Nowy wymiar sąsiedztwa

Stworzona przez zespół Inter-Arch Architekci koncepcja urbanistyczno – architektoniczna zakłada powstanie kameralnego zespołu domów jednorodzinnych, sprzyjającego rozwijaniu więzi międzysąsiedzkich. To odpowiedź na istotne problemy społeczne XXI wieku: z jednej strony brak czasu na spotkania ze znajomymi mieszkającymi w innej części miasta, z drugiej strony – postępującą izolację mieszkańców nawet w ramach jednego osiedla. Niestandardowe rozwiązania funkcjonalne zaproponowane przez architektów z warszawskiej pracowni mają na celu stworzyć każdej rodzinie komfortowe warunki do życia a jednocześnie spajać lokalną społeczność.

Coraz częściej słyszy się o poszukiwaniach projektowych w zakresie obszarów społecznych osiedli. Podczas prac nad prezentowanym projektem, zespół Inter-Arch Architekci wziął pod uwagę potrzebę komunikacji i chęci nawiązania relacji sąsiedzkich, a zarazem poczucia odrębności, ale bez – spotykanego w większości nowo powstających domów – wyobcowania. Chcąc ułatwić mieszkańcom spotkania projektanci zaproponowali rozwiązania kładące nacisk na przyjazne przestrzenie wewnątrz osiedla. Są to miejsca znajdujące się poza wewnętrzną uliczką, którą wjeżdżają na teren osiedla mieszkańcy wracający do swoich domów. Architekci wygospodarowali pomiędzy posesjami wspólne przestrzenie, gdzie najmłodsi mogą się wyszaleć, a ich rodzice porozmawiać lub zrelaksować  się wieczorami w większym gronie.

Założeniem urbanistycznym było stworzenie enklawy mieszkaniowej, posiadającej trzy strefy funkcjonalne: strefę komunikacyjno-frontową, strefę prywatną oraz część wspólną.  Dodatkowym elementem podkreślającym przyjazność  życia na osiedlu jest otwartość wszystkich stref, bez ich wygradzania. Jedynie przestrzenie prywatnych ogrodów mają być wyodrębnione zielenią. Kolejnym założeniem było takie ukształtowanie architektury, by budynki bliźniacze stwarzały wrażenie wolnostojących. Daje to użytkownikom poczucie komfortu, intymności  i niezależności.

Z uwagi na lokalizację zdecydowano się na białą kolorystykę brył. Na elewacjach znalazło się miejsce na naturalne, dodające ciepła i przytulności  drewno oraz kamień. Kamień został użyty, aby podkreślić wejścia do kameralnych przestrzeni wspólnych. Miał też dawać poczucie bezpieczeństwa oddzielonych od nich stref prywatnych.

Układ pomieszczeń w poszczególnych domach na osiedlu zakłada, że są każdy z nich jest przeznaczony dla 4-5 osobowej rodziny. Założenia konstrukcyjne dają możliwość dowolnego dostosowania podziału wnętrz do potrzeb przyszłego użytkownika. Aby ograniczyć częsty problem z miejscami postojowymi  i maksymalnie wykorzystać przestrzeń, garaże znajdują się pod ziemią. Na jeden lokal przewidziano dwa miejsca w garażu prywatnym, jedno miejsce dla gości w części wspólnej garażu oraz po jednym miejscu na terenie. Przewidziano również miejsca parkingowe przed bramą wjazdową na osiedle. Z uwagi na swój charakter, osiedle wyposażone będzie we wszystkie systemy odnawialnej energii (pompy ciepła, kolektory słoneczne, fotowoltanika).

Projekt  Inter-Arch Architekci pokazuje, jak może funkcjonować osiedle w zabudowie bliźniaczej, przeznaczone dla ludzi, którzy chcą żyć na obrzeżu dużego miasta. To projekt dla tych, którzy poszukują miejsca dającego poczucie spokoju i odpoczynku dla rodziny i sąsiadów, którzy z biegiem czasu stają się również przyjaciółmi domu.

 

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter