Pracownia Bence Mulchay i modyfikacja XIX-wiecznej willi

Pracownia Bence Mulchay odmieniła wygląd zabytkowej, tasmańskiej willi przy użyciu szklanych dodatków.

Pracownia architektoniczna Bence Mulchay zmodyfikowała XIX wieczną willę położoną w Mount Stuart na Tasmanii. Dodano do niej  przybudówkę zbudowaną z czarnych ram stalowych i szkła. Konstrukcja zastąpiła poprzedniczkę zbudowaną w 1987 roku. Nowy projekt, zwany Mount Stuart Greenhouse, pozwoli mieszkańcom cieszyć się własnym ogrodem wewnątrz budynku.

Pracownia Bence Mulchay i modyfikacja XIX-wiecznej willi - Sophie Bence i Shamus Mulca

Bence Mulchay i Mount Stuart Greenhouse, czyli Szklarnia z Mount Stuart

Ważnym elementem Mount Stuart Greenhouse jest drewniana weranda wychodząca na bujne ogrody. Pracowania Bence Mulchay stworzyła nowe przestrzenie mieszkalne – przeszklone, jasne i wychodzące wprost na otaczające je drzewa. Nowy projekt znajduje się w południowo-wschodnim narożniku domu. Na parterze znajdziemy w niej kuchnię i jadalnię, powyżej umieszczona jest garderoba z tarasem widokowym.

Pracownia Bence Mulchay i modyfikacja XIX-wiecznej willi - Sophie Bence i Shamus Mulca

Oryginalna część domu mieści się na fundamentach z piaskowca, który otacza ściany z czerwonej cegły. Drewnianą werandę zdobią filigranowe, metalowe detale.  Jak sami tłumaczą – w miarę wędrówki po domu pojawiają się stopniowo ślady nowoczesnych elementów, osiągając kulminację w kuchennej jadalni.

Połączenie historii i nowoczesności

Pomimo nowoczesnego wyglądu przybudówki, twórcy starali się zintegrować ją i nie zakłócić historycznego wyglądu willi. Swój cel osiągnęli, redukując wysokość nowej części. Również czarne, stalowe podpory przylegające do ścian domu, naśladują swoim wyglądem czarne drewno starej werandy. Kuchenne regały łączą się z zewnętrzną, stalową konstrukcją, otaczając kuchnię i część jadalną. Duże blaty i stoły z wbudowanymi szafkami wykonane są z ciemnego drewna.

Pracownia Bence Mulchay i modyfikacja XIX-wiecznej willi - Sophie Bence i Shamus Mulca

Na piętrze znajduje się garderoba. Otoczona przeszklonymi ścianami zapewnia niezapomniane widoki. Umieszczono ją jednak tak, by zachować też potrzebny w takim miejscu obszar prywatności. Do znajdującej się za garderobą sypialni przylega prywatna łazienka. Tu pojęcie prywatności zostało odwrócone do góry nogami. Wolnostojąca wanna mieści się przy samym oknie, zapewniając niezapomniane widoki na ogród.

Pracownia Bence Mulchay i modyfikacja XIX-wiecznej willi - Sophie Bence i Shamus Mulca

Do wykończenia projektu użyto klasycznych materiałów takich jak piaskowiec czy mosiądz. Z czasem pokryją się patyną, będą zmieniać pod wpływem warunków i coraz bardziej upodabniać do starej części budynku, płynnie łącząc to, co historyczne, z tym co nowoczesne. Duże znaczenie ma też fakt, że detale wykonano ręcznie. Zaciera to jeszcze bardziej granice i zapewnia ciągłość wzorów i faktur na granicy pomiędzy starą willą i nowoczesną przybudówką.

Pracownia Bence Mulchay i modyfikacja XIX-wiecznej willi - Sophie Bence i Shamus Mulca

Pracownia Bence Mulchay

Pracownia Bence Mulchay ma siedzibę w Hobart, na Tasmanii. Firma została założona w 2014 roku przez Sophie Bence i Shamusa Mulcahy. Pracownia tworzy piękną, praktyczną i odpowiedzialną architekturę. Właściciele pracowni wierzą, że wielki design kształtuje nasze wzajemne zaangażowanie i otaczający nas świat.

Zdjęcia: Adam Gibson

Pracownia Bence Mulchay i modyfikacja XIX-wiecznej willi - Sophie Bence i Shamus Mulca Pracownia Bence Mulchay i modyfikacja XIX-wiecznej willi - Sophie Bence i Shamus Mulca Pracownia Bence Mulchay i modyfikacja XIX-wiecznej willi - Sophie Bence i Shamus Mulca Pracownia Bence Mulchay i modyfikacja XIX-wiecznej willi - Sophie Bence i Shamus Mulca Pracownia Bence Mulchay i modyfikacja XIX-wiecznej willi - Sophie Bence i Shamus Mulca

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter