Przystań Nowa Fala projektu Five Cell Architects

Przystań Nowa Fala to nowatorska koncepcja adaptacji barki rzecznej łącząca w sobie atmosferę wodniackiej przystani, wyśmienitą ofertę barową i wakacyjny entourage. Barka zacumowana jest w centralnym punkcie Bulwarów Wiślanych, tuż obok Centrum Nauki Kopernik i Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie. Podstawową funkcją dwupoziomowego pływającego pawilonu o czterdziestometrowej długości jest zapewnienie odpowiednich warunków do cumowania tramwaju wodnego i małych jednostek pływających, które kursują po Wiśle.

Przystań Nowa Fala w Warszawie

Komunikacja z brzegiem odbywa się z wykorzystaniem dwóch trapów. Krótszy łączy pokład główny z dolnym poziomem nabrzeża, a dłuższy, o długości około 14 metrów, scala górną kondygnację z wysokim brzegiem bulwaru. Głównym zadaniem projektu powierzonego pracowni Five Cell  było wykreowanie klimatu  miejsca, w którym bez opuszczania miasta można byłoby „przemieścić” się w wakacyjne ciepłe nadmorskie rejony południowej Europy. Zaproponowane rozwiązanie oddaje też hołd Wiśle poprzez wodniackie kolory oraz przewijający się pod różnymi postaciami, determinujący całość kompozycji motyw mozaiki z nawiązaniem do barw i symboliki płynącej wody. Przystań Nowa Fala to również płynne przenikanie się  elementów różnorodnie wybarwianego drewna.

Przystań Nowa Fala - restauracja w Warszawie - Bulwary Wiślane - projekt Five Cell Architects

Poczekalnia na dolnym pokładzie

Dolny pokład w strefie wejściowej kryje stanowisko recepcyjne do sprzedaży biletów na rejsy. Drewniany kontuar z podświetlanym frontem wykonanym z kantówek ustawiony jest na tle ściennej grafiki, która maskuje wejście do ogólnodostępnej toalety. Przy ladzie znajduje się poczekalnia dla pasażerów, gdzie przewidziano strefę wysokich siedzisk, która przenika się z przytulną, ale przestronną i oszkloną przestrzenią, która prowadzi poprzez salę konsumpcyjną do dwóch barów w stylistyce „portowej”.

Przystań Nowa Fala - restauracja w Warszawie - Bulwary Wiślane - projekt Five Cell Architects

Bar „niebieski” i bar „żółty” w Przystani Nowa Fala

Wizualna dystynkcja owych barów z teakowymi blatami znajduje swoje odzwierciedlenie w ich osobnych funkcjach. Bar „niebieski”, który wyróżnia się frontem nasuwającym skojarzenie ze skomplikowaną kubistyczną kompozycją, to królestwo win serwowanych wraz z przekąskami, natomiast bar „żółty” to strefa przygotowywania specjalnych koktajli z obszerną ekspozycją oferowanych napojów alkoholowych.  Za ladą w widocznym miejscu umieszczono ścienne krany do nalewania piwa, które są połączone bezpośrednio  instalacją z wydzieloną chłodnią.

Przystań Nowa Fala - restauracja w Warszawie - Bulwary Wiślane - projekt Five Cell Architects

Salę konsumpcyjną wyznacza podwieszana struktura z delikatnymi akcentami kolorystycznymi wykonanymi z bejcowanego drewna, wśród których ukryto główne oświetlenie z sterowalnym natężeniem. Instalacje sufitowe zostały pomalowane na neutralny kolor, tak aby stworzyć jednolite tło. Charakter wnętrza dopełnia roślinność zwisająca z sufitu, gliniane doniczki oraz drewniane krzesła o różnej formie i wybarwieniu.

Modułowe stoliki  pozwalają na elastyczne dopasowanie przestrzeni do potrzeb i warunków. W słoneczne dni można w pełni wykorzystać potencjał barki skracając dystans z naturą poprzez rozsunięcie witryn i otwarcie sali barowej na rzekę i bulwary.

Przystań Nowa Fala - restauracja w Warszawie - Bulwary Wiślane - projekt Five Cell Architects

Taras widokowy na górnym pokładzie

Górny pokład to rozległy taras widokowy o powierzchni 250 m2 z czarującą panoramą miasta i drugiego brzegu Wisły. Głównym elementem definującym założenie jest eliptyczny bar o obwodzie 20 mb, który przyciąga uwagę licznych spacerowiczów. Bar wykonany jest w podkonstrukcji z profili stalowych przykrytych malowaną blachą trapezową.

Blat sporządzono ze sklejki zabezpieczonej odpowiednim lakierem, a wokół znalazły się hokerowe krzesła. Centralna część baru to mebel do przyrządzania i ekspozycji napojów wraz z kranami do piwa, które także połączone są z chłodnią specjalną instalacją, tym razem poprowadzoną pod posadzką. Podczas zmiennej pogody bar chronią rozsuwane markizy.

Przystań Nowa Fala - restauracja w Warszawie - Bulwary Wiślane - projekt Five Cell Architects

Na górnym poziomie – jak w mozaice – przenikają się różne formy siedzisk. Wokół komina, przy schodach służących do komunikacji między pokładami, rozlokowano wysokie stoliki hokerowe, w części środkowej dekoracyjne fotele z gęstej plecionki, zaś po bokach czteroosobowe stoliki z ażurowymi drewnianymi blatami. Kompozycję uzupełniają wygodne modułowe tapicerowane kanapy na rufie.

Przystań Nowa Fala - restauracja w Warszawie - Bulwary Wiślane - projekt Five Cell Architects

Idealne miejsce na spotkanie nad Bulwarem Wiślnanym

Dzięki takiej różnorodności każdy gość znajdzie miejsce dla siebie zarówno na romantyczne spotkanie we dwoje, jak i na biesiadowanie z przyjaciółmi lub indywidualny relaks. Wieczorem taras rozświetlają klimatyczne girlandy, a liczne podświetlenia baru czynią go widocznym także z odległych miejsc.

Przystań Nowa Fala - restauracja w Warszawie - Bulwary Wiślane - projekt Five Cell Architects

Bogata oferta Nowej Fali, która obejmuje także inspirujące wydarzenia artystyczne, kulturalne, edukacyjne, a nawet sportowe przybliża rzekę mieszkańcom stolicy, wpisuje się w ogólną koncepcję zmiany charakteru jej nadbrzeżnych rejonów: „odwrócenia miasta ku Wiśle”.

Przystań Nowa Fala - restauracja w Warszawie - Bulwary Wiślane - projekt Five Cell Architects

Pracownia Five Cell Architects

Five Cell Architects to młoda polska pracownia, która podchodzi do każdej realizacji w sposób zindywidualizowany, niestandardowy. W swoich projektach wykorzystuje głównie materiały naturalne, takie jak drewno czy sklejka wycinana przy użyciu technologii CNC. Grupa zajmuje się zarówno wnętrzami komercyjnymi, jak i prywatnymi. Bierze udział w krajowych i międzynarodowych konkursach architektonicznych oraz architektoniczno-urbanistycznych, a także projektuje obiekty o większej kubaturze jak np. pawilony wystawowe. Grupa podejmuje również wyzwania w mniejszej skali, takie jak dedykowane meble, elementy oświetleniowe, biżuteria.

Przystań Nowa Fala - restauracja w Warszawie - Bulwary Wiślane - projekt Five Cell Architects Przystań Nowa Fala - restauracja w Warszawie - Bulwary Wiślane - projekt Five Cell Architects Przystań Nowa Fala - restauracja w Warszawie - Bulwary Wiślane - projekt Five Cell Architects Przystań Nowa Fala - restauracja w Warszawie - Bulwary Wiślane - projekt Five Cell Architects

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter