Projekt szkoły specjalnej na osiedlu Pawlikowskiego od pracowni Toprojekt

Koncepcja budynku szkoły specjalnej na osiedlu Pawlikowskiego powstała z potrzeby poprawy warunków funkcjonowania istniejącej szkoły z oddziałem przedszkolnym, poprawę warunków nauczania oraz dostosowanie szkoły do potrzeb związanych z opieką nad osobami z niepełnosprawnościami.

Projekt szkoły specjalnej projektu pracowni Toprojekt

Głównym założeniem projektu pracowni Toprojekt było powiększenie przestrzeni o wyspecjalizowane pomieszczenia dydaktyczne i zaplecze pedagogiczne szkoły specjalnej wraz z sala gimnastyczną. Ważne było również połączenie nowej funkcji obiektu z budynkami istniejącymi na działce – Przedszkola nr 23 im. L.Krzemienieckiej i Szkoły Specjalnej nr 22. Dzięki temu wszyscy uczniowie uzyskają bezpośredni dostęp do sali gimnastycznej.

Szkoła specjalna na osiedlu Pawlikowskiego od pracowni Toprojekt

Szkoła dla uczniów z niepełnosprawnością

Nowo projektowana przestrzeń będzie jednocześnie miejscem przebywania uczniów z lekką oraz umiarkowaną niepełnosprawnością intelektualną. Możliwość występowania konfliktów między grupami uczniów, związana z ich odmienną niepełnosprawnością, w tym często trudnością porozumienia się między sobą, przyczyniła się do powstania trzech stref funkcjonalnych.

Szkoła specjalna na osiedlu Pawlikowskiego od pracowni Toprojekt

Powstały sale dydaktyczne dla uczniów z lekkim upośledzeniem psychicznym, sale dydaktyczne dla uczniów z umiarkowanym upośledzeniem psychicznym oraz część współdzieloną, w tym jadalnię, salę gimnastyczną oraz pomieszczenia specjalistyczne, stanowiącą jednocześnie bufor pomiędzy uczniami. Korzystanie z pomieszczeń w strefie środkowej (buforu) odbywa się pod stałą kontrolą opiekunów. Dostęp jest regulowany poprzez zamykanie korytarzy w celu ograniczenia kontaktu uczniów z różnym stopniem upośledzenia.

Kształtowanie bryły

Pomysł stworzenia bryły, będącej łącznikiem, pozwolił architektom z pracowni Toprojekt na bliskie i praktycznie bezpośrednie połączenie obu istniejących budynków, dodatkowo wyposażając przestrzeń pomiędzy nimi w elementy tworzące część wspólną. W dalszej części znajdują się sale dydaktyczne przedzielone atrium, dzięki którym są dobrze doświetlone, mają bliski kontakt z naturą.

Szkoła specjalna na osiedlu Pawlikowskiego od pracowni Toprojekt

Elementy zieleni w formie wewnętrznych dziedzińców oraz zewnętrznych tarasów, dzielą sale dydaktyczne, doświetlają pomieszczenia oraz pełnią funkcję terapeutyczną, tworząc ogrody sensoryczne, dostępne bezpośrednio z sal, wydzielone indywidualnie dla poszczególnych stref.

Pracownia Toprojekt

Toprojekt to doświadczona pracownia architektoniczna z Rybnika. Biuro ma w swoim dorobku wiele projektów i realizacji dostrzeżonych w Polsce oraz zagranicą. W 2018 roku 2 realizacje pracowni – Rudy Dom oraz Przedszkole w Żorach – zostały nominowane do Nagrody im. Miesa van der Rohe, jednego z najbardziej prestiżowych wyróżnień w dziedzinie architektury. Pracownia ma również na swoim koncie bardzo ciekawy projekt, czyli Dom z wapienia.

Szkoła specjalna na osiedlu Pawlikowskiego od pracowni Toprojekt Szkoła specjalna na osiedlu Pawlikowskiego od pracowni Toprojekt Szkoła specjalna na osiedlu Pawlikowskiego od pracowni Toprojekt Szkoła specjalna na osiedlu Pawlikowskiego od pracowni Toprojekt

 

 

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter