Pracownia MORQ i Villa RA w południowych Włoszech

Na zboczu wzgórza w południowych Włoszech powstał ciekawy projekt biura architektonicznego MORQ. Budynek jest pełen ogromnych, otwartych przestrzeni, przez które widać włoskie krajobrazy – to wizytówka projektu Villa RA.

Projekt Villa RA

Villa RA to letni dom o fasadzie w kolorze otaczającej go ziemi, poprzecinanej licznymi otworami, przez które widać krajobraz. Projekt powstał we włoskiej Kalabrii, regionie pełnym spalonych słońcem plaż, nadmorskich krajobrazów i uroczych wiosek.

Pracownia MORQ i Villa RA w południowych Włoszech - widok z tarasu

Villa RA, posiadłość ukryta wśród wzgórz, stanowi dla jej właścicieli miejsce ucieczki na czas upalnych dni. Miejsce wybrali nieprzypadkowo – sami wywodzą się z tych stron. I jak sami mówią – to miejsce wyobrażali sobie jako spokojny azyl, dom, w którym można ponownie odnaleźć swoje korzenie, gdzie można cieszyć się dawnymi wartościami. Harmonizujące nie tylko z samym krajobrazem, ale i z dawnymi tradycjami życia.

Willa we włoskiej Kalabrii

Villa RA położona jest na wysokości 300 metrów nad poziomem morza. Dom składa się z trzech, równolegle położonych, głównych brył. Pierwsza z nich to otwarte, szczytowe wejście, przez które widać wysokie palmy. W kolejnej umieszczono dużą część dzienną, kuchnię i pokoje gościnne. Ostatnia składa się natomiast z werandy i głównej sypialnii. Wszystkie części budynku poprzecinane są ogromnymi otworami, przez które można podziwiać pobliską Zatokę Squillace.

Pracownia MORQ i Villa RA w południowych Włoszech - front budynku

Podobnie jak ma to miejsce w tradycyjnych, włoskich willach, plan budynku ma charakter osiowy. Pozwala on nie tylko na czytelną definicję projektu z czysto architektonicznego punktu widzenia, ale też na lepsze zagospodarowanie przestrzeni użytkowej.

Tynk opus signinum

Ściany i elewacje zewnętrzne pokrywa tynk opus signinum w kolorze otaczającej budynek ziemi. Materiał ten złożony z połamanych płytek był bardzo często wykorzystywany przez budowniczych już w starożytnym Rzymie. W tym przypadku pozwolił na doskonałe wtopienie się domu w tło, zharmonizowanie  z otaczającymi go elementami przyrody. Również we wnętrzu domu widoczne są pokruszone kamienie w tym samym odcieniu. Wraz z dużymi, granitowymi głazami i tropikalnymi roślinami potęgują wrażenie dopasowania projektu do otoczenia. Takie było zamierzenie twórców Villi RA. Jak sami mówią – ograniczona paleta materiałów doskonale podkreśla prostą geometrię budynku tworząc wizualną ciągłość pomiędzy architekturą, a krajobrazem.

Pracownia MORQ i Villa RA w południowych Włoszech

Pracownia MORQ

Biuro MORQ zostało założone w 2001 roku przez Matteo Monteduro, Emiliano Roia oraz Andreę Quagliolę. Pracownia ma swoje oddziały w Australii i we Włoszech.

Pracownia MORQ i Villa RA w południowych Włoszech - widok z tarasu Pracownia MORQ i Villa RA w południowych Włoszech - widok z okna Pracownia MORQ i Villa RA w południowych Włoszech - przestronny salon Pracownia MORQ i Villa RA w południowych Włoszech - stół w saloniePracownia MORQ i Villa RA w południowych WłoszechPracownia MORQ i Villa RA w południowych WłoszechPracownia MORQ i Villa RA w południowych WłoszechPracownia MORQ i Villa RA w południowych WłoszechPracownia MORQ i Villa RA w południowych WłoszechPracownia MORQ i Villa RA w południowych WłoszechPracownia MORQ i Villa RA w południowych WłoszechPracownia MORQ i Villa RA w południowych WłoszechPracownia MORQ i Villa RA w południowych WłoszechPracownia MORQ i Villa RA w południowych WłoszechPracownia MORQ i Villa RA w południowych WłoszechPracownia MORQ i Villa RA w południowych WłoszechPracownia MORQ i Villa RA w południowych WłoszechPracownia MORQ i Villa RA w południowych WłoszechPracownia MORQ i Villa RA w południowych WłoszechPracownia MORQ i Villa RA w południowych Włoszech

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter