Podkrakowski dom dla polsko-włoskiej pary z dwójką dzieci

W tym podkrakowskim domu mieszka młoda polsko-włoska para z dwójką dzieci. Swoje wymarzone wnętrze wyobrazili sobie w spokojnych, stonowanych kolorach. W realizacji tego celu pomogli im projektanci z biura Mistovia.

Projekt wnętrz dla polsko-włoskiej pary

Dom ma powierzchnię 140 mkw, z czego połowa została zaaranżowana przez architektów. Dziełem pracowni Mistovia jest otwarta kuchnia połączona z salonem, przedpokój, klatka schodowa prowadząca na piętro oraz trzy łazienki – jedna na parterze, dwie zlokalizowane na drugiej kondygnacji. To nowe budownictwo, które z jednej strony nie wymagało wprowadzania większych zmian w układzie przestrzennym, z drugiej nie narzucało konkretnego charakteru projektu, pozostawiając więcej swobody architektom. Pierwotny układ wnętrz, poza drobnymi korektami, został w dużej mierze zachowany także ze względu na ściśle określony budżet.

Przestronny, jasny salon połączony z kuchnią w projekcie pracowni Mistovia
Przestronne wnętrze domu zaprojektowane dla polsko-włoskiej pary z dwójką dzieci

Klienci po wejściu do nowo zakupionego domu stwierdzili, że potrzebują personalizacji wnętrza. Nie wprowadzaliśmy rewolucyjnych zmian – pralnia, która początkowo była na piętrze, znalazła nowe miejsce na parterze w garderobie. W miejscu pralni, powstała niewielka, prywatna łazienka skomunikowana z sypialnią – opowiadają projektanci.

Spokojna kolorystyka i praktyczne rozwiązania

Inwestorom oprócz spokojnej i ciepłej kolorystyki, bliskiej kolorom ziemi zależało również na praktycznych rozwiązaniach – prostym układzie funkcjonalnym oraz dużej ilości miejsca na przechowywanie, przede wszystkim w kuchni i łazienkach. Minimalistyczna, matowa zabudowa kuchenna utrzymana w subtelnych, kremowych odcieniach mieści wszystkie niezbędne domownikom przedmioty, a wykończona dębowym fornirem wyspa stanowiąca łącznik pomiędzy kuchnią a salonem skrywa pomysłowe rozwiązanie – jedna z szafek otwiera się na jadalnię, w jej wnętrzu można schować dodatkowe krzesło. O przytulnym charakterze tej części domu decydują przede wszystkim naturalne materiały – duży stół – miejsce rodzinnych spotkań – wykończono fornirem orzechowym, lekkie krzesła o miłych dla oka, obłych oparciach wykonane są z litego drewna.

Jasna kuchnia z frontami w beżowym kolorze
Jasna i przestronna kuchnia

Projekt salonu oparty jest na kontrastach. Czarne meble wypoczynkowe o minimalistycznych, ale miękkich formach wyraźnie odcinają się od jasnej podłogi z żywicy stanowiącej bazę kolorystyczną całej dolnej kondygnacji domu. Ze względu na najmłodszych domowników – projektanci zadbali także o odpowiednie zabezpieczenia – niewielkie schody oddzielające kuchnię od salonu zostały zaoblone. Co więcej, aby zapobiec kontaktom dzieci z ostrymi krawędziami, w bezpośrednim sąsiedztwie schodów umieszczono modułową sofę. Pewnym wyzwaniem projektowym okazał się filar w centrum przestrzeni dziennej. Projektantom udało się jednak przekuć ten mankament wnętrza w atut. Element, podobnie jak jedną ze ścian w salonie obłożono efektownymi czarno-białymi kaflami włoskiej marki Fioranese.

Piętro domu

Na piętro domu, do strefy prywatnej, prowadzą proste, dębowe schody. Ażurowa balustrada przepuszcza światło dzienne, a regularny rytm jej pionowych podziałów jest elementem naturalnie prowadzącym wzrok ku górze. Uchwyt balustrady skrywa dodatkowe, praktyczne rozwiązanie – dotyk uruchamia ledowe podświetlenie ułatwiające korzystanie ze schodów po zmroku. Łazienki w całym domu są spójne, dzięki konsekwentnie zastosowanym rozwiązaniom projektowym (matowe, czarne baterie Omnires, biała mozaika Rako, proste zabudowy meblowe z geometrycznymi uchwytami) oraz stonowanej, ciemnej kolorystyce opartej na czerni, grafitowych szarościach i beżach, które uzupełniono o elementy drewniane.

Łazienka z prysznicem z czarną ścianą
Biało-czarna łazienka z prysznicem

W łazience głównej, zgodnie z życzeniem klientów, zadbano o dużą ilość miejsca do przechowywania – pojemne szafki ukryto za taflą lustra o ciekawym układzie, tworzącym liczne załamania i odbicia. Drugą z łazienek, bezpośrednio skomunikowaną z sypialnią, wyróżnia częściowo transparentna zabudowa z fakturowanego szkła. Zapewnia niezbędną prywatność, jednocześnie nie blokując dostępu światła dziennego.

Schody prowadzące na piętro podkrakowskiego domu
Mozaika w drobną kratkę – motyw przewodni tego wnętrza

Motywem przewodnim tego wnętrza jest mozaika ułożona we wzór drobnej kratki. Znajduje się w większości pomieszczeń – na ścianach w kuchni, schodach prowadzących do strefy dziennej oraz we wszystkich łazienkach. Obok czarno-białej, imitującej marmur okładziny ścian salonu to element, dzięki któremu stonowane wnętrza tego polsko-włoskiego domu nabrały wyrazistszego, “graficznego” charakteru. W ten sposób udało się zgrabnie pogodzić precyzyjne wymagania klienta z wizją architektów.


Projekt: Mistovia | mistovia.com
Zdjęcia: ONI studio | oni.com.pl

Zobacz również: 112-metrowy dom dla rodziny w podwarszawskim segmencie | 120-metrowy dom z ogrodem zimowym na obrzeżach Łodzi

Telewizor na ściance telewizyjnej w salonie
Podkrakowski dom dla polsko-włoskiej pary z dwójką dzieci
Okrągłe lustro w niewielkiej łazience
Niewielka toaleta we wnętrzach podkrakowskiego domu
Czarna szafka w niewielkiej łazience
Podkrakowski dom dla polsko-włoskiej pary z dwójką dzieci
Łazienka w podkrakowskim domu dla polsko-włoskiej pary
Przestronny salon połączony z jadalnią
Salon ze ścianką telewizyjną projektu pracowni Mistovia
Przestronny salon połączony z kuchnią
Aneks kuchenny z wyspą w podkrakowskim mieszkanie
Jasna kuchnia z beżową zabudową na wymiar
Podkrakowski dom dla polsko-włoskiej pary z dwójką dzieci
Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter