Przytulne mieszkanie w Poznaniu projektu pracowni VISO

Otwarta, jasna przestrzeń mieszkania w Poznaniu łączy w sobie loftową funkcjonalność z kojącą gamą barw i faktur. Przestronne i jednocześnie przytulne wnętrze zostało zaaranżowane przez Pracownię Projektową VISO.

„Otwarta przestrzeń do mieszkania” w Poznaniu

Głównym założeniem funkcjonalnym projektu było stworzenie dużej, otwartej i jasnej przestrzeni mieszkalnej. Aby uzyskać wielofunkcyjne i przestronne wnętrze połączono salon, kuchnię i hol, które pierwotnie stanowiły osobne pomieszczenia.

Przestronny salon z industrialnymi detalami w projekcie pracowni VISO
Poznański projekt pracowni VISO

Otwartą strefę dzienną tworzy część kuchenna z wyspą i przestrzeń relaksu – wyposażona w dużą, wygodną kanapę, stolik kawowy oraz szafkę z telewizorem i kolumnami audio. W przestrzeni salonu udało się także znaleźć miejsce na wygodny stół jadalniany dla czterech osób. W mieszkaniu znajduje się też wyodrębniona łazienka z dużym lustrem i przestronną kabiną prysznicową oraz pomieszczenie gospodarcze ukryte za przesuwnymi drzwiami typu „barn-door”.

Kojące barwy ziemi

Połączenie delikatnych szarości i ponadczasowego drewna stanowi podstawę gamy barwnej zastosowanej w projekcie mieszkania w Poznaniu. Decyzja ta została podyktowana pragnieniem właścicieli, aby wnętrze pasowało do mebli z poprzedniego mieszkania. Podłoga ułożona w jodełkę ociepla otwartą przestrzeń, a stonowane szarości zaskakują bogactwem faktur – kamienny blat, czy betonowe wykończenie ściany nadają wnętrzu wyjątkowy charakter.

Szara ściana i fantazyjna tapeta w salonie w projekcie VISO
Mieszkanie w Poznaniu projektu pracowni VISO

Główny element dekoracyjny stanowi tapeta w piwonie podświetlona taśmami LED, która wyróżnia część jadalnianą. Wyrazistym dodatkiem są także granatowe obicia krzeseł.

Całość uzupełniają subtelne akcenty w odcieniach zieleni takie jak płytki w aneksie kuchennym, tapicerka sofy i siedzisk w przedpokoju oraz dekoracyjne płytki łazienkowe w ciekawych kształtach kwadratów i heksagonów. Nadają one wnętrzu spójności i idealnie wkomponowują się w naturalną paletę barw.

Inspiracje stylem loftowym

Wykończenie i dodatki mieszkania zaaranżowanego przez Pracownię Projektową VISO w ciekawy sposób nawiązują do stylu industrialnego. Betonowy tynk dekoracyjny na ścianie salonu, zestawiony z tapetą w piwonie nie dominuje przestrzeni, a jedynie ją uzupełnia, podobnie jak frezowane fronty mebli oraz drzwi wewnętrzne wykonane na zamówienie.

Zielone płytki na ścianie i drewniane oraz białe fronty w kuchni
Zielone płytki i biało-czarne fronty w kuchni

Spójności wnętrzu dodają czarne, proste uchwyty zastosowane w kuchni i łazience oraz wiszące lampy w wyrazistych formach, które dają możliwość doświetlenia przestrzeni kuchennej i jadalnianej wieczorami lub w pochmurne dni, gdy światło słoneczne wpadające przez duże okna może okazać się niewystarczające. Detale zastosowane w projekcie mieszkania w Poznaniu współgrają z ciepłym i przede wszystkim funkcjonalnym charakterem wnętrza, tworząc spójną całość!


Projekt: VISO Pracownia Projektowa | viso-pracownia.pl
Zdjęcia: Jaga Kraupe | kraupe.myportfolio.com

Zobacz również: 40-metrowe mieszkanie na wynajem | 50-metrowe mieszkanie w kolorze

Przytulne mieszkanie w Poznaniu projektu pracowni VISO - foto Jaga Kraupe
Czarna lodówka w kuchni w projekcie pracowni VISO
Zielone płytki na ścianie w kuchni
Białe fronty meblowe w kuchni w projekcie pracowni VISO
Wyspa kuchenna z szarym blatem w projekcie pracowni VISO
Kuchnia z białymi frontami meblowymi w przytulnym mieszkaniu w Poznaniu
Drzwi typu barn-door w projekcie pracowni VISO
Lustro w przedpokoju w mieszkaniu projektu pracowni VISO
Zabudowa meblowa w przedpokoju w projekcie VISO
Zielone płytki na ścianie w łazience między blatem a lustrem
Czarne płytki pod prysznicem w łazience
Zielone heksagonalne płytki pod prysznicem w łazience
Czarna ściana w łazience w projekcie pracowni VISO
Zielone płytki na ścianie w kuchni
Drewniany parkiet połączony z czarnymi płytkami w kuchni
Drewniany stół i krzesła z niebieskim obiciem w projekcie pracowni VISO
Udostępnij ten artykuł
Zapisz się do newslettera

wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od klientów PLN Design.

Wpisz szukane słowo i kliknij enter