Nowoczesna stodoła projektu Rolanda Stańczyka

Onieśmiela skalą, zaskakuje formą i zachwyca rozwiązaniami. Łączy monumentalną architekturę z monochromatycznym i eleganckim wnętrzem. Ten dom w warszawskim Wilanowie jest dowodem na to, jak bardzo projekt wnętrza może zależeć od architektury budynku. I na to, jak wiele dobrego może ta zależność przynieść. Przed Tobą nowoczesna stodoła projektu Rolanda Stańczyka.

Nowoczesna stodoła

Inwestorzy zwrócili się do Rolanda Stańczyka z pracowni RS Studio Projektowe z jasnym przekonaniem, że najważniejsza w ich blisko 500-metrowym domu będzie otwarta przestrzeń. 

Podjąłem się wyzwania, jakim było zrealizowanie wnętrza w ogromnej skali tak, aby go nie przytłoczyć, zachować otwartą formę i lekkośćArchitektura w stylu nowoczesnej stodoły musi współgrać z rozwiązaniami wnętrzarskimi – mówi architekt.

Jak dodaje, pierwszym i najważniejszym wyzwaniem jest zachowanie odpowiednich proporcji.

Wysoki salon we wnętrzu nowoczesnej stodoły
Przestronny salon we wnętrzu nowoczesnej stodoły

Część dzienna domu jest wysoka na trzy kondygnacje. Aby nie zaburzyć wrażenia otwartej przestrzeni, prywatne pomieszczenia na piętrze połączono antresolą, która zyskała formę zawieszonego w przestrzeni pomostu. Jej balustrady wykonano ze szkła, a masywne mocowania szklanych powierzchni ukryto za biegnącymi wzdłuż krawędzi listwami ze szczotkowanego dębu. Przeszklenia tworzą bezpieczne bariery, nie ograniczając przy tym widoczności i lekkości wnętrza.

Otwarta część dzienna

Otwarta część dzienna to centrum życia mieszkańców. Obejmuje wysoki salon, kuchnię z jadalnią oraz gabinet. Pomieszczenia przenikają się w otwartym planie. Jedynie gabinet oddzielono dwuskrzydłowymi drzwiami. Przejście do przestronnego holu wejściowego zamykają natomiast szklane tafle w aluminiowych ramach – lekka, nieograniczająca przestrzeni bariera akustyczna i termiczna.

Lakierowane, jasne fronty szafek kuchennych w projekcie Rolanda Stańczyka
Lakierowane, jasne fronty szafek kuchennych

Kuchnia z jadalnią zostały zaprojektowane tak, by stylistycznie tworzyły z salonem całość. Lakierowane, jasne fronty szafek kuchennych wizualnie odciążają zabudowę, a fronty dębowe nawiązują do wykończenia drewna w salonie. Praktyczny i minimalistyczny design uzupełnia blat ze spieku kwarcowego (Laminam) otoczonego drewnem i delikatne, eleganckie lampy ze szklanymi kloszami. W kuchni zastosowano nowoczesne rozwiązania, takie jak wentylacja z dolnym odciągiem zintegrowanym z blatem, czy bateria kuchenna podająca gotowy do zaparzenia herbaty wrzątek.

Jasna kuchnia z ciemną wyspą w projekcie Rolanda Stańczyka
Jasna kuchnia z ciemną wyspą w projekcie Rolanda Stańczyka

Drzwi ukryte w bocznej części aneksu prowadzą do drugiej, tzw. „brudnej” kuchni, zaprojektowanej w wykończeniu z odpornej stali nierdzewnej. W otwartej przestrzeni domu dominują dwa elementy, dopasowane do niej swoją skalą. Pierwszy to niebotycznie wysoki kamienny kominek, drugi – umieszczona na przeciwległej ścianie olbrzymia biblioteka.

Wysoki kominek gazowy

Ekologiczny (gazowy), sterowany zdalnie w aplikacji smart home kominek, mimo że prosty w formie, oszałamia obudową z wielkoformatowych płyt kamiennych i szkła. 

Wysoki na blisko 7 metrów, wymagał stworzenia mocowania wbudowanego w fundament, aby utrzymać ciężką kamienną okładzinę. To było ogromne wyzwanie – wspomina Roland Stańczyk.

Wysoki kominek gazowy we salonie w nowoczesnej stodole
Gazowy kominek w salonie

Zadaniu sprostała firma Focus, montując stalową podkonstrukcję do zewnętrznej żelbetowej ściany. Skrupulatnie przycięte i ułożone w geometryczny, artdecowski wzór szklane kafle to z kolei dzieło firmy Wirchomski, która jest też odpowiedzialna za wykonanie gigantycznej biblioteki na przeciwległej ścianie salonu.

Biblioteka w domu

Mająca ponad 6 metrów wysokości i kilkanaście metrów kwadratowych powierzchni biblioteka została wpisana w przestrzeń tak, aby nie zaburzyć jej harmonii, a jednocześnie dostosować skalę do ogromnej otwartej przestrzeni. Nie przytłacza wnętrza, a dzięki temu, że została wykonana z powtarzającego się w innych miejscach domu ciemnego drewna dębowego, idealnie wpisuje się w jego stylistykę. Uwagę zwracają detale – wnęki są podświetlone i ozdobione inkrustacjami z polerowanej stali.

W takim wnętrzu nie ma miejsca na małe i niepozorne meble. Wszystko musi pasować do skali i zachowywać proporcje – mówi architekt.

Przestronna biblioteka w nowoczesnej stodole
Biblioteka we wnętrzach domu

W salonie królują meble w monochromatycznych odcieniach grafitu z idealnie dopasowanymi stolikami kawowymi i barkiem ze szklanymi blatami (Miloo Home), oraz ręcznie tkanym dywanem w odcieniu eleganckiej szarości (Samarth). Ze szlachetną stylistyką mebli i dodatków korespondują trzy okazałe, kryształowe żyrandole. Ich montaż przysporzył ekipie nie lada trudności. 

Zależało mi na tym, aby były odpowiednio widoczne z trzech poziomów: parteru, antresoli i poddasza. Aby idealnie dobrać wysokość, na jakiej zostaną zawieszone, wykonaliśmy kartonowe modele i dopasowywaliśmy ich umiejscowienie opuszczając je stopniowo aż do uzyskania właściwej długości łańcucha – wspomina Roland Stańczyk.

Przestrzeń na pierwszym piętrze

Na pierwszym piętrze znalazła się strefa master z sypialnią, garderobą i pokojem kąpielowym, a także jasny pokój z ogromnym oknem wychodzącym na ogród, należący do syna inwestorów. Mimo że pomieszczenia na piętrze mają charakter prywatny i bardziej zamknięty, to ich stylistyka jest spójna z estetyką części dziennej.

Nowoczesna stodoła pełna elegancji projektu Rolanda Stańczyka - foto Hanna Długosz
Pokój dla syna

Odzwierciedlają ją utrzymane w zgaszonych szarościach dodatki w sypialni i precyzyjnie dobrane do jasnej drewnianej zabudowy akcenty w pokoju nastolatka – tapeta w geometryczny wzór, tapicerowany zagłówek i dywan. W łazience postawiono zaś na elegancką biel kamienia wykorzystaną na blacie podwójnej umywalki i ścianie ze spieku.

Obszerne poddasze

Na obszernym poddaszu urządzono strefę sportową i wellness. Znalazła się tam sauna z łazienką, sala do ćwiczeń i pokój masażu. Mimo że ta część domu ma charakter bardziej użytkowy, to stylistycznie również nawiązuje do pozostałych. Nawet praktyczna winylowa posadzka została ułożona w stylową szachownicę.

Nowoczesna stodoła pełna elegancji projektu Rolanda Stańczyka - foto Hanna Długosz
Sauna na poddaszu domu

Strefę sportowo-rozrywkową uzupełnia sala kinowa umiejscowiona na parterze. Została wyposażona w inteligentny system audio rozprowadzający dźwięk po całym domu. We wnętrzach zastosowano także wiele innych rozwiązań technologii smart home. Zdalny system kontroli obejmuje sterowanie scenami świetlnymi, klimatyzacją i zasłanianiem okien. Otwieranie i zamykanie domu może być kontrolowane z każdego punktu na świecie. I mimo że takie rozwiązania sprzyjają dalekim podróżom, to powrót do tego nowoczesnego, eleganckiego i inteligentnego domu jest zawsze ogromną radością.


Projekt: Roland Stańczyk | rsstudio.pl
Zdjęcia: Hanna Długosz

Zobacz również: RE: NOTTURNO HOUSE – dom na wzgórzu | 241-metrowy dom GREENHOUSE

Kominek gazowy w salonie domu projektu Rolanda Stańczyka
Zabudowa meblowa we wnętrzach nowoczesnej stodoły
Przestronny salon w nowoczesnej stodole projektu Rolanda Stańczyka
Przestronny salon w nowoczesnej stodole projektu Rolanda Stańczyka
Szklane drzwi oddzielające pomieszczenia w nowoczesnej stodole
Nowoczesna stodoła pełna elegancji projektu Rolanda Stańczyka - foto Hanna Długosz
Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter