Odważne kontrasty oraz wyraziste wysokiej jakości materiały

Kameralny apartament projektu Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe, położony w bezpośrednim sąsiedztwie gdańskiej plaży, został zaprojektowany jako rodzinne miejsce wypoczynku. Realizacja opiera się na odważnych kontrastach oraz wyrazistych, wysokiej jakości materiałach wykończeniowych.

Część dzienna składa się z dwóch stref o odmiennych charakterach. Lakierowana zabudowakuchenna w kolorze chłodnego beżu została zestawiona z płytką Atlas Concorde imitującą czarny marmur. Lustro narożne oraz posadzka w połysku optycznie powiększają wnętrze, multiplikując jednocześnie ażurową formę Chair One. Kompozycję dopełnia fornir kamienny w ciepłym odcieniu, który – dzięki unikalnej strukturze – z powodzeniem pełni funkcję dekoracyjną. Właściciele celebrują wspólne posiłki i szczególnie cenią sobie czas spędzany z bliskimi, czemu sprzyja okrągły stół marki Magis usytuowany w centrum mieszkania. Miejsce spotkań zostało dodatkowo podkreślone za sprawą punktowego oświetlenia sufitowego. Oprawa biegnąca przez całą strefę dzienną powstała według naszego projektu, zrealizowanego dzięki systemowi Crack LED marki Lira Lighting.

Strefa wypoczynkowa w zdecydowany sposób odcina się od aneksu kuchennego za sprawą drewnianych obłożeń. Intensywne wybarwienie drewna na podłodze zyskało swoją kontynuację na fornirowanej zabudowie meblowej. Sofa w kolorze subtelnej szarości, wraz z neutralnymi odcieniami zasłon, tworzy przestrzeń sprzyjającą relaksowi. Dodatkowym atutem tapicerowanego mebla jest funkcja spania oraz komfortowy, wysokiej klasy materac.

Drzwi pomiędzy sypialnią a strefą dzienną umożliwiają dwustopniowe wydzielenie pomieszczenia, skrzydło składa się bowiem z dwóch niezależnych tafli o zróżnicowanej przezierności. Zastosowane rozwiązanie pozwala otworzyć sypialnię na strefę dzienną lub całkowicie ją wydzielić. Podziały tapicerowanego zagłówka odpowiadają rytmowi frontów szafek zawieszonych powyżej szerokiego łóżka. Ich gładka, pozbawiona widocznych uchwytów powierzchnia nie odciąga uwagi od subtelnych zabiegów dekoracyjnych. Wzdłuż tapicerowania i frontów przebiega wąska listwa LED, która ma znaczenie funkcjonalne, a jednocześnie buduje atmosferę wnętrza.

Fornir pokrywający zabudowę meblową w strefie dziennej pojawia się także w łazience. Intensywna barwa wyposażenia wnętrza i czarne płytki marki Atlas Concorde tworzą niebanalną i niezwykle elegancką kompozycję. Elementem zasługującym na szczególną uwagę jest specjalnie zaprojektowane lustro oraz dostosowany do niego regał. Detale wnętrza są równomiernie oświetlone dzięki wykonanej na zamówienie lampie sufitowej marki Barrisol. Wnęka prysznicowa, obejmująca pełną szerokość ściany, została wykończona jasnymi płytkami, tworząc tym samym wrażenie przestronności.

Foto:Wojciech Treder Pracownia Fotografii Mint 

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter