Parterowa rezydencja Laurel Hills Residence

Składająca się z trzech pawilonów połączonych szeregiem szklanych korytarzy, parterowa rezydencja ma na celu stworzenie oazy mieszkalnej w samym sercu Los Angeles. Jest przeciwieństwem wielu rezydencji, które zorientowane są na panoramiczne widoki. Zobaczcie Laurel Hills Residence.

Zachodni pawilon Laurel Hills Residence z okładziną z czerwonego cedru tworzy linię odniesienia, która wyrzeźbiła i połączyła dwa większe pawilony – mieszkalny i sypialniany. Składają się one z ponadwymiarowej płyty w kolorze węgla drzewnego, listwy extira i bocznicy z płyty cementowej.

Assembledge i parterowa rezydencja Laurel Hills Residence

Chodnik z betonowej kostki brukowej z dziką trawą po bokach prowadzi mieszkańców do drzwi wejściowych poprzez spokojny dziedziniec z drzewami oliwnymi. Wejście do domu znajduje się w przeszklonym korytarzu łączącym pawilon mieszkalny od zachodu z pawilonem sypialnym od wschodu, co daje poczucie intymności, dzięki niewidzialnej granicy przed wejściem do innych części domu.

Assembledge i parterowa rezydencja Laurel Hills Residence

Laurel Hills Residence – dom w Los Angeles

Płynność przejścia pomiędzy kuchnią, jadalnią i pokojem rodzinnym, tworzy poczucie przejrzystości i lekkości. Szklany korytarz łączący pawilon gościnny z częścią mieszkalną nawiązuje metaforycznie do historii geologicznej, rozpościerając się jak most przez stary potok, który niegdyś biegł przez posesję.

Assembledge i parterowa rezydencja Laurel Hills Residence

W przeciwieństwie do wielu domów w Los Angeles, które orientują się wokół panoramicznych widoków miasta, Laurel Hills Residence znajduje się u podnóża słynnego Laurel, gdzie możemy podziwiać widok na bujne i dojrzałe drzewa.

Teren spleciony jest z przestrzenią wewnętrzną. Duże okna, świetliki i drzwi wejściowe wpuszczają do domu naturalne światło, odbijające się od drewnianych podłóg i marmurowych blatów.

Assembledge i parterowa rezydencja Laurel Hills Residence

Rezydencja z basenem w Los Angeles

Warty uwagi jest basen o długości ponad 12 metrów i duża przestrzeń na zewnątrz, które tworzą razem ciekawe połączenie zewnętrznych przestrzeni do relaksu na świeżym powietrzu.

Assembledge i parterowa rezydencja Laurel Hills Residence

W projekcie ważną rolę odgrywa również temat ekologii. Duża powierzchnia mieszkalna zapewnia wystarczająco dużo przestrzeni dla ponad pięćdziesięciu paneli słonecznych, które pozwalają rezydencji być elementem zrównoważonego budownictwa i w pewnym sensie uniezależnić się od sieci energetycznej miasta.

Projekt Laurel Hills Residence jest wspólnym dziełem pracowni Assembledge, Fiore Landscape Design, David Thompson Architects i CM Peck.

Zobacz również: Jungle Bubbles – nocleg wśród wędrujących słoni | Delfino Lozano i meksykański dom Casa A690

Assembledge i parterowa rezydencja Laurel Hills Residence
Assembledge i parterowa rezydencja Laurel Hills Residence
Assembledge i parterowa rezydencja Laurel Hills Residence
Assembledge i parterowa rezydencja Laurel Hills Residence
Assembledge i parterowa rezydencja Laurel Hills Residence
Assembledge i parterowa rezydencja Laurel Hills Residence
Assembledge i parterowa rezydencja Laurel Hills Residence
Assembledge i parterowa rezydencja Laurel Hills Residence
Assembledge i parterowa rezydencja Laurel Hills Residence
Assembledge i parterowa rezydencja Laurel Hills Residence
Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter