Projekt Henning Larsen dla Stoczni Cesarskiej w Gdańsku.

Wyłoniony został master plan dla Stoczni Cesarskiej w Gdańsku! Za jego projekt odpowiada duńska pracownia Henning Larsen, która w swoim portfolio ma wiele wyjątkowych projektów rewitalizacji na całym świecie.

Zwycięska koncepcja została wyłoniona w wyniku międzynarodowego konkursu, do którego zostały zaproszone wiodące europejskie pracownie architektoniczne. Koncepcja Henning Larsen zdobyła również rekomendację członków konkursowej Komisji ds. Jakości, w której zasiedli urbaniści, architekci, specjaliści od ochrony zabytków oraz przedstawiciele lokalnych organizacji pozarządowych. Projekt Henning Larsen, który powstał we współpracy z BBGK Architekci z Warszawy i A2P2 Architekci z Gdańska, przekonał jury konkursowe bardzo starannym i szczegółowym podejściem zarówno na poziomie poszczególnych budynków i przestrzeni publicznych, jak i innych elementów historycznych. W ocenie jury taki sposób zagospodarowania pozwoli podkreślić wyjątkową historię tego miejsca, uzupełniając ją o nową jakość przestrzenno – architektoniczną, dbając jednocześnie o użytkownika i tworząc przyjazny jemu mikroklimat.

Wszystkie finałowe prace reprezentowały bardzo wysoki poziom i były do siebie zbliżone, jednak wygrała ta, która charakteryzowała się największą dbałością o szczegóły. Koncepcje z drugiego i trzeciego miejsca zakładały większą ingerencję w trzon Stoczni Cesarskiej, która w naszej ocenie powinna być bardziej kameralna i chronić walory ekspozycyjne tego, co na terenie Stoczni Cesarskiej jest najcenniejsze, gdyż właśnie to będzie tworzyło charakter miejsca. Jednocześnie sposób kształtowania zabudowy intensywnej w przypadku koncepcji zespołu Henning Larsen wydawał się najbardziej optymalny – mówi Gerard Schuurman – Dyrektor Projektu.

Drugie i trzecie miejsce trafiły odpowiednio do MVRDV (Holandia) i Studio Paola Vigano (Włochy). Zaproponowany master plan daje możliwość połączenia przeszłości z przyszłością. Analizy pokazują, iż dawne obiekty poprzemysłowe, które stanowią trzon Stoczni Cesarskiej zostaną dodatkowo pokreślone, gdy po ich zewnętrznych stronach powstanie zwarta zabudowa, która jest także niezbędna z ekonomicznego punktu widzenia. Zależy nam, aby stworzyć miejsce przyjazne użytkownikom. Dlatego duży nacisk został położony na powstanie przystępnych cenowo mieszkań i parterów usługowych. Co ważne, teren ma się charakteryzować zróżnicowaną funkcjonalnością użytkową, wśród której znajdą się mieszkania, biura, hotele, a także funkcje kulturalne, gastronomiczne i rozrywkowe. Oprócz funkcjonalności ważnym elementem są również miejsca publiczne i tereny zielone – zaproponowany master plan zakłada aż 32% takich powierzchni.

Architekt prowadzący z pracowni Henning Larsen, p. Mateusz Mastalski prezentując master plan przedstawia jego główną ideę jako wzmocnienie społecznej i historycznej wartości istniejących budynków:

Chcemy, aby nowe budynki dopełniły przestrzeń, ale również w połączeniu z istniejącą zabudową stanowiły prawdziwe centrum życia miejskiego i kulturalnego. Planujemy stworzyć trzy kluczowe przestrzenie miejskie, inspirowane różnymi okresami funkcjonowania Stoczni.

Centralnym punktem obszaru będzie dok stoczniowy, w którym powstanie aktywna przestrzeń miejska na skalę całego miasta. Może się w nim znaleźć np. basen, dzięki któremu akwen wodny po raz pierwszy w historii Gdańska będzie rekreacyjnie wykorzystywany. Otoczony będzie drewnianymi platformami, które będą mogły być wykorzystywane przez cały rok, jako miejsca odpoczynku, spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Drugim kluczowym obszarem będzie plac przy budynku Dyrekcji, na którym planowane są zróżnicowane funkcje na wszystkie 4 pory roku. Plac powinien oferować funkcje miejskie, będące uzupełnieniem Drogi do Wolności. Trzecim będzie park, położony we wschodniej części Stoczni Cesarskiej, w pobliżu dawnej gospody Mleczny Piotr. Na początku XX w istniał tam teren zielony i znana w Gdańsku karczma. Nowa koncepcja zakłada powrót do historycznych funkcji tego terenu. Całość zostanie połączona dwoma traktami pieszymi o różnym charakterze – ulicą Narzędziowców, która ma stać się lokalną ulicą, na której toczyć się będzie codzienne życie miejskie, z małymi sklepikami, kawiarniami i zielonymi placami. Drugim traktem pieszym będzie nabrzeżna promenada, o zdecydowanie ponad lokalnej roli, gdzie realizowane będą funkcje kulturalne i rekreacyjne. Trakt ma połączyć Młode Miasto z Głównym miastem i Długim Pobrzeżem. Master plan autorstwa zwycięskiej pracowni stanowić będzie wytyczne inwestorskie i swego rodzaju mapę drogową dla projektowania zabudowy poszczególnych obiektów na terenie Stoczni Cesarskiej, która obejmuje łącznie obszar 16 ha na terenie Młodego Miasta w Gdańsku.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter