Post-pandemiczna rewitalizacja biura we Wrocławiu – projekt w duchu less-waste

Doświadczenie pandemii przyniosło wiele zmian – moment zatrzymania pozwolił wielu osobom przewartościować priorytety, a także naświetlił globalne wyzwania i problemy. Zmianie uległ też tryb pracy – wiele osób wciąż pracuje zdalnie lub hybrydowo. W związku z tym dawny sposób myślenia o przestrzeniach biurowych wymagał aktualizacji. Dziś mamy szansę przyjrzeć się temu, jak przebiegała post-pandemiczna rewitalizacja biura we Wrocławiu, przeprowadzona przez interdyscyplinarną pracownię Workplace w myśli idei less-waste. W ten sposób powstało miejsce przyjazne człowiekowi i naturze.

Post-pandemiczna rewitalizacja biura we Wrocławiu – odpowiedź na zmieniające się potrzeby

Przedsiębiorstwo będące liderem w dziedzinie czystej energii po 8 latach wróciło do pracowni Workplace, która w 2015 roku zaprojektowała wnętrza biurowca we Wrocławiu. W związku z tym, że w okresie pandemii większość osób zatrudnionych w firmie zmieniła swój tryb pracy, konieczne było dostosowanie 1800-metrowej przestrzeni do nowych potrzeb zespołu. Wszystko po to, aby zarówno ci, którzy pojawiają się w biurze codziennie, jak i ci, którzy odwiedzają je kilka razy w tygodniu lub miesiącu, mogli wykonywać swoje obowiązki w komfortowych i przyjaznych warunkach.

Post-pandemiczna rewitalizacja biura we Wrocławiu – projekt Workplace - foto Adam Grzesik

Głównym założeniem było stworzenie elastycznej przestrzeni, która sprzyjałaby różnym trybom pracy. Jednocześnie zarówno inwestor, jak i pracownia projektowa kładli nacisk na uwzględnienie ekologicznych rozwiązań. Te idee miały zostać przełożone na konkretne rozwiązania wizualne i funkcjonalne. Aby mieć pewność, że wszystkie cele zostaną zrealizowane, zakres zadań pracowni obejmował zarówno projekt, jak i nadzór jego realizacji. Do ważnych etapów należały analiza raportów dotyczących potrzeb pracowników i pracowniczek oraz warsztaty z zarządzania zmianą przeprowadzone przez pracownię z zespołem firmy.

Przestrzeń pracy przyjazna ludziom – w trosce o regenerację, skupienie i komfort

W odpowiedzi na oczekiwania pracowników i pracowniczek, w projekcie zostały uwzględnione różnorodne przestrzenie regeneracji. Zorganizowano salę do ćwiczeń wyposażoną w drabinki do rozciągania, maty i urządzenia sportowe, matę rozgrzewającą i akcesoria do masażu. Dodatkowo została wydzielona sala z lampą solną, w której można odpocząć na rozkładanym fotelu i rozkoszować się śpiewem ptaków, a także sala z lampą antydepresyjną imitującą światło dzienne. W miejscu dawnej siedziby zarządu znalazła się strefa socjalna, będąca sercem biura oraz biblioteka.

Post-pandemiczna rewitalizacja biura we Wrocławiu – projekt Workplace - foto Adam Grzesik

Wprowadzenie nowych funkcji i udogodnień było możliwe między innymi dzięki temu, że biurka o rozmiarze 160x80cm zostały wymienione na mniejsze odpowiedniki (140x80cm). Zaoszczędzona w ten sposób przestrzeń pozwoliła zaimplementować dwanaście budek telefonicznych, z których aż dziewięć jest przystosowanych dla czterech osób. W projekcie uwzględniono również dziesięć sal spotkań oraz strefę do networkingu. Dzięki tym rozwiązaniom post-pandemiczna rewitalizacja biura we Wrocławiu zwiększyła komfort i jakość pracy zespołów.

Projekt biura w duchu less-waste – jak stawiać czoła wyzwaniom współczesności?

Pracownia Workplace we wszystkich swoich projektach kładzie nacisk na ekologiczne rozwiązania, będące odpowiedzią na wyzwania, jakie stawia przed nami kryzys klimatyczny. Tak było i tym razem. Projekt biura jest zrealizowany w duchu less-waste z wykorzystaniem materiałów z recyklingu i upcyklingu. Wiele z istniejących elementów takich jak szklane ściany, drzwi, wyspy sufitowe, instalacje oraz wyposażenie ruchome zostało dostosowanych do aktualnych potrzeb i ponownie wykorzystanych. Jedynie istniejąca wykładzina dywanowa nie nadawała się do dalszego użycia, co wymagało elastycznej zmiany planów.

Post-pandemiczna rewitalizacja biura we Wrocławiu – projekt Workplace - foto Adam Grzesik

Ciekawym rozwiązaniem, utrzymanym w ekologicznym duchu, było zastosowanie niezwykle efektownego sufitu papierowego w strefie networkingowej. Na uwagę zasługują także nadruki wykonane na istniejących wyspach sufitowych Ecophon. Zaproponowane przez Workplace rozwiązania less-waste to korzyść nie tylko dla planety, ale także dla firmy. Zaoszczędzone w ten sposób środki pozwoliły dobrze wyposażyć kluczową strefę networkingu, a także wprowadzić do wnętrz żywą zieleń. Wszystko to sprawia, że post-pandemiczna rewitalizacja biura we Wrocławiu wyznacza nowe standardy w myśleniu o tym, jak urządzić miejscu pracy.

Post-pandemiczna rewitalizacja biura we Wrocławiu – projekt Workplace - foto Adam Grzesik

Projekt: Workplace | workplace.pl
Zespół projektowy: Daria Żarnoch, Olga Szadkowska, Małgorzata Romanowicz
Zdjęcia: Adam Grzesik

Zobacz również: Projekt biura agencji Unii Europejskiej w Warszawie od Massive Design | Biuro Ørsted na 20. piętrze budynku Varso II – biznesowa przestrzeń w centrum Warszawy

Zespół projektowy: Daria Żarnoch, Olga Szadkowska, Małgorzata Romanowicz - pracownia Workplace
Zespół projektowy: Daria Żarnoch, Olga Szadkowska, Małgorzata Romanowicz – pracownia Workplace
Post-pandemiczna rewitalizacja biura we Wrocławiu – projekt Workplace - foto Adam Grzesik
Post-pandemiczna rewitalizacja biura we Wrocławiu – projekt Workplace - foto Adam Grzesik
Post-pandemiczna rewitalizacja biura we Wrocławiu – projekt Workplace - foto Adam Grzesik
Post-pandemiczna rewitalizacja biura we Wrocławiu – projekt Workplace - foto Adam Grzesik
Post-pandemiczna rewitalizacja biura we Wrocławiu – projekt Workplace - foto Adam Grzesik
Post-pandemiczna rewitalizacja biura we Wrocławiu – projekt Workplace - foto Adam Grzesik
Post-pandemiczna rewitalizacja biura we Wrocławiu – projekt Workplace - foto Adam Grzesik
Post-pandemiczna rewitalizacja biura we Wrocławiu – projekt Workplace - foto Adam Grzesik
Post-pandemiczna rewitalizacja biura we Wrocławiu – projekt Workplace - foto Adam Grzesik
Udostępnij ten artykuł
Napisane przez

Redaktor w PLN Design

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowo i kliknij enter