Nowoczesne wnętrze 370-metrowego domu w Jaworznie

Minimalistyczna aranżacja wcale nie musi być przewidywalna ani nudna, co udowadnia projekt 370-metrowego domu zrealizowany przez pracownię MUS ARCHITECTS. Nowoczesne wnętrze domu w Jaworznie zaskakuje wyrazistą grą z formami geometrycznymi, nietypowym układem funkcjonalnym otwartej strefy dziennej, a także oryginalnymi pomysłami na wykończenie. Dzięki klasycznej oprawie bieli, czerni i drewna, odważna aranżacja autorstwa Adama Zwierzyńskiego i Anny Porębskiej pozostaje spójna i wyważona, co możemy zobaczyć na zdjęciach Janiny Tyńskiej.

Wnętrze 370-metrowego domu w Jaworznie – nietypowa organizacja strefy dziennej

370-metrowy dom w Jaworznie tworzą dwie kondygnacje – piętro z częścią nocną i parter ze strefą dzienną. Choć jest to dość typowy podział, układ funkcjonalny obydwu części może zaskakiwać. Na parterze charakterystycznym elementem porządkującym i dzielącym przestrzeń jest duży, czarny “box” umieszczony centralnie. W jego wnętrzu zostały ukryte pomieszczenia uzupełniające oraz ciąg komunikacyjny ze schodami prowadzącymi do prywatnych pomieszczeń na piętrze. W części frontowej budynku znalazła się kuchnia i jadalnia, a po drugiej stronie “boxu” mieści się duży salon otwarty na ogród.

Przestronny salon z drewnianą podłogą we wnętrzu 370-metrowego domu
Salon z widokiem na ogród

Nietypowy, czarny prostopadłościan w integralny sposób wpisuje się w obydwie strefy. Na jednej z jego ścian – od strony kuchennej – powstała wysoka, pojemna zabudowa oraz spiżarnia. Pozwala ona uporządkować kuchenną przestrzeń, ukrywając większość sprzętów, a jednocześnie eksponuje dużą, białą wyspę kuchenną odcinającą się na czarnym tle. Od strony salonu na ścianie “boxu” znalazł się kominek i kolejna przestrzeń do przechowywania. Boczne ściany dostępne z korytarzy ukrywają wejścia do toalet, pomieszczenia gospodarcze oraz pokój rekreacyjny.

Przestronny salon połączony z kuchnią
Przestronna kuchnia z jadalnią

Minimalistyczna i ciepła aranżacja sypialni w nowoczesnym stylu

Na piętro prowadzą schody ukryte wewnątrz “boxu”. Tam powstała tak zwana “strefa nocna”, czyli prywatne przestrzenie domowników. Szczególną uwagę zwraca duża sypialnia z centralnie umieszczonym łóżkiem zamkniętym w czarnym, stalowym sześcianie. W minimalistycznej aranżacji ten nietypowy element decyduje o charakterze całego wnętrza i nadaje mu wyrazistości. Sypialnia jest połączona z łazienką – wydzieloną jedynie poprzez szklane ścianki – oraz pojemną garderobą. Po drugiej stronie piętra znalazły się dwa pokoje, osobna łazienka i osobna garderoba, co pozwoliło wyznaczyć prywatną strefę dla każdego z domowników.

Czarna rama łóżka
Minimalistyczna sypialnia z łóżkiem w czarnym boxie

W całym domu panuje prosta i ograniczona paleta barw i faktur – ponadczasowa biel, czerń i drewno. W poszczególnych strefach przyjmuje ona jednak różne proporcje. Na piętrze prym wiedzie drewno połączone z jasnymi ścianami i elementami wyposażenia, a czerń staje się wyłącznie dodatkiem. Dzięki temu pokoje są ciepłe, intymne i przytulne. Duże okna sprawiają, że wszystkie pomieszczenia są pełne naturalnego światła, zmiękczonego przez lekkie i proste zasłony, a otaczająca dom przyroda staje się integralną częścią wnętrz. W jasnych, otwartych pomieszczeniach geometryczne formy współgrają, nie tworząc przy tym wrażenia przytłoczenia.

Jasna łazienka z wanną wolnostojącą
Jasna łazienka z wanną wolnostojącą

Ponadczasowa paleta barw z wyrazistym akcentem

Na parterze – w odróżnieniu od piętra – królują biel i czerń, a drewniany parkiet jedynie uzupełnia całość. W każdej ze stref wpisane w aranżację ściany “boxu” kontrastują z resztą, co nadaje tym przestrzeniom wyrazisty i spójny charakter. Zaskakujący akcent kolorystyczny wkrada się jednak do gościnnej toalety. Purystyczne wnętrze tworzy żywiczna posadzka, białe ściany oraz armatura, a kontrastującym elementem staje się ekspozycja żywych roślin i mchów, która wypełnia w całości ścianę naprzeciwko wejścia. Ściana prostopadła do niej została pokryta lustrem, dzięki czemu powiela efekt i potęguje wrażenia optyczne.

Zielona ściana w łazience
Ekspozycja żywych roślin i mchów

Wnętrze domu w Jaworznie zaskakuje nowoczesnymi rozwiązaniami. Każde z pomieszczeń jest funkcjonalne i ma swój charakter, a jednocześnie cały dom pozostaje utrzymany w spójnym stylu. Zawężona gama barw, faktur i form pozwoliła na interesującą zabawę proporcjami zmieniającymi klimat kolejnych stref i pokoi, a duży metraż oraz okna z każdej strony sprawiły, że Adam Zwierzyński i Anna Porębska z MUS ARCHITECTS mogli sobie pozwolić na odwagę i rozmach w stosowaniu wyrazistych rozwiązań. Architekci bez wątpienia wykorzystali potencjał tej przestrzeni, nadając jej niebanalnego i nowoczesnego charakteru.

Sypialnia z pięknym widokiem na otaczającą naturę
Sypialnia z pięknym widokiem na otaczającą naturę

Projekt: MUS ARCHITECTS | musarch.pl
Zdjęcia: Janina Tyńska | janinatynska.com

Zobacz również: Minimalistyczne wnętrze domu w okolicach Grodziska Mazowieckiego | Dom pod Wrocławiem dla rodziny z dwójką dzieci – zachwyca lekkością i elegancją

Biało-czarna kuchnia z wyspą
Nowoczesne wnętrze 370-metrowego domu w Jaworznie - projekt MUS ARCHITECTS - foto Janina Tyńska
Duży stół w jadalni we wnętrzu 370-metrowego domu
Czarna ściana w salonie
Łóżko w czarnej ramie
Sypialnia połączona z łazienką
Korytarz w kolorach czerni i jasnego drewna
Sypialnia z dużym oknem i pięknym widokiem na okolicę
Widok z sypialni na otaczającą naturę
Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter