PLN Design

Proste ponadczasowe połączenie

Proste ponadczasowe połączenie

Mieszkanie na osiedlu Apartamenty na Polanie w Gdyni zrealizowane przez Pracownie Projektową Dragon Art Anna Maria Sokołowska, to ciekawa propozycja dla osób ceniących sobie zieleń i spokój, ponieważ osiedle znajduje się na granicy trójmiejskiego parku krajobrazowego.

Apartament, który został tam zaprojektowany mieści się na ostatnim piętrze jednego z budynków. Mieszkanie ma 89 m2 i ze względu na swoje usytuowanie z jego okien rozciąga się doskonały widok na całą okolice, jest również bardzo słoneczne. Mieszkanie początkowo miało zupełnie inny układ. W obecną część dzienną wchodziło pomieszczenie małej toalety (bez miejsca na prysznic) zabierając miejsce z pokoju dziennego ograniczając również możliwość aranżacyjne kuchni. Drzwi do pokoi usytuowane były pod kątem do zakręcającego w głąb mieszkania korytarza, do łazienki wchodziło się od strony korytarza przy wejściu.

Klient wykazał się dość dużą odwagą w przyjęciu opcji, że prawie wszystkie ściany w mieszkaniu muszą zostać rozebrane, żeby można było poprawić funkcjonalność przestrzeni. Z dużym entuzjazmem spotkał się również pomysł włączenia głównej łazienki do przestrzeni sypialni, a pomysł przeniesienia wc na drugą stronę ściany nośnej kosztem części korytarza i gabinetu rozwiązał problem zarówno otwarcia przestrzeni dziennej jak i umiejscowienia dodatkowego prysznica. Dzięki temu rozwiązaniu z małego wc niefortunnie umiejscowionego udało się stworzyć w pełni funkcjonalną łazienkę dla gości.

Z połączenia sypialni i łazienki powstała duża, zamknięta prywatna przestrzeń, która pozwala zachować intymność domowników nawet, jeśli w mieszkaniu trwa impreza lub są goście, którzy zostają na noc. Łazienka przedzielona jest konstrukcją szklaną z przesuwnymi drzwiami. Początkowo był pomysł, aby wypiaskować część szkła żeby zachować dostęp światła do łazienki, ale umożliwić też zachowanie intymności użytkownikom. Ostatecznie jednak szkło zostało przezierne a jeśli klient nie będzie chciał zostawić go transparentnego jest możliwość naklejenia matowej folii.

Obok sypialni znajduje się gabinet, z którego część została wykorzystana pod nową gościnną łazienkę. Druga część mieszkania to pokój dzienny połączony z kuchnią i jadalnią, duża, otwarta i jasna przestrzeń.  Zabudowa kuchenna zajmuje całą ścianę, dodatkowym jej elementem jest duża wyspa, na której znajduje się płyta, nad którą zamontowany zostało okap kuchenny oraz dodatkowe oświetlenie. W części wypoczynkowej znajduje się duża wygodna sofa, a w suficie podwieszanym ukryty został cały system audio, wysuwany automatycznie ekran oraz rzutnik, który wysuwa się na windzie z sufitu. To tylko drobny ułamek całego systemu, który został zamontowany w mieszkaniu. Całość podpięta jest pod system inteligentny, począwszy od oświetlenia, które dzieli się również na sceny, dzięki czemu w prosty sposób można sterować nastrojem w danym pomieszczeniu, poprzez automatyczny system rolet rzymskich i rolet zaciemniających po system kina domowego, a wszystko z możliwością sterowania z każdego miejsca na świecie. Pod ten system podłączone jest również ogrzewanie.

Głównymi materiałami i kolorami, które przeplatają się w mieszkaniu to naturalne drewno dębowe, naturalna cegła w pokoju dziennym, sypialni i łazience, oraz kolorystyka z zakresu bieli, czerni i szarości.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter