Nowoczesny gabinet kosmetyczny

Tym razem nie jest to wnętrze prywatne a gabinet kosmetyczny. Architekci z biura MO Architekci mieli sporo wyzwań przed sobą. Przede wszystkim poprzez lokalizację pomieszczenia poniżej poziomu gruntu, musieli maksymalnie doświetlić nieduże wnętrze i dostosować je pod lokal usługowy.

Organizacja przestrzeni gabinetu została zaprojektowana od podstaw, we wnętrzu wydzielone zostały dwa niezależne pomieszczenia do wykonywania zabiegów, poczekalnia, toaleta oraz zaplecze socjalne. Ważnym założeniem projektowym było optyczne powiększenie przestrzeni, a także zmaksymalizowanie dopływu naturalnego światła z zewnątrz, co zdecydowanie wpłynęło na polepszenie komfortu pracy. Ważnym aspektem było nadanie wnętrzu świeżego i czystego charakteru, w którym Klienci z chęcią będą spędzać wolny czas.

W głównym pomieszczeniu wygospodarowane zostały dwie strefy – miejsce poczekalni dla Klientów oraz strefa zabiegów manicure. Oby dwie funkcje odseparowane zostały miedzy sobą wertykalnym drewnianym przepierzeniem, które umożliwia dopływ naturalnego światła do dalszej części wnętrza, również samo pomieszczenie optycznie zdaje się większe. Elegancka, nowoczesna sofa zastosowana w mocnym kolorze ożywia delikatną kolorystykę wnętrza. W obu pomieszczeniach znajdują się zabudowy meblowe do przechowywania niezbędnych akcesori, preparatów i kosmetyków do zabiegów. Oprócz dolnej zabudowy we wnętrzu zaprojektowane zostały drewniane szafki wiszące. Dzięki zastosowaniu jednolitych kolorystycznie materiałów oraz dużego lustra wklejonego na ścianę przestrzeń małej łazienki wydaje się być zdecydowanie większa. Charakterystyczne płytki w kształcie rombów idealnie wpisują się w nowatorską koncepcję wnętrza, a zastosowanie ciemnej fugi dodatkowo podkreśla wzór geometryczny materiału. W obu pomieszczeniach – gabinetach zabiegowych znajdują się dekoracyjne lampy – które dodają niepowtarzalnego klimatu.

Każdy centymetr wnętrza został zaprojektowany, tak aby jak najbardziej wykorzystać niewielką przestrzeń i w maksymalny sposób zagospodarować miejsce na sprzęt służący do zabiegów – przy jednoczesnym poszanowaniu przestrzeni i przestronności gabinetu.

Foto: Ayuko Studio Aleksandra Dermont

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter