Pied-à-terre w stylu japandi na warszawskiej starówce

Projekt tego niewielkiego mieszkania powstawał jako zamysł potraktowania przestrzeni jako czystego płótna, w której można modyfikować funkcje i nastrój. Punktem wyjścia było chęć powiększenia mieszkania i wydobycie jego prawdziwego  potencjału, co finalnie okazało się wielkim sukcesem – udało się nie tylko powiększyć metraż studia, ale i zastosować modularne rozwiązania w mieszkaniu na warszawskiej starówce w stylu japandi. Przed Tobą projekt Karoliny Howorko z pracowni Studio HOKA.

Prostota i funkcjonalność w projekcie Studio HOKA

Karolina Howorko z pracowni Studio HOKA stworzyła projekt funkcjonalnej przestrzeni do życia, pełniącej zarazem funkcję pracowni, w której widać pochwałę umiaru i prostoty. Funkcjonalność była tutaj kluczem. Mieszkanie ma być bazą dla różnych działań artystycznych, do odpoczynku w czasie pobytu w mieście i być łatwe w użytkowaniu. To kompaktowe wnętrze typu studio wykorzystuje w ciekawy sposób wysokość 4,3 metra budynku. Dzięki wybudowaniu dodatkowej antresoli metraż został zwiększony o prawie 10m2.

Różowa kanapa w Pied-à-terre w stylu japandi na warszawskiej starówce
Różowa kanapa we wnętrzu na warszawskiej starówce

Biały kolor nie tylko powiększa przestrzeń, ale też jest podstawą do eksperymentów, w których można dodawać dekoracje i szybko zmieniać funkcje mieszkania. Dzięki dwóm dużym, nasłonecznionym oknom, światło odbija się od różnych materiałów, tworząc różne atmosfery i kreuje przytulne miejsce do gotowania, spania, relaksu i pracy na małej powierzchni.

Renowacja w historycznym budynku

Historia budynku, w którym mieści się to studio, jest dość niezwykła. Przed wojną był to magazyn domu towarowego. Po drugiej wojnie przekształcono go w mieszkanie: dodano podwieszany sufit, ukrywając rzeczywistą wysokość. Podczas remontu zdemontowano te dodatki i otwarto przestrzeń, która powierzyła się o 1,5 m2 wysokości. Dało to możliwość dodania antresoli (dodatkowe 9 m2) do 20m2 wolnej powierzchni.

Miejsce do pracy na antresoli
Pracownia na antresoli

W projekcie każdy detal jest tak przemyślany, aby mógł pełnić różne funkcje, które są potrzebne do komfortowego mieszkania, nawet na tak ograniczonej powierzchni. Meble zostały zaprojektowane na wymiar, aby były funkcjonalne i doskonale pasowały do tej nietypowej przestrzeni. Dużą inspiracją do aranżacji wnętrza tej przestrzeni były podróże. Japońska modułowość (kuchnia, która się można schować, schody, które mają miejsce na krzesła, składany stół i schowek), a także projekt schodów, który zainspirowany jest łódkami z mniejszymi, ale wygodnymi schodami.

Po remoncie przestrzeń wydaje się szeroko otwarta, z niesamowitym widokiem na otoczenie z obu poziomów. Na samym wejściu zadbano o wygodę: hall posiada wiele schowków na buty, torby i długie płaszcze. Tam też jest ukryta pralka. W głównej przestrzeni znalazły się dwa duże okna. Tutaj można zaaranżować taką konfigurację, jaka w danym momencie zamarzy się inwestorowi – salon, kuchnia (którą można schować za zasłoną) lub stół jadalny (który można schować w zabudowie schodów).

Pied-à-terre w stylu japandi na warszawskiej starówce - projekt Studio HOKA
Kuchnia, którą można schować za zasłoną

Wszystkie meble w centralnym miejscu zostały tak dobrane, aby można je było łatwo przenosić, zmieniając atmosferę i sposób użytkowania. Wysoka szafka z miejscem na obrazy pełni funkcję ozdobną, podobnie jak lustra w niej umieszczone odbijające światło i niebo. Półka została zaprojektowana tak, aby pomieścić drobne przedmioty oraz wysokie, płaskie obrazy.

Gdy design spotyka funkcjonalność

Kuchnia wyposażona jest w zmywarkę, piekarnik, lodówkę (która jest ukryta pod schodami) oraz posiada dużo miejsca do przechowywania, w tym cargo na butelki. Hartowane szkło, które zostało wybrane na ścianę w kuchni, jest łatwe w utrzymaniu czystości, ale co najważniejsze odbija i kadruje krajobraz za oknami.

Niewielki aneks kuchenny w bieli w projekcie Studio HOKA
Niewielki aneks kuchenny

Przy wejściu na antresolę znajduje się duże lustro, w którym odbija się niebo. Nieopodal stoi mały regał na książki i duża szafa na ubrania. Obok poręczy znajduje się składane biurko, przy którym można usiąść i pracować, a którego umiejscowienie zostało wybrane ze względu na widok i oświetlenie. Jest też wygodne miejsce do spania z podwójnym łóżkiem, z którego można podziwiać panoramę na wewnętrzny dziedziniec i kawałek parku dzięki wysokości uzyskanej po renowacji.

Ważną częścią tego projektu jest projekt oświetlenia, który pozwala nam na uzyskanie rozróżnialnego nastroju świetlnego w pomieszczeniach: od przytulniejszego wieczoru, do oświetlenia potrzebnego do pracy.

Nowa jakość w historycznym miejscu

W projekt wpisana jest także idea kontynuacji starego i recyklingu, gdyż stara stuletnia podłoga została odnowiona i wyeksponowana. Wizualną kontynuacją tego starego drewna są płytki toaletowe. Toaletę dodatkowo powiększa optycznie wykorzystanie luster.

Niewielka łazienka z toaletą
Niewielka łazienka z prysznicem

Ten projekt jest próbą zaprojektowania nowej jakości przestrzeni, która nawet na tak niewielkich powierzchniach, zaspokoi potrzebę jego mieszkańców. Zapotrzebowanie na architekturę, która podąża za naszymi zmieniającymi się potrzebami, jest wyraźniejsze niż kiedykolwiek.

Jeżeli chodzi o styl wnętrza, jest on głównie inspirowany nurtem japandi, który jest połączeniem skandynawskiej funkcjonalności i japońskiego rustykalnego minimalizmu, aby stworzyć poczucie otwartości, sztuki, natury i prostoty. W tym wnętrzu projektu Studio HOKA udało się to idealnie!


Projekt: Studio HOKA | studiohoka.com
Zdjęcia: D. Kalasznikow

Zobacz również: Metamorfoza 40-metrowego mieszkania | 28-metrowe mieszkanie w Łodzi

Pied-à-terre w stylu japandi na warszawskiej starówce - projekt Studio HOKA
Pied-à-terre w stylu japandi na warszawskiej starówce - projekt Studio HOKA
Pied-à-terre w stylu japandi na warszawskiej starówce - projekt Studio HOKA
Pied-à-terre w stylu japandi na warszawskiej starówce - projekt Studio HOKA
Duże łóżko na antresoli
Regał na antresoli
Antresola w niewielkim mieszkaniu na warszawskiej starówce
Biała łazienka w niewielkim mieszkaniu
Udostępnij ten artykuł
Napisane przez

Redaktor w PLN Design

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowo i kliknij enter