Piekarnia PLON we Wrocławiu – minimalizm i kwintesencja jakości

Projekt Natalii Adamczyk z pracowni N’concept to pochwała rzemiosła i jednocześnie zerwanie z tradycją i stereotypami. To minimalizm i kwintesencja jakości. Eksponując cały proces wytwarzania pieczywa, ubrano go w materiały podkreślające autentyczność – beton, stal, patynowany mosiądz. Szlachetności dodają drewniane detale, których kolor przywodzi na myśl charakterystyczną, chrupiącą skórkę chleba. Przed Tobą wyjątkowy projekt Piekarnia PLON we Wrocławiu.

Piekarnia PLON we Wrocławiu

Przestrzeń do zaadaptowania pod nową piekarnię nie była łatwa. To były sklep Społem, z dość niskim kasetonowym sufitem, nieregularnym rzutem i wykwitem instalacyjnych kanałów.

Wrocławska piekarnia PLON - projekt N’concept - foto Migdał Studio
Wrocławska piekarnia PLON

Główne założenia funkcjonalno-przestrzenne, jakie mieliśmy, to otwarcie przestrzeni i ekspozycja całego procesu produkcji pieczywa. Tym samym zdeterminowany został jeden z aspektów wizualnych – użycie stali szlachetnej, obecnej w wyposażeniu i maszynach produkcyjnych – podkreśla Natalia Adamczyk.

Punktem wyjściowym był kolor chłodnej stali, który stał się naturalną, jasną bazą projektu. Pojawia się ona na powierzchni monolitycznej posadzki, pokrytej mikrocementem, a także ścianach wykończonych tynkiem o mięsistej strukturze.

Zerwanie z tradycją

W myśl zasady zrywania z tradycją chłodna stal szlachetna została przewrotnie zestawiona z ciepłym, naturalnym mosiądzem. Najsilniejszym akcentem wnętrza jest sufit pokryty blachą z czystego mosiądzu. Artystycznego wyrazu dodaje mu subtelna patyna, odbicia oraz przetarcia naniesione na każdy z modułów blachy przez lokalnego metaloplastyka. Dzięki zastosowanym zabiegom sufit sprawia wrażenie rozedrganego, jakby uplastyczniał się pod wpływem gorącego powietrza wydobywającego się z ogromnych piekarniczych pieców. Powierzchnia miejscami lustrzana, mocno odbijająca światło również optycznie podwyższa przestrzeń.

Wrocławska piekarnia PLON - projekt N’concept - foto Migdał Studio
Chłodna stal została tu zestawiona z ciepłym mosiądzem

We wnętrzu dominują obłe, miękkie formy nawiązujące do identyfikacji wizualnej piekarni. Główna lada sprzedażowa przyciąga wzrok eleganckim wykończeniem z płynnego mosiądzu. Prosta bryła rozcięta jest szklaną gablotą eksponującą pieczywo. Dołem uzupełnia ją panel z frezowanego drewna o ciemnej, wędzonej barwie. Całość dopełnia lampa wisząca, stworzona według indywidualnego projektu.

Druga lada to monolityczna, wygięta forma. Powierzchnia pokryta mikrocementem z drobnym nakrapianiem sprawia wrażenie lekko muśniętej mąką. To minimalistyczna oprawa dla efektownych wypieków cukierniczych. Podkreśla je linearna, gięta forma lampy. Lada ta spełnia również rolę dodatkowej przestrzeni roboczej, którą klienci mogą obserwować tuż od wejścia.

PLON

Piekarnia Plon we Wrocławiu ma w sobie jeszcze kilka smacznych, charakterystycznych elementów. Jest nim obudowa pieców, w całości gęsto oblepiona naturalnym ziarnem pszenicy. To również pochwyt drzwi wejściowych w kształcie rozpoznawalnej dla PLON-u fali, a także dekoracyjne, zwiewne kłosy traw zdobiące donice w oknach. W słoneczne dni na gładkiej powierzchni posadzki niczym na bladym płótnie pojawia się migotliwy napis PLON w postaci cienia, który również dodaje uroku temu miejscu, podkreślając jego klimat. Pomimo zastosowanych surowych materiałów, wnętrze lokalu otula przyjemnym promiennym ciepłem, zapraszając przechodniów do środka.

Wrocławska piekarnia PLON - projekt N’concept - foto Migdał Studio
Piekarnia PLON we Wrocławiu

Natalia Adamczyk – N’concept

Natalia Adamczyk to absolwentka Politechniki Wrocławskiej wydziału Architektury i Urbanistyki. Od 2016 roku prowadzi autorską pracownię projektową N’concept. Wieloletnie doświadczenie w branży i współpraca z inspirującymi ludźmi ugruntowały jej wiedzę i wyostrzyły wrażliwość projektową. Każdy projekt traktuje jako osobną, wyjątkową historię, którą buduje na bazie wnikliwej obserwacji i badaniu potrzeb konkretnego człowieka.

Natalia Adamczyk - N’concept
Natalia Adamczyk – N’concept

Miejsce: Piekarnia PLON we Wrocławiu | piekarniaplon.pl
Projekt: Natalia Adamczyk N’concept | instagram.com/nconcept.arch
Zdjęcia: Migdał Studio | migdalstudio.com

Zobacz również: Vzrok – wrocławski salon optyczny | Loftowe wnętrze salonu fryzjerskiego w Gdańsku

Wrocławska piekarnia PLON - projekt N’concept - foto Migdał Studio
Piekarnia PLON we Wrocławiu - minimalizm i kwintesencja jakości - projekt N’concept - foto Migdał Studio
Piekarnia PLON we Wrocławiu - minimalizm i kwintesencja jakości - projekt N’concept - foto Migdał Studio
Piekarnia PLON we Wrocławiu - minimalizm i kwintesencja jakości - projekt N’concept - foto Migdał Studio
Piekarnia PLON we Wrocławiu - minimalizm i kwintesencja jakości - projekt N’concept - foto Migdał Studio
Piekarnia PLON we Wrocławiu - minimalizm i kwintesencja jakości - projekt N’concept - foto Migdał Studio
Piekarnia PLON we Wrocławiu - minimalizm i kwintesencja jakości - projekt N’concept - foto Migdał Studio
Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter