Południowomorawskie Centrum Innowacji – przestrzeń projektu studia KOGAA

Czeskie studio architektoniczne KOGAA i Południowomorawskie Centrum Innowacji podjęło się i ukończyło swój drugi projekt modernizacji w Brnie. Tym razem przedsięwzięcie dotyczyło instytutu o powierzchni 1655 m2, który zapewnia przestrzeń i wparcie dla studentów, start-upów i firm o ugruntowanej pozycji, z unikalnymi produktami, które mogą mieć globalny wpływ na rynek. 

Organiczna przestrzeń z kolorowym podziałem pracy

JIC jest kluczowym elementem ekosystemu otwartych innowacji, który wspiera odnoszących sukcesy przedsiębiorców w regionie. W trakcie i po pandemii model firmy zaczął się zmieniać, w związku z tym potrzebne były również modyfikacje projektowe. To właśnie studio architektoniczne KOGAA zostało poproszone o opracowanie nowej wizji biura, które będzie sprzyjało współpracy i zapewniało poczucie otwartości i kreatywności. Projektanci znaleźli mnóstwo zrównoważonych rozwiązań dla nowych struktur firmy.

Południowomorawskie Centrum Innowacji – przestrzeń projektu studia KOGAA - foto BoysPlayNice
Południowomorawskie Centrum Innowacji

Największą zmianą było zastąpienie ścian półotwartymi konstrukcjami, które jednak zapewniają odpowiednie skupienie na półprywatnych stanowiskach pracy i swobodę w salach konferencyjnych. Układ oparty na korytarzach zmienił się więc w organiczną strefę, w której prym wiedzie system podziału na strefy w odważnych kolorach, który jednocześnie informuje o obszarach do pracy i spotkań towarzyskich.

Południowomorawskie Centrum Innowacji – przestrzeń projektu studia KOGAA - foto BoysPlayNice
Południowomorawskie Centrum Innowacji

Niebieska część jest przeznaczona do cichej i samodzielnej pracy, a czerwone i pomarańczowe przestrzenie – do interaktywnych doświadczeń. Pozytywny wpływ na sposób pracy został osiągnięty także poprzez wyznaczenie poszczególnych pięter dla różnych obszarów działania. Parter to miejsce dla początkujących biznesmenów, a wszystko dzięki otwartej przestrzeni coworkingowej. Wyższe piętra natomiast służą zespołowi JIC oraz startupom i firmom o ugruntowanej pozycji.

Aspekt ekologiczny w projekcie JIC

Kolejnym ważnym celem było zmniejszenie zużycia energii w budynku i ograniczenie ilości odpadów, które często powstają podczas takiej działalności. Górne piętro zostało oddzielone od parteru przeszkloną przegrodą, aby uniknąć niepotrzebnych strat ciepła, a większość mebli została ponownie wykorzystana. Podobnie było z oświetleniem i wykończeniem głównej podłogi.

Południowomorawskie Centrum Innowacji – przestrzeń projektu studia KOGAA - foto BoysPlayNice
Południowomorawskie Centrum Innowacji

Ponieważ przestrzeń została zaprojektowana z myślą o przyciąganiu przedsiębiorców, start-upów i firm cyfrowych, na parterze króluje ikoniczna instalacja, reprezentująca tożsamość JIC. Kolorowa oprawa oświetleniowa z pleksiglasu działa w ciągu dnia, rzucając różne kolory na otaczające powierzchnie, wizualnie łącząc parter z górnym piętrem.

Architekci ze studia KOGAA wierzą w moc inspirujących przestrzeni, które mają pozytywny wpływ na otaczający nas świat i jest to doskonale widoczne w niniejszym projekcie.

Południowomorawskie Centrum Innowacji – przestrzeń projektu studia KOGAA - foto BoysPlayNice
Południowomorawskie Centrum Innowacji

Projekt: KOGAA | kogaa.eu
Zdjęcia: BoysPlayNice | boysplaynice.com

Zobacz również: Biuro Snowflake – nie ma drugiej takiej przestrzeni biurowej w Warszawie? | Zielone biuro dla działu IT we Wrocławskich Parkach Biznesu

Południowomorawskie Centrum Innowacji – przestrzeń projektu studia KOGAA - foto BoysPlayNice
Południowomorawskie Centrum Innowacji – przestrzeń projektu studia KOGAA - foto BoysPlayNice
Południowomorawskie Centrum Innowacji – przestrzeń projektu studia KOGAA - foto BoysPlayNice
Południowomorawskie Centrum Innowacji – przestrzeń projektu studia KOGAA - foto BoysPlayNice
Południowomorawskie Centrum Innowacji – przestrzeń projektu studia KOGAA - foto BoysPlayNice
Południowomorawskie Centrum Innowacji – przestrzeń projektu studia KOGAA - foto BoysPlayNice
Południowomorawskie Centrum Innowacji – przestrzeń projektu studia KOGAA - foto BoysPlayNice
Udostępnij ten artykuł
Napisane przez

Redaktor w PLN Design

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowo i kliknij enter