Nowoczesne wn─Ötrze projektu pracowni Dagar Studio

Nowoczesne wn─Ötrze inspirowane poprzedni─ů realizacj─ů pracowni Dagar Studio ÔÇô takie by┼éo za┼éo┼╝enie inwestor├│w, a pracownia stan─Ö┼éa na wysoko┼Ťci zadania, aby projekt domu przybli┼╝a┼é charakter dawniej zrealizowanego projektu, ale tak┼╝e wyr├│┼╝nia┼é si─Ö bardziej ekspresyjn─ů stylistyk─ů i ┼╝yw─ů zieleni─ů we wn─Ötrzu.

Powierzchnia projektowanego wn─Ötrza liczy 250 m2, a pomieszczenia obj─Öte projektem to cz─Ö┼Ť─ç dzienna, sypialnia, pokoje 3-ech syn├│w oraz hol znajduj─ůcy si─Ö na pi─Ötrze. Inwestorzy zachwyceni poprzedni─ů realizacj─ů biura projektowego Dagar Studio byli przekonani, ┼╝e ich w┼éasne wn─Ötrze musi by─ç zaprojektowane w podobnym klimacie. Po wielu konsultacjach, zdecydowano si─Ö na nieco odmienn─ů stylistyk─Ö, mniej loftow─ů, bardziej eksponuj─ůc─ů kolory zgodnie z upodobaniami u┼╝ytkownik├│w, ale nadal nawi─ůzuj─ůc─ů do wzorcowego projektu.

Nowoczesne wnętrze projektu pracowni Dagar Studio - stół drewniany i komplet zielonych krzeseł

Ju┼╝ na pocz─ůtkowym etapie projektowym pojawi┼éo si─Ö wyzwanie, poniewa┼╝ wn─Ötrze by┼éo w cz─Ö┼Ťci wyposa┼╝one. Co wi─Öcej, by┼éy to elementy, kt├│rych nie mo┼╝na by┼éo poddawa─ç modyfikacji jak np. obudowa kominka. Podstaw─Ö w projekcie stanowi┼é: beton architektoniczny zastosowany na ┼Ťcianach holu oraz cz─Ö┼Ťciowo w sypialni. W przewa┼╝aj─ůcej cz─Ö┼Ťci projektu widoczne jest tak┼╝e drewno rozbi├│rkowe. Zar├│wno w pokoju dziennym, jako ok┼éadzina ┼Ťciany oraz st├│┼é jadalniany, w kuchni na blacie barowo-┼Ťniadaniowym, w holu z szaf─ů uzupe┼énion─ů pod┼Ťwietlanymi frontami i grafik─ů drukowan─ů na szkle, a tak┼╝e w sypialni w formie ok┼éadziny ┼Ťciany z neonowym napisem ÔÇ×c.d.nÔÇŁ. ┼Ücian─Ö w sypialni zdobi tak┼╝e fototapeta, stanowi─ůca powi─Ökszone zdj─Öcie z rodzinnego albumu w┼éa┼Ťcicieli. Niezaprzeczalnie, dzi─Öki niej wn─Ötrze sta┼éo si─Ö niesamowicie spersonalizowane.

Nowoczesne wn─Ötrze projektu pracowni Dagar Studio - zielony naro┼╝nik w salonie

Wn─Ötrze projektu Dagar Studio

Du┼╝─ů uwag─Ö przykuwa zielona ┼Ťciana z mchu znajduj─ůca si─Ö nietypowo w kuchni. Mo┼╝na ┼Ťmia┼éo uzna─ç, ze jest to najwi─Ökszy wyr├│┼╝nik tej realizacji. ┼Üciana zosta┼éa podkre┼Ťlona ekspresyjnym efektem neonu z napisem ÔÇ×moja kuchnia, moje zasadyÔÇŁ. W nawi─ůzaniu do mchu narodzi┼é si─Ö pomys┼é, aby wprowadzi─ç limonkow─ů ziele┼ä do cz─Ö┼Ťci dziennej ÔÇô st─ůd te┼╝ kolor naro┼╝nika i krzese┼é.

Nowoczesne wn─Ötrze projektu pracowni Dagar Studio - zielona ┼Ťciana w kuchni

Podstawowym problemem okaza┼éa si─Ö kolorystyka stolarki wewn─Ötrznej. Wszystkie drzwi i meble pierwotnie by┼éy wykonane w fornirze wenge, jednak projektant mocno sugerowa┼é zmian─Ö tego koloru, na co pocz─ůtkowo nie przystawali inwestorzy. Ostatecznie jednak wszystkie drzwi oraz podstropowa zabudowa meblowa w salonie zosta┼éy przemalowane na kolor bia┼éy, a fronty szuflad na wyspie kuchennej na kolor czarny. Jedyne elementy, kt├│re pozosta┼éy niezmienione to ok┼éadzina kominka, schody i gres posadzkowy, kt├│ry zostanie docelowo pokryty bia┼é─ů ┼╝ywic─ů.

W projekcie zdecydowano si─Ö na usprawnienie sterowania elektryk─ů domu. By┼éa to nieco kosztowna inwestycja, wi─ů┼╝─ůc─ů si─Ö z przer├│bkami budowlanymi, ale jak si─Ö okaza┼éo, aktualnie jest to bardzo u┼╝yteczna funkcja w domu, dzi─Öki kt├│rej mo┼╝na sterowa─ç np. scenami ┼Ťwietlnymi z ograniczonej liczby miejsc (zgrupowanych ┼é─ůcznik├│w).

Nowoczesne wn─Ötrze projektu pracowni Dagar Studio - drewniany st├│┼é i komplet o┼Ťmiu krzese┼é

Korytarz rodem z HarryÔÇÖego PotterÔÇÖa

Bardzo d┼éugo trwa┼éa dyskusja na temat zagospodarowania pustej przestrzeni holu, kt├│ry w pierwotnym za┼éo┼╝eniu projektu budowlanego mia┼é by─ç kolejnym pokojem. Z obu stron pada┼éy coraz to nowe propozycje. Wygra┼éa jednak autorska koncepcja umieszczenia tam┼╝e “wolnostoj─ůcego kubika-szafy-garderoby” b─Öd─ůcego wyj─ůtkowo pojemnym miejscem sk┼éadowym, z siedziskiem do zak┼éadania but├│w w tapicerowanej wn─Öce. W kwestii przeznaczenia, owa szafa znana wy┼é─ůcznie domownikom jako PotterÔÇÖowska komnata tajemnic.┬á Pod┼Ťwietlane ta┼Ťmami LED fronty z grafik─ů lasu, pot─Öguj─ů efekt przestrzeni, co zdecydowanie robi wra┼╝enie na wszystkich go┼Ťciach i samych domownikach. Na koniec wisienka na torcie ÔÇô latarnia uliczna, autorstwa inwestor├│w, kt├│rzy sami zrealizowali ten pomys┼é wraz z wykonawc─ů stolarki.

Nowoczesne wn─Ötrze projektu pracowni Dagar Studio

Pracownia Dagar Studio

Dagar Studio to autorska pracownia projektowa architekta Dariusza Grabowskiego, istniej─ůca od 2000 roku. Pracownie cechuje kreatywny indywidualizm o wywa┼╝onej proporcji mi─Ödzy form─ů i funkcj─ů, co stanowi g┼é├│wny priorytet autora, specjalizuj─ůcego si─Ö w wieloletniej pracy projektowej w dziedzinie architektury ÔÇô g┼é├│wnie wn─Ötrz mieszkalnych.

Zdj─Öcia: Jacek Dobrogowski

Nowoczesne wn─Ötrze projektu pracowni Dagar Studio - sypialnia z du┼╝ym ┼é├│┼╝kiem Nowoczesne wn─Ötrze projektu pracowni Dagar Studio - sypialnia z du┼╝ym ┼é├│┼╝kiem Nowoczesne wn─Ötrze projektu pracowni Dagar Studio - du┼╝e ma┼é┼╝e┼äskie ┼éo┼╝e w sypialni Nowoczesne wn─Ötrze projektu pracowni Dagar Studio - zielona sofa w salonie Nowoczesne wn─Ötrze projektu pracowni Dagar Studio - zielone meble w salonie Nowoczesne wn─Ötrze projektu pracowni Dagar Studio - zielona ┼Ťciana w kuchni Nowoczesne wn─Ötrze projektu pracowni Dagar Studio - zielona ┼Ťciana w kuchni Nowoczesne wn─Ötrze projektu pracowni Dagar Studio - bia┼éa zabudowa kuchenna Nowoczesne wn─Ötrze projektu pracowni Dagar Studio - wn─Ötrze w stylu industrialnym Nowoczesne wn─Ötrze projektu pracowni Dagar Studio Nowoczesne wn─Ötrze projektu pracowni Dagar Studio - szary kolor w holu Nowoczesne wn─Ötrze projektu pracowni Dagar Studio - drewniana zabudowa w kominku Nowoczesne wn─Ötrze projektu pracowni Dagar Studio

Udostępnij ten artykuł

Zapisz si─Ö do newslettera

wyra┼╝am zgod─Ö na przetwarzanie podanych powy┼╝ej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyra┼╝am zgod─Ö na otrzymywanie informacji handlowych od klient├│w PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter