Odświeżone biuro firmy Mazars w budynku Zaułek Piękna

Firma Mazars ma siedzibę w tym samym budynku od ponad 12 lat i zdecydowała nadal pozostać w biurowcu Zaułek Piękna. Po tak wielu latach powstaje konieczność przeprowadzenia prac remontowych, odświeżenia wyglądu, a przy okazji wprowadzenia zmian oddających strukturę firmy oraz dostosowania biura do bardziej uniwersalnego sposobu pracy.  Coraz częściej stosowana praca zdalna lub hybrydowa wymaga bardziej przemyślanego i efektywnego rozplanowania funkcji.

Biuro firmy Mazars

Wprowadzanie takich zmian w działającym organizmie zawsze powoduje pewnie niedogodności, lecz fakt, że nie zmieniło się nic pod względem komunikacyjnym jest plusem dla Klientów i Pracowników.  Dodatkowo cały proces zbiegł się w czasie z opracowaniem nowych wytycznych identyfikacji wizualnej i zmiany logotypu.

„Zostaliśmy zaproszeni do wzięcia udziału w projekcie, w wyniku którego powstała nowoczesna, wygodna i elastyczna przestrzeń biurowa wspierająca rozwój firmy. Przeprowadzono analizę możliwości częściowego wykorzystania obecnych elementów struktury oraz wskazania tych, które ulegną zmianie, aby efekt końcowy służył podniesieniu standardu biura. Biuro znajduje się na 3 najwyższych kondygnacjach budynku Zaułek Piękna, położonym w centrum miasta. Zwłaszcza z najwyższej kondygnacji ponad dachami Warszawy roztacza się rozległa panorama na wschodnią i południową część miasta. Mimo dosyć zatłoczonej okolicy lokalizacja wydaje się jednym z największych atutów” – twierdzi architekt Paweł Niebudek z Massive Design. 

Odświeżone biuro firmy Mazars w budynku Zaułek Piękna - projekt Massive Design

W ogólnym zarysie, pomimo znacznej roszady lokalizacji departamentów, układ funkcjonalny pozostał bez większych zmian. Biuro podzielone jest na dwie strefy funkcjonalne. Pierwsza z nich jest dostępna dla klientów, z reprezentacyjną recepcją, salami spotkań oraz gabinetami zarządu. Druga cześć posiada typowo biurową funkcję zawierającą stanowiska pracy głównie w formie open space, salki spotkań, pomieszczenia administracyjne, kantyny, magazynki i serwerownię. Biuro przeznaczone jest dla około 190 stanowisk pracy.

Zmiany, zmiany, zmiany

Dużej zmianie uległa przestrzeń recepcyjna, która do tej pory była pozbawiona naturalnego oświetlenia, a ciemne drewniane forniry, dodawały wrażenie ciasnej i klaustrofobicznej przestrzeni.  Odeszliśmy od tych ciężkich i poważnych form, a dzięki wprowadzeniu przeszkleń uzyskaliśmy dostęp do naturalnego oświetlenia. Charakterystyczna jest lamelkowa okładzina ściany po lewej stronie, w której „ukryte” jest logo firmy.

Wielkim wyzwaniem było zamocowanie filcowych lameli na ścianie przeszklonej, a zwłaszcza na drzwiach do salki spotkań. Na wprost wejścia znajduje się biała lada recepcyjna na wysokim lustrzanym cokole, dzięki czemu sprawia wrażenie lewitującej. Całość jest zaplanowana w stonowanych szarych kolorach z ochrowym akcentem kolorystycznym w strefie siedziska dla gości. Częściowo otwarty, lamelkowy sufit dodaje kubatury i wrażenia przestrzeni. 

Odświeżone biuro firmy Mazars w budynku Zaułek Piękna - projekt Massive Design

Dekoracyjne oświetlenie jest „rozrzucone” równomiernie po całym obszarze, a nad recepcją wisi instalacja z opraw liniowych. Lada recepcyjna jest nowym meblem poza górnym blatem z marmuru, który na prośbę klienta został ponownie użyty i ma stanowić „łącznik” pomiędzy starym a nowym. Tłem dla lady recepcyjnej jest przeszklona ściana sal konferencyjnych, wykonana ze szkła ornamentowego. Pozwala to na dostęp oświetlenia dziennego, jednocześnie zapewniając dyskrecję spotkań.

Sale za recepcją, dzięki ściance mobilnej, mogą funkcjonować oddzielnie lub – w przypadku większych spotkań – jako jedna duża sala. Obok znajdują się jeszcze dwie mniejsze salki spotkań. Wszystkie są wyposażone w system rezerwacji sal oraz nowoczesny sprzęt multimedialny. Po prawej stronie znajduje się kantyna, w której, oprócz przeszklonej ścianki, zamontowane są dwuskrzydłowe drzwi – w założeniu po ich otwarciu mają powiększyć przestrzeń recepcji podczas wyjątkowych okazji.

Odświeżone biuro firmy Mazars w budynku Zaułek Piękna - projekt Massive Design

Zachowanie równowagi

Na powierzchniach pełniących funkcje pracownicze rozlokowane są poszczególne departamenty wraz z potrzebną infrastrukturą.  Całość została zaprojektowana tak, aby osiągnąć równowagę pomiędzy rozsądnym wykorzystaniem przestrzeni, minimalizacją niezbędnych przeróbek i stworzeniem przestrzeni wygodnej i przyjaznej pracownikom. W części biurowej założeniem było uzyskanie w miarę możliwości uniwersalnej przestrzeni pracy, poprzez „wycofanie” funkcji niewymagających dostępu do oświetlenia dziennego do części środkowej budynku oraz redukcja ilości pokoi biurowych.

Odświeżone biuro firmy Mazars w budynku Zaułek Piękna - projekt Massive Design

W odpowiedzi na duże zapotrzebowanie na miejsca spotkań lub ciche miejsca pracy na każdym piętrze znajdują się mobilne salki spotkań lub budki telefoniczne. Stary drewnopodobny kolor blatów został zastąpiony białymi blatami i kolorowymi panelami rozdzielającymi.  Ściany trzonu zostały obłożone drewnopodobną tapetą, co w założeniu ma przełamać dominację bieli mebli i różnych odcieni szarości na podłodze. Ponieważ zrezygnowano z większości szaf na użytek osobisty, każdy pracownik ma zapewnioną szafkę osobistą, tzw. locker. Kantyny są oddzielone od części biurowej, ale dzięki przeszkleniom nie są całkowicie odcięte.

Niebieskie fronty zabudowy kuchennej nawiązują do kolorów firmowych zaś jasne podłogi, elementy ciepłego drewna i fototapeta z motywami drzew oraz ptaków ma dawać poczucie spokoju i wyciszenia. W największej kantynie udało się wydzielić kącik wypoczynkowy z sofami, fotelami i stolikiem kawowym, a wzdłuż elewacji zamontowano blat barowy na całą szerokość pomieszczenia. 

Odświeżone biuro firmy Mazars w budynku Zaułek Piękna - projekt Massive Design

„Mamy za sobą wiele miesięcy wytężonej współpracy, wsparcie w rozwiązywaniu wszelkich wyzwań, jakie przyniósł nasz projekt, którego oryginalność oraz uroda są piękną wizytówką dla Massive Design. Dziękuję za współpracę w niezwykle miłej atmosferze, za niespotykaną kulturę osobistą, pełen profesjonalizm oraz rzetelność i niezawodność wyjątkowej rangi. Pragnę podkreślić, iż zarówno ja, jak i zespół Mazars będziemy zawsze ambasadorami marki Massive Design, a przede wszystkim Pana Pawła Niebudka” – podkreśla Pani Małgorzata Hordyńska, Dyrektor Biura Zarządu Mazars, która przez czas realizacji projektu aktywnie uczestniczyła w powstawaniu założeń funkcjonalnych, w doborze materiałów i kolorystyki i rozwiązywaniu bieżących problemów powstałych w trakcie budowy.  

Architekci Massive Design od początku mieli duże wsparcie ze strony Klienta, który chętnie konsultował i podpowiadał preferowane rozwiązania, a współpraca układała się wzorcowo. Połączenie tych elementów spowodowało, że zarówno projektanci, jak i klient mogą cieszyć się piękną przestrzenią do pracy.


Projekt: Massive Design | massivedesign.pl
Zdjęcia: Szymon Polański | polanskistudio.pl

Zobacz również: Biuro BNP Paribas | Kancelaria Łaszczuk i Wspólnicy

Odświeżone biuro firmy Mazars w budynku Zaułek Piękna - projekt Massive Design
Odświeżone biuro firmy Mazars w budynku Zaułek Piękna - projekt Massive Design
Odświeżone biuro firmy Mazars w budynku Zaułek Piękna - projekt Massive Design
Odświeżone biuro firmy Mazars w budynku Zaułek Piękna - projekt Massive Design
Odświeżone biuro firmy Mazars w budynku Zaułek Piękna - projekt Massive Design
Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter