Przebudowa apartamentu w Barcelonie projektu Atzur Arquitectura

Architekci z Atzur Arquitectura stanęli przed zadaniem przebudowy okazałego mieszkania z lat trzydziestych położonego w stolicy Katalonii. Zachowano charakterystyczne elementy, takie jak wyjątkowe sufity i wzorzyste płytki podłogowe. Jednocześnie zmieniono rozkład tak, aby zapewnić jak najlepsze naturalne oświetlenie.

Przebudowa apartamentu w dzielnicy El Poblenou

Dawne centrum przemysłowe Katalonii – dzielnica El Poblenou w Barcelonie – przeżywa ostatnimi czasy znaczne ożywienie. Stare fabryki i magazyny tego położonego pomiędzy centrum miasta a plażą miejsca stopniowo zamieniają się w modne salony wystawowe, galerie, studia i biura młodych przedsiębiorców. Również znajdujące się w pobliżu bloki mieszkalne doczekały się renowacji. Studio Atzur Arquitectura otrzymało zadanie odświeżenia położonego tu mieszkania z lat trzydziestych. Zleceniodawcami była młoda para z małym dzieckiem.

Minimalistyczna kuchnia z meblami w kolorze jasnego drewna
Minimalistyczna kuchnia z jadalnią

Układ mieszkania nie odpowiadał współczesnym standardom. Jego jedna część wychodziła na ulicę, a druga na dziedziniec budynku, co sprawiało, że wnętrza były bardzo ciemne. Wyzwaniem stojącym przed projektantami było opracowanie nowego rozkładu, który gwarantowałby dostęp do większej ilości naturalnego światła. Jednocześnie należało zachować niezmienione wartościowe elementy wystroju mieszkania.

Wnętrze podzielone na strefy od Atzur Arquitectura

Architekci z Atzur Arquitectura podzielili apartament na dwie oddzielne strefy. W pierwszej z nich, położonej w części wychodzącej na cichy dziedziniec, umieścili dwie sypialnie. Ich rozmiary zmniejszono do niezbędnego minimum, aby więcej przestrzeni wykorzystać w drugiej części mieszkania.

Przebudowa apartamentu w Barcelonie projektu Atzur Arquitectura
Minimalistyczna kuchnia w projekcie Atzur Arquitectura

Wzdłuż głównej, wychodzącej na ruchliwą ulicę fasady mieszkania, powstała wspólna i otwarta przestrzeń. Połączono w niej kuchnię, biuro oraz pokój dzienny. Spowodowało to znaczne doświetlenie pomieszczenia i poprawiło jego wentylację. Jak mówią sami projektanci – “mieszkanie wydaje się teraz o wiele bardziej przestronne, a przestrzeń lepiej zagospodarowana”.

Wiele elementów starego wystroju zostało odnowionych. Wśród nich prym wiodą wzorzyste mozaiki płytek podłogowych i beczkowate sklepienia również pokryte ceramiką. Te ostatnie pomalowano na biało, żeby nadać pomieszczeniu bardziej współczesny i nowoczesny charakter.

Przebudowa apartamentu w Barcelonie projektu Atzur Arquitectura
Wiele zabytkowych elementów udało się zachować

Nowe materiały wykończeniowe dobierano z poszanowaniem dla historii i architektury tego miejsca. Zaowocowało to według architektów – “ciekawą grą kolorów, która nawiązuje do historycznej tkanki pomieszczeń”.


Projekt: Atzur Arquitectura | atzur-arquitectura.com
Zdjęcia: Luis Diaz Diaz | luisdiazdiaz.com

Zobacz również: Apartament na poddaszu | Biało-czarne mieszkanie w Krakowie

Minimalistyczna kuchnia z frontami w kolorze sklejki
Duże okrągłe lustro w minimalistycznej łazience
Drzwi do łazienki w kolorze jasnego drewna
Okrągłe lustro w minimalistycznej łazience wykończonej jasnym drewnem
Drzwi w kolorze jasnego drewna
Przebudowa apartamentu w Barcelonie projektu Atzur Arquitectura
Przebudowa apartamentu w Barcelonie projektu Atzur Arquitectura
Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter