatna część domu

Kręte, niczym wstęga, schody prowadzą do części prywatnej domu. Ścianę przy schodach pokrywa ryflowana tapeta, która łagodnie przechodzi na parter, wykańczając również drzwi do gabinetu.
W sypialni właścicieli króluje łóżko, które „przyszło” z nimi z poprzedniego mieszkania. Egzotyczne drewno, z którego jest wykonane, wprowadza ciepły klimat. W pokoju znalazło się miejsce jeszcze na biurko, fotel, metalowy regał na książki oraz zabytkowy drewniany stołek przy drzwiach, który właściciela darzą dużym sentyment.

Nowoczesna oaza wśród drzew: rodzinna rezydencja z widokiem na las - projekt Miśkiewicz Design - foto Łukasz Zandecki
Część prywatna domu

Wszystkie szafy i miejsca do przechowywania znalazły się w garderobie, przez którą przechodzi się do łazienki gospodarzy. Na piętrze znajdują się również pokoje dzieci i ich łazienka.

Trzy łazienki – trzy style

Łazienki są trzy i każda inna. Największa, gospodarzy urządzona w delikatnym francuskim stylu nawiązuje do garderoby. Białe fronty szafek ozdobione subtelnymi ramiakami współgrają z prostokątnymi panneau na ścianach. Połączenie bieli i delikatnego beżu wprowadza świeżość i przestronność.

Nowoczesna oaza wśród drzew: rodzinna rezydencja z widokiem na las - projekt Miśkiewicz Design - foto Łukasz Zandecki
Łazienka w bieli

Łazienka dzieci jest nowoczesna i stonowana, proste białe i szare płytki tworzą ascetyczną przestrzeń. Łazienka na parterze natomiast nawiązuje do naturalnych materiałów z otoczenia domu. Połączenie kamienia i drewna wprowadza oryginalny surowy, a jednocześnie ciepły klimat. Wykonana z kamienia umywalka pięknie komponuje się na grubym drewnianym blacie, a różne odcienie płytek na podłodze przełamują jednolitość koloru ścian.

Nowoczesna oaza wśród drzew: rodzinna rezydencja z widokiem na las - projekt Miśkiewicz Design - foto Łukasz Zandecki
Ciemna łazienka z lustrem

Naturalne kolory i materiały, które zostały zastosowane we wnętrzach, są ponadczasowe i nie ulegną przedawnieniu mimo upływających lat. Architektki miały właśnie taką koncepcję, by stworzyć przestrzeń ponadczasową, elegancką i nieprzemijającą.


Projekt i stylizacja: Miśkiewicz Design | miskiewiczdesign.pl
Koordynacja: Gabriela Radwanowska
Zdjęcia: Łukasz Zandecki | zandecki-photo.com

Zobacz również: Dom w stylu modern farmhouse w Bieszczadach dla 4-osobowej rodziny | 145-metrowy dom dla 5-osobowej rodziny i psa

Nowoczesna oaza wśród drzew: rodzinna rezydencja z widokiem na las - projekt Miśkiewicz Design - foto Łukasz Zandecki
Nowoczesna oaza wśród drzew: rodzinna rezydencja z widokiem na las - projekt Miśkiewicz Design - foto Łukasz Zandecki
Nowoczesna oaza wśród drzew: rodzinna rezydencja z widokiem na las - projekt Miśkiewicz Design - foto Łukasz Zandecki
Nowoczesna oaza wśród drzew: rodzinna rezydencja z widokiem na las - projekt Miśkiewicz Design - foto Łukasz Zandecki
Nowoczesna oaza wśród drzew: rodzinna rezydencja z widokiem na las - projekt Miśkiewicz Design - foto Łukasz Zandecki
Nowoczesna oaza wśród drzew: rodzinna rezydencja z widokiem na las - projekt Miśkiewicz Design - foto Łukasz Zandecki
Nowoczesna oaza wśród drzew: rodzinna rezydencja z widokiem na las - projekt Miśkiewicz Design - foto Łukasz Zandecki
Nowoczesna oaza wśród drzew: rodzinna rezydencja z widokiem na las - projekt Miśkiewicz Design - foto Łukasz Zandecki
Nowoczesna oaza wśród drzew: rodzinna rezydencja z widokiem na las - projekt Miśkiewicz Design - foto Łukasz Zandecki
Udostępnij ten artykuł
Napisane przez

Redaktor w PLN Design

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowo i kliknij enter