Nowocześnie i przytulnie

Nowocześnie i przytulnie

Mieszkanie o powierzchni 65 m2, zaprojektowane przez MO Architekci znajduje się na nowo powstałym osiedlu w Poznaniu w cichej okolicy z widokiem na rezerwat przyrody „Żurawiniec”. Należy ono do młodego małżeństwa, składa się z salonu połączonego z kuchnia, sypialni, łazienki, korytarza. Oczekiwaniem klientów było stworzenie nowoczesnego wnętrza z przytulnym charakterem.

Ten efekt udało uzyskać się dzięki połączeniu gładkich nowoczesnych powierzchni w stonowanej kolorystyce z dodatkiem naturalnego drewna (dąb) i białej cegły. Ciepłego klimatu we wnętrzu dodają także żarówki „Edisony”, zastosowane w jadalni oraz sypialni.
Dzięki częściowemu wyburzeniu ściany udało się połączyć kuchnię z salonem, dzięki czemu zmieścił się duży stół jadalniany. Przez ten zabieg dodatkowo uzyskano dużą powierzchnię na spiżarnię i garderobę w miejscu pierwotnego wejścia do pomieszczenia kuchni.

Największe wyzwanie projektowe dotyczy sypialni. Ze względu na jej małą powierzchnię, projektanci zrezygnowali z klasycznych stolików nocnych, na rzecz pojemniejszej szafy oraz większego łóżka. Stoliki nocne zastąpione zostały przez wysuwane z wezgłowia łóżka szuflady z półkami naszego projektu. Równie ważnym zadaniem projektowym było optyczne powiększenie łazienki, które zostało uzyskane dzięki wykorzystaniu jednolitych materiałów i dużego lustra.

Zdjęcia: Aleksandra Dermont Ayuko Studio

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter