Prywatny penthouse w Barcelonie projektu studia PMAA

Prywatny apartament znajduje się na ostatnim piętrze budynku mieszkalnego w barcelońskiej dzielnicy Raval i został zaprojektowany przez studio PMAA. Przestrzeń dzielą przegrody podzielone łukowatymi otworami.

Apartament PMAA dzielony przegrodami

Dzięki tym przegrodom można było podzielić apartament o powierzchni 99 m² na dwie strefy: część dzienną, która widoczna jest od razu po przekroczeniu progu drzwi oraz część prywatną gdzie znajduje się m.in. łazienka. W części dziennej dominuje ogromna sofa segmentowa, która pasuje do kolumn ścian działowych. Dywan w kolorze morskim został wybrany na podłogę, uzupełniając tym samym tropikalną roślinność. Pokój ten wychodzi na ulicę przez łukowate okna w oryginalnej elewacji budynku, które wraz z katalońskimi sklepieniami sufitowymi zainspirowały architektów do zaprojektowania nowych ścianek działowych.

„Geometryczne powtórzenie kolejnych ścian nośnych daje wyjątkową przestrzeń, która zachowuje swoją oryginalność” – wyjaśnia studio PMAA.

Szkło w projekcie studia PMAA

Stopniowa podłoga prowadzi do łazienki, w której znajduje się w srebrnej obudowie. Uwagę zwraca pudełkowa, lustrzana przestrzeń, w której ukryta jest toaleta. Wysoka tafla szkła, oddziela tę przestrzeń od sypialni – biała zasłona może zostać przeciągnięta, aby zapewnić prywatność w razie potrzeby. Chociaż wystrój został w dużej mierze ograniczony do minimum, pracownia PMAA postanowiła zachować istniejące wzorzyste kafelki w kuchni, które są wykończone stalowymi elementami do przechowywania i stołem.

Hiszpania, Katalonia – ta lokalizacja sprawia, że wycieczka po apartamencie jest niczym wakacyjna podróż.

Foto: José Hevia.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter