PLN Design

Punkt Informacji Miejskiej połączony z kawiarnią

Punkt Informacji Miejskiej połączony z kawiarnią

Halo! Rybnik to Punkt Informacji Miejskiej połączony z kawiarnią oraz sklepem z gadżetami miejskimi. W lokalu dawnej „Cepelii” powstało miejsce wspierające, a także promujące lokalnych rzemieślników i artystów.

Funkcjonalnie wnętrze projektu pracowni MOJO, podzielono na kilka stref. Największą powierzchnię ma sala ogólnodostępna. Zawarto w niej wszystkie funkcje lokalu, z których skorzystać może zainteresowany. Oprócz lady obsługowej znajdziemy też regały ekspozycyjne. W centralnej części ulokowane zostały mobilne huśtawki, które z łatwością mogą zostać zmienione w wózki ekspozycyjne. Poza tym we wnętrzu znajduje się sala spotkań, wyposażona w sprzęt multimedialny oraz przeznaczona do różnego typu konferencji oraz prezentacji.

Lokal dostępny jest z deptaka i otwiera się na niego szeroko rozkładaną witryną. Ponadto ma dostęp do klimatycznego dziedzińca ulokowanego z tyłu kamienicy.

Pomysłem na aranżację wnętrz było wykorzystanie kilku elementów bazowych lokalu dawnej Cepelii i zestawienie ich z nowoczesną formą. Stary sufit z boazerii został zastąpiony lamelami drewnianymi, które są kontynuowane również na dwóch naprzeciwległych ścianach i stanowią główny akcent wnętrza.

Drugim mocnym punktem lokalu jest zastosowanie koloru niebieskiego, będącego odwołaniem do barwy flagi Rybnika. Dlatego podłogi i ściany w części lokalu mają kolor niebieski. Wykonano również łazienkę dającą efekt niebieskiego „pudełka”, całkowicie jednobarwna, od podłogi po sufit.

Kontrast został dopełniony dzięki czarnym oraz białym akcentom pojawiającym się w elementach wyposażenia i identyfikacji wizualnej.

Udostępnij ten artykuł

Zapisz się do newslettera

Wpisz szukane słowo i kliknij enter