Powiew przytulności w Willi Cozy – wnętrze dopasowane do życia

Harmonijne wnętrze dobrze dopasowane do życia jest wynikiem serii zarówno niewielkich, jak i znaczących decyzji. Kluczem jest tutaj wybór materiałów i ich wzajemne połączenie, pewien porządek w przestrzeni, symbioza kolorów i odpowiednie oświetlenie. Wszystko to znajdziecie w czeskiej Willi Cozy, której zaprojektowaniem zajęli się specjaliści ze studia KURZ Architects

Potrzeba aranżacyjnego ocieplenia nowoczesnej willi

Najważniejszym założeniem projektowym były potrzeby klienta. Inwestor chciał poczuć się przytulniej w swojej malowniczej willi położonej na obrzeżach Pragi. Na liście jego oczekiwań znalazły się: wymiana  zestawu sof, dodanie obrazów na ścianach i po prostu stworzenie bardziej domowego klimatu w zaledwie kilkuletnim domu.

knami i eleganckimi, wiszącymi lampami

Choć budynek był stosunkowo nowy, jego układ nie do końca odpowiadał potrzebom mieszkańców. Współpraca z projektantami wnętrz trwała kilka miesięcy i przyniosła efekty w postaci funkcjonalnej i komfortowej przestrzeni do życia. Wnętrze willi stało się harmonijnym połączeniem praktyczności i estetyki.

Przytulność w każdym detalu

Architekci zadbali o każdy szczegół – od wykonanych na zamówienie mebli, podłóg, płytek, klamek i włączników, po ostatni wazon na półce. W efekcie powstało przytulne i ciepłe wnętrze, pełne zaskakujących detali. To, co początkowo wydawało się prostą prośbą o uczynienie przestrzeni bardziej przytulną, przerodziło się w prawdziwą transformację każdego zakątka domu. Centralną część parteru zdominował obszerny mebel, stworzony na zamówienie z jednolitym wzorem forniru dębowego.

Przestronne i jasne wnętrze kuchni z drewnianymi elementami, eleganckimi wiszącymi lampami i roślinnością dodającą naturalnego akcent

Materiał wykorzystany do stworzenia tej perełki pochodzi tylko z jednego drzewa, wybranego na aukcji publicznej. Mebel można dosłownie obejść dookoła, na przykład pijąc poranną filiżankę kawy lub herbaty. Dopełnieniem przestrzeni parteru jest multum miejsca do przechowywania, zabudowa kuchenna, biblioteka czy spektakularna kolekcja modeli F1.

Komfort = dbałość o najmniejsze szczegóły

Wyjątkowy centralny element wizualnie koresponduje z drewnianą podłogą, której kwadratowa kompozycja została zaprojektowana na zamówienie, we współpracy z firmą Princ Parquet. Geometryczny kształt został wybrany celowo, a wszystko po to, aby uniknąć wizualnego wydłużania lub poszerzania przestrzeni. Poszczególne części różnią się wizualnie, a jednocześnie łączy je określony porządek.

Powiew przytulności w Willi Cozy – wnętrze dopasowane do życia - projekt KURZ architects - foto BoysPlayNice

Projektanci z KURZ Architects wiedzą, jak ważne jest dbanie o takie z pozoru niewidoczne, ale niezwykle istotne szczegóły. Na niemal wszystkich meblach króluje wzór forniru dębowego, który ujednolica całą przestrzeń. Detale to także struktura i kolor podłóg oraz ścian, a także ich wzajemna symbioza oraz doskonałe korelowanie z innymi elementami wnętrza.

Przytulny salon z brązową sofą, stolikiem kawowym i artystycznym obrazem dodającym charakteru

Nowy układ domu pozwala właścicielom wspólnie spędzać czas i zapraszać gości, ale również poczuć tak potrzebną intymność w części prywatnej. Otwarty parter zachęca do rodzinnego spędzania czasu, z kolei drugie piętro, mimo koniecznych zmian w układzie, pozostało podzielone na poszczególne pokoje. Oba piętra są bogate w przestrzeń do przechowywania. W willi wszystko ma swoje specjalne miejsce. Dzięki temu pomieszczenia wydają się spokojne i bardzo uporządkowane.

Zielona korona przytulnej Willi Cozy

Warto wspomnieć także o tym, że, we współpracy z firmą Zahradní, specjaliści z KURZ Architects zaprojektowali i wdrożyli również zielony dach. Dzięki temu termoregulacja domu stała się o wiele wydajniejsza. Ogromne przeszklenia dopełniają ekologiczny wymiar budynku i zapewniają odpowiednią ilość światła słonecznego.

Długi, jasny korytarz z drewnianymi regałami i zabawkowymi samochodami na podłodze, zapraszający do zabawy

Jak widać, nawet nowoczesne i z założenia funkcjonalne budynki często potrzebują doświadczonej ręki projektanta, który wprowadzi do wnętrza tak bardzo potrzebną do komfortowego życia przytulność. Dzięki ponadczasowym zabiegom aranżacyjnym oraz uniwersalnej palecie barw, willa położona na obrzeżach Pragi stała się prawdziwym domem.


Projekt: KURZ architects | kurz.archi
Zdjęcia: BoysPlayNice | boysplaynice.com

Zobacz również: 100-metrowy dom z nutą oliwki – minimalistyczna aranżacja dla rodziny 2+2 | Nowoczesna stodoła koło Gdyni – 130-metrowy dom dla trzyosobowej rodziny i ich pupila

Drewniana komoda w białym pokoju
Biała łazienka z drewnianymi meblami i białą umywalką
Sypialnia z szarą szafą
Przejście do łazienki z wyrazistym niebieskim akcentem płytek, drewnianymi elementami i minimalistyczną elegancją
Sypialnia z panoramicznym oknem na jesienne kolory ogrodu, zapewniająca spokojną atmosferę do odpoczynk
Przestronna łazienka w bieli z drewnianą zabudową i prysznicem
Nowoczesna łazienka z bielą i drewnem oraz okrągłymi lustrami
Przestronna sypialnia w bieli z dużym łóżkiem i widokiem na ogród
Szklane żyrandole delikatnie rozświetlają drewnianą jadalnię z widokiem na kaskadowe schody i przeszkloną ścianę odsłaniającą bujny ogród
Udostępnij ten artykuł
Napisane przez

Redaktor w PLN Design

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Diana
Diana
3 miesięcy temu

Willa Cozy? Kto wymyślił tę idiotyczną nazwę?!

Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowo i kliknij enter